Безкоштовні SMS на Білайні стали платними

Anonim

На сайті iPhones.ru у розділі «Тусівка» з'явився пост користувача, в якому він розповідає про те, як оператори заробляють на довірливих абонентах. Перевіряючи свої витрати в мобільному додатку Білайн, чоловік виявив цікаву річ: з його телефону надсилаються якісь дивні платні повідомлення.

Які SMS стали платними

Після того як виписка витрат була детально розглянута, користувач виявив, що всі повідомлення, що надсилаються на номер 900, стали платними. До цього протягом багатьох років ці СМС на номер Ощадбанку були абсолютно безкоштовними.

За цим номером управляють рахунком, переказують гроші та здійснюють інші банківські операції. Багато людей дзвонять на 900 у тому випадку, якщо під рукою немає смартфона або просто ліньки відкривати програму.

Абонент написав у чат підтримки Білайна і попросив дати роз'яснення. Оператор відповів, що ще з вересня минулого року всі повідомлення на короткі номери, у тому числі й ті, що були безкоштовними з давніх-давен, стали платними. Не став винятком і гарячий телефон Ощадбанку.

А що в інших

У вересні 2018 року одразу два мобільні оператори, Мегафон і Tele2, зробили деякі повідомлення платними, а платити за СМС потрібно за тарифним планом. Зазвичай одне стандартне повідомлення коштує близько 3 рублів, але іноді може обходитися і дорожче.

Повідомлення надсилаються для того, щоб керувати рахунком в Ощадбанку через додаток «Мобільний банк». Така опція дозволяє здійснювати платежі без відвідування банку та попереднього підключення до інтернету.

У процесі відкриття банківського рахунку слід назвати номер телефону, до якого і прив'язується картка. За бажання від цієї послуги можна відмовитися, але вона підключена практично у всіх клієнтів.

Якщо послуга підключена, то відправляючи SMS з різними командами, клієнт банку може керувати витратою грошей на рахунку. Іноді для поповнення телефону або переказу грошей потрібно відправити відразу кілька СМС, що відчутно б'є по кишені.

Раніше така послуга була абсолютно безкоштовною, але восени минулого року Ощадбанк розірвав договори з різними операторами. Найімовірніше, до цього саме банк оплачував усі витрати операторам на розсилку, щоб клієнтам не довелося платити. Тепер абоненти змушені оплачувати SMS зі своєї кишені, при цьому оплата відбувається понад трафік, що надається.