Росіянам більше не знадобляться сім-карти

Anonim

Мінкомзв'язком розробляється нормативна база щодо застосування вбудованих SIM-карток. У Росії планується впровадити технологію eSIM, яка передбачає використання спеціального модуля, здатного замінити класичну SIM-картку. Чіп може бути вбудований не тільки в смартфон, але також в планшет або розумний годинник. Технологія дозволяє легко змінювати оператора або тарифи, при цьому купувати нову сім-карту не потрібно. Щоб підключитися до необхідної мережі, потрібно лише відсканувати QR-код, виданий оператором зв'язку.

Коли очікувати нововведення

Заступник голови Мінкомзв'язку О. Іванов заявив, що зараз процес переходу абонентів на технологію Embedded Sim (eSim) в Росії ніяк не регламентований. Крім того, більшість операторів поки не мають потрібної інфраструктури для такого нововведення.

Відомство підготувало довідку, в якій зазначено, що eSim дозволяє проводити ідентифікацію абонента нарівні зі звичайною sim. Отже, необхідно просто оформити декларацію, яка підтверджуватиме, що той чи інший смартфон відповідає прийнятим російським вимогам.

Декларації відповідності стандартам видає Россвязь. Такі документи імпортери і зараз оформлюють на всі моделі апаратів, що легально потрапили до Росії, розповів аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін. Наразі ESim у цих документах не фігурує, зауважив він.

Очікується, що нормативна база буде повністю готова до кінця цього року. Після цього розпочнеться тестування нової технології в реальних умовах.

Що дасть нова технологія

Використання eSim дозволить отримувати послуги зв'язку без застосування традиційних sim-карток. При підключенні пристрою оператор зв'язку надсилає QR-код, смартфон його розпізнає і номер автоматично записується на вбудований модуль.

На сьогоднішній день подібну технологію використовують лише 30 операторів по всьому світу. За більш масштабного поширення eSim на ринку зв'язку відбудуться кардинальні зміни. Так, вже не будуть потрібні посередники, які продають стартові пакети.

Нововведення дозволить економити час. Купити віртуальну сім-карту можна буде через інтернет-магазин. Очікується, що такий модуль буде затребуваним у мандрівників, які не хочуть переплачувати за роумінг.

Згідно з затвердженими правилами надання послуг зв'язку в Росії, при зміні оператора слід змінювати і сім-карту. Витягти eSim неможливо, і процес перенесення номера для eSim поки що не відрегульований. Всі ці пункти повинні бути враховані в нормативній базі, що розробляється.