Як підключити статичну IP-адресу на Ростелеком

Anonim

Переважна більшість абонентів навіть не замислюється про IP-адресацію, що присвоюється. Призначається і призначається – аби лише інтернет працював. Але деяким користувачам потрібен постійний «айпишник». Статична IP-адреса від Ростелеком підключається парою клацань мишею, дозволяючи призначити індивідуальну адресацію. Для чого це потрібно і як підключити цю послугу – розповість наш огляд.

Типи IP-адрес

Кожному комп'ютеру (та іншим пристроям) при підключенні до Інтернету виділяється IP-адреса. Він може бути статичним чи динамічним, білим чи сірим.Їхня кількість обмежена, тому часто користувачам призначаються внутрішні адреси провайдера – вони називаються сірими. Білий IP є унікальним для всього інтернету. Причому він може бути динамічним, змінюючись при кожному підключенні, і статичним – при перепідключенні залишається колишнім.

Більшість користувачів навіть не знає, що таке виділена IP-адреса. Їм важливіше швидкість доступу та мінімальна кількість обривів. Месенджери працюватимуть за будь-якої адресації, як і 99, 9% будь-яких інших сервісів. «Статика» потрібна лише тим, хто розуміється на комп'ютерних мережах, працює з різними мережевими сервісами, серверами та банківськими структурами. Навіщо потрібен фіксований IP – розповість наступна частина огляду.

Призначення статичної IP-адреси

Статичний IP (він же індивідуальний, фіксований і статичний) призначається оператором один раз і надовго.При перепідключенні до Інтернету він не змінюється, як це відбувається за динамічного призначення адресації. Крім того, він є білим (хоча може бути і сірим – внутрішнім), тому до цього комп'ютера або пристрою можна звернутися з будь-якого іншого комп'ютера в мережі інтернет – просто знаючи заповітні цифри.

Статична IP-адреса потрібна для віддаленого керування окремими комп'ютерами та комп'ютерними мережами. Причому він має бути білим – унікальним для Всесвітнього павутиння. Використовуючи спеціальний софт, системні адміністратори підключаються до комп'ютерів та мереж, займаючись адмініструванням у віддаленому режимі. Потрібний він і в тому випадку, коли на робочих машинах «крутиться» якийсь серверний софт. Наприклад, комп'ютери торгових точок можуть звертатися до центрального офісу за новими цінами.

Статична IP-адреса забезпечує безпеку з'єднання з різними сервісами. Типовий приклад - вебмастер займається підтримкою сайту, регулярно заходячи на хостинг.В системі безпеки хостингу налаштовується вхід лише з певної адреси. Якщо зловмисник спробує зламати хостинг, то підключитися до нього він не зможе. Аналогічна система безпеки використовується деякими банками (в основному для корпоративних клієнтів, яким потрібна висока захищеність).

Крім того, статична IP-адреса від Ростелекому може знадобитися:

  • Для роботи з електронними гаманцями – тут переслідуються питання фінансової та технічної безпеки.
  • Для коректної роботи торентів та клієнтів файлообмінників.
  • Для запуску на домашньому ПК будь-яких сервісів (наприклад, FTP-сервера).
  • Для віддаленого доступу до домашнього комп'ютера з будь-якої точки світу.
  • Для з'єднання між собою кількох комп'ютерних мереж.
  • Для організації хостингу.
  • Для віддаленого доступу до баз даних з цінною комерційною інформацією.

Індивідуальна статична IP-адреса – штука вузька, корисна лише тим, чия діяльність пов'язана з адмініструванням серверів, комп'ютерних мереж, чатів та форумів, а також з робочою діяльністю.

Підключення та налаштування

Вартість статичної IP-адреси для фізичних осіб становить 100-150 рублів на місяць. Також може стягуватись одноразова плата за його підключення. Підсумкова ціна залежить від регіону - ціни плавають. Налаштування IPv4 на комп'ютері для використання статики не потрібне – адресація буде призначена DHCP-сервером провайдера. Цю адресацію "підхопить" мережна карта комп'ютера (якщо він підключений безпосередньо) або роутер. В останньому випадку для роботи деяких сервісів потрібно провести прокидання портів з роутера на комп'ютер.

Звертаючись в офіс Ростелекому для підключення інтернету, ви можете відразу запросити підключення статичної IP-адреси.Провайдер обов'язково повідомить вам призначену адресацію. Дізнатися про свою IP-адресу дуже легко – достатньо скористатися одним з інтернет-сервісів або заглянути до параметрів мережного підключення.

Якщо ви не висловили свої побажання під час підписання заяви, ви зможете підключити статичну IP-адресу в особистому кабінеті Ростелекому. Для цього необхідно поповнити баланс, щоб вистачило на підключення та на оплату місячної абонентської плати. Тут же, в особистому кабінеті, ви зможете побачити призначену адресацію, змінити тариф або підключити інші послуги.