Підключення та налаштування ADSL-модему Ростелеком

Anonim

Практично будь-яке мережеве обладнання потребує налаштування. Інакше воно не зможе виконувати своїх функцій. Те саме стосується абонентського обладнання від Ростелекому. Воно буде з'єднуватися з серверами провайдера лише в тому випадку, якщо буде налаштовано відповідним чином. У цьому огляді ми розповімо, як здійснюється налаштування ADSL-модему Ростелеком і що потрібно для його коректної роботи. Також ми розповімо, звідки взяти правильні дані для їх внесення в модем.

Звідки брати налаштування

Для початку розберемося з тим питанням, звідки брати ці налаштування.Багато абонентів гадають, що вони прописані в інструкції до модему, але насправді в штатному керівництві нічого немає. Так і бути не може, тому що виробник не знає, з яким провайдером ви будете використовувати куплений модем. :

  • На сайті Ростелекому – знайти їх там проблематично, сайт досить заплутаний, тому його не можна назвати адекватним джерелом інформації.
  • У підтримці Ростелекому – можна зателефонувати за номером 8-800-1000-800 та запитати налаштування у консультанта служби підтримки.
  • На нашому сайті – тут ви знайдете повну інформацію щодо налаштування ADSL-модему для підключення до мережі.

Відсутність зрозумілих мануалів на сайті Ростелекому – це як мінімум дивно. Але найпростіша інструкція є на картці з логіном та паролем, її має вистачити.Та й сучасні модеми налаштовуються набагато простіше, ніж їх застарілі аналоги – тут все частіше зустрічаються зрозумілі для простого обивателя інтерфейси, які не лякають достатком незрозумілих пунктів і меню.

Який ADSL-модем краще вибрати

ADSL-інтернет вимагає спеціального ADSL-модему. Його можна купити в будь-якому магазині цифрової техніки або офісі провайдера Ростелеком. Спочатку ми розглянемо операторське устаткування. Тут рекомендуємо використовувати модем Sagem Fast 2804. Це проста в налаштуванні модель, яка вміє підключатися через ADSL та FTTh. Його суть полягає в тому, що якщо у вас з'явиться можливість перейти на оптику, це можна буде зробити без покупки ще одного роутера – він уже буде.

Sagem 2804 включає вбудований ADSL-модем, що дозволяє підключатися до мережі на швидкості до 24 Мбіт/сек за рахунок підтримки технології ADSL2+. При підключенні по оптиці максимальна швидкість складе до 100 Мбіт/сек при підключенні комп'ютерів з дроту і до 150 Мбіт/сек при підключенні по Wi-Fi (насправді швидкість буде трохи меншою).Поставляється модем у фірмовій упаковці з логотипом Ростелекома.

Ще один рекомендований ADSL-модем від Ростелекома - це Sagem Fast 1704 RT, який пригодиться не тільки для інтернету, але і для цифрового ТБ. Обладнання від D-Link до покупки не рекомендоване – фахівці заявляють, що воно погано працює на поганих лініях, та й не відповідає вимогам до стабільності.

Інші рекомендовані ADSL-модеми:

  • TP-Link TD-W8968 – одна з найпопулярніших моделей. Ключова особливість - доступна ціна, що становить близько 1700-1800 рублів. Функції – підтримка 3G-модемів для організації резервних каналів доступу до Інтернету, вбудований принт-сервер (підключення принтера для його використання в домашній мережі), підтримка файлового сервера. ADSL-модем організує досить значну зону покриття Wi-Fi, її легко вистачить для повного охоплення двоповерхового цегляного домоволодіння розмірами 1010 метрів.
  • Netgear DGN2200 – ADSL-модем від старого та успішного бренду. Характеризується стійкою та безглючною роботою. Оснащений двома антенами, що суттєво розширює зону мовлення Wi-Fi. Користувачі залишають про пристрій суто позитивні відгуки, радіючи стабільності. Також є інформація про належну якість зв'язку на лініях з поганими характеристиками. Правда, ціна трохи кусається - ADSL-модем коштує близько 5000 рублів.
  • ZYXEL Keenetic VOX – мережеве обладнання цієї марки і 30 років тому вирізнялося феноменальною стабільністю. Сьогодні цей ADSL модем можна назвати досконалістю. Він отримав максимальну кількість позитивних оцінок користувачів, він стабільний на поганих лініях, дозволяє створювати швидкісні домашні мережі, на борту є два порти USB для підключення принтерів і зовнішніх носіїв для організації локальних сховищ. Є підтримка SkyDNS та Яндекс.DNS для фільтрації фішингових та небезпечних ресурсів разом із батьківським контролем.Вартість ADSL-модему становить близько 4,5 тис. рублів. Дорого, зате ви отримаєте стабільний модем, здатний працювати навіть на старих лініях.

Всі представлені у списку пристрою правильніше назвати роутерами із вбудованими ADSL-модемами. Вони успішно працюють з Ростелекомом та відрізняються легкістю в налаштуваннях. А наявність модулів WiFi дає можливість підключати до інтернету всі домашні пристрої – від смартфонів до Smart TV.

Два способи налаштування модему ADSL

Щоб налаштувати ADSL-модем, необхідно підключити його до телефонної лінії через спліттер. У ньому ви побачите три роз'єми. У роз'єм LINE підключається провід з лінією (що надійшов від АТС). До роз'єму ADSL (або MODEM) підключіть кабель, що веде до модему. До роз'єму PHONE підключається телефон (можна кілька, якщо це необхідно). Далі необхідно підключити модем до комп'ютера мережним кабелем.

Для подальшого налаштування знадобиться картка Ростелекома з логіном та паролем. На картці вже надруковано коротку інструкцію з налаштування ADSL-модему, хоча на деяких картках її немає. Наше завдання – створити підключення через PPPoE. Вона може бути створена на комп'ютері або просто в модемі. Якщо підключення створюється на комп'ютері, його доведеться тримати увімкненим. Також виникне проблема з підключенням інших пристроїв.

Другий варіант орієнтований на роутери Wi-Fi з вбудованими ADSL-модемами. Тут підключення до Ростелекому створюється саме в роутері - він підключається до провайдера самостійно без допомоги комп'ютера. Домашні пристрої підключаються до Інтернету через роз'єми LAN або через Wi-Fi. Це найзручніша схема, оскільки вона не змушує тримати якийсь із домашніх комп'ютерів включеним.

Спершу потрібно трохи налаштувати підключення до роутера (ADSL-модему):

  • Підключаємо його до комп'ютера кабелем.
  • Заходимо до «Центру управління мережами та загальним доступом».
  • Вибираємо пункт «Зміна параметрів адаптера».
  • Клацаємо мишею по активному з'єднанню та вибираємо його властивості.
  • Вибираємо «Протокол інтернету версії 4 (TCP-IP)».
  • Прописуємо IP-адресу 192.168.1.2 (або 192.168.0.2 для ADSL-модемів D-Link).
  • Маска підмережі – 255.255.255.0 (прописується автоматично).
  • Основний шлюз – 192.168.1.1 (192.168.0.1 для ADSL-модемів D-Link).
  • Адреса первинного DNS-сервера – як у попередньому варіанті.
  • Адреса вторинного DNS-сервера – 8.8.8.8.

Втім, найчастіше достатньо вказати IP-адресу і маску підмережі. Тепер можна відвідати адміністративну панель ADSL-модему за адресою 192.168.1.1 (або 192.168.0.1 для ADSL-модемів D-Link) для налаштування.

Налаштування підключення через комп'ютер

Цей спосіб передбачає налаштування ADSL-модему в режимі мосту (Bridge). Заходимо до веб-інтерфейсу пристрою і запускаємо майстер підключення (він є у всіх сучасних модемах). Якщо майстер відсутній, переходимо до розділу WAN і вибираємо тип з'єднання Bridge або Bridging. Далі прописуємо параметри VPI та VCI. У оператора Ростелеком (колишній Вебстрім, Дизель або ТВІ Інтернет для різних регіонів) параметри VPI та VCI залежать від регіону та типу послуги.

Наприклад, для Краснодарського краю та Адигеї це 0/35 для інтернету та 2/35 для цифрового ТБ. Аналогічні цифри використовуємо при підключенні до Ростелекому у Московській області. У Волгоградській області значення VPI/VCI – 8/35 для інтернету та 9/99 для цифрового ТБ. Іноді можуть використовуватися кілька параметрів. Наприклад, у Свердловській області VPI/VCI для інтернету становить 8/35 та 1/50, а для цифрового ТБ – 0/34.

Далі потрібно перезавантажити модем і виконати деякі дії на комп'ютері. Заходимо в «Центр управління мережами та загальним доступом», вибираємо пункт «Налаштування нового підключення або мережі», вибираємо пункт «Підключення до інтернету», далі клацаємо «Високошвидкісне (з PPPoE)», задаємо ім'я підключення та прописуємо логін та пароль з картки Ростелекому . Тепер воно з'явиться у списку підключень – можна виходити в інтернет.

Налаштування підключення через модем

Щоразу підключатися вручну – втомлює. Та й із підключенням додаткових пристроїв виникають проблеми. Найпростіше налаштувати підключення через PPPoE прямо в ADSL-модемі. Заходимо в адмінку, запускаємо майстер налаштування (або проходимо в розділ WAN), вибираємо тип з'єднання PPPoE, прописуємо параметри VPI та VCI, вказуємо ім'я підключення, вводимо логін та пароль з картки Ростелекому, всі інші параметри не чіпаємо (їх дозволяється змінювати лише досвідченим користувачам , Але їм наша стаття особливо не потрібна).Зберігаємо та дивимося на індикатор підключення до інтернету на ADSL – він повинен загорітися.

Тепер ADSL-модем підключений до інтернету від Ростелекому. Навіть якщо вимкнути комп'ютер, з'єднання залишиться активним. До речі, жодних додаткових налаштувань для ПК не потрібно – вони усі в нашому модемі. Не забудьте зайти в налаштування WLAN (або Wi-Fi), щоб настроїти бездротову точку доступу. Виберіть шифрування WPA2-PSK, введіть пароль на 8 символів, вкажіть ім'я вашої точки. Збережіть дані і про всяк випадок надішліть ADSL-модем на перезавантаження.

Напівавтоматична настройка

Сучасні ADSL-модеми наділяються майстрами налаштування - Візард. Вони можуть запускатись з диска або через веб-інтерфейси. CD-диски майже померли, на багатьох комп'ютерах приводів для їх читання немає. через PPPoE з роздачею по Wi-Fi (режим маршрутизатора), вказуємо логін та пароль з картки Ростелекому, налаштовуємо точку доступу.У цьому підключення до Ростелекому вважатимуться завершеним.