Технології FTTx і FTTB від Ростелеком – що це таке

Anonim

У наших оглядах ми вже встигли розглянути десятки та сотні тарифів для доступу до інтернету. Ми охопили майже всі російські регіони та великі міста. Поговорили про технології доступу, але не розкрили цієї теми на всі 100%. У цьому огляді ми виправляємо ситуацію, розповідаючи про FTTx. Технологія FTTx Ростелеком – це швидкісне підключення до Інтернету за допомогою оптичного волокна. Давайте подивимося, як вона працює і які можливості обіцяє абонентам.

Застарілі технології

Довгий час Ростелеком просував технологію ADSL.Після гальмівного Dial-Up із зайнятою голосовою лінією ADSL був ковтком свіжого повітря. Технологія дозволяла і до цього часу дозволяє отримувати швидкість до 24 Мбіт/сек. Але це лише на завантаження - віддача у ADSL слабка і не перевищує 0,3 Мбіт. Хоча при використанні деяких стандартів досягаються показники до 3, 5 Мбіт/сек.

ADSL вимагає найпростішої телефонної лінії з опором не більше 900 Ом. Тобто довжина провідників грає вирішальну роль. Лінія має бути гарною, з опором між жилами не менше 100 МОм. Також є вимоги до ємності всього телефонного шлейфу. Такі ідеальні лінії існують, але їх мало. Тому максимальна швидкість буде лише у тих, хто мешкає в безпосередній близькості від телефонної станції. Відстань у 5-6 км для телефонної лінії з ADSL вважається граничною, швидкість доступу падає до 2-3 Мбіт/сек.

Що змінилося з приходом оптики

Технологія FTTB і технологія FTTx – це майже одне й те саме. Латинська літера B розшифровується як Building. Повне розшифрування абревіатури FTTB – Fiber-To-The-Building. Тобто, оптичний кабель до будівлі. У випадку FTTx – оптичний кабель до точки X. Де X – це може бути будівля, під'їзд, локальний вузол зв'язку.

Оптичний кабель – ідеальний засіб зв'язку. Втрати у ньому мінімальні, швидкість становить кілька Гбіт/сек. Сьогодні існують технології, що дозволяють провести оптоволокно у кожну оселю. Але результатом стає висока вартість підключення. Ситуацію виправила технологія від Ростелекому GPON – пасивна оптика у кожну квартиру. Вона здатна забезпечити швидкість до 1 Гбіт/сек для кожного абонента.

Повернемося до Ростелеком FTTB (вона ж FTTx). Схема будівництва мережі у разі така:

  • Швидкісний оптичний кабель доходить до встановленого в підвалі або на горищі (верхньому поверсі) будинкового вузла зв'язку.
  • По під'їзді прокладається кручена пара - є можливість завести його в кожну квартиру.
  • Вита пара підключається безпосередньо до абонентського обладнання – це комп'ютер або роутер.

Якщо порти на будинковому вузлі зв'язку гігабітні, кожен абонент зможе отримати швидкість до 1 Гбіт/сек. На практиці цифри в рази менші, тарифи Ростелекому не дають вище за 200-250 Мбіт/сек. Кінцеві значення залежать від регіону підключення.

Насправді, тих же 100 Мбіт/сек на FTTx вистачає за очі. Фільми завантажуються за 15-20 хвилин - за цей час можна підігріти чай або замовити піцу. Дрібніші файли завантажуються за секунди. При цьому технологія не потребує модему. Фахівці Ростелекома підключать кабель до мережної картки вашого ПК, і готово - у вас вдома є широкосмуговий інтернет. Якщо інтернет потрібен на декількох пристроях, використовуйте маршрутизатор (роутер).

Налаштовуємо з'єднання

Налаштування роутера Ростелеком FTTx полягає у створенні PPPoE-з'єднання. Абоненту видається картка з логіном та паролем – ці дані будуть потрібні для авторизації. Далі заходимо до налаштувань роутера, створюємо PPPoE-підключення, даємо йому довільне ім'я, вписуємо логін та пароль. Перезавантажуємо маршрутизатор, спостерігаємо за індикатором інтернету – він має загорітися та блимати. Тепер підключаємо до роутера домашні пристрої та насолоджуємося доступом до мережі.

Технологія FTTx передбачає підключення до будинкової мережі передачі даних (CGL) за допомогою крученої пари. Це такий мідний кабель на вісім жив. Ви можете прокласти його за плінтусами чи під стелею. Ми рекомендуємо відразу придбати хоча б найпростіший роутер. Підходяща модель – TP-LINK TL-WR840N. Його ціна складає від 900 рублів. Прилад підключається до СПД Ростелекому по FTTx і організовує бездротову точку доступу в радіусі 10-15 метрів – саме в межах квартири на 2-3 кімнати.