Чому погано працює інтернет від Ростелеком і як це виправити

Anonim

Ростелеком є ​​одним з найбільших провайдерів. Він працює майже у всіх регіонах, від Калінінграда до Владивостока. Якість його послуг цілком відповідає вимогам абонентів, але на лініях зв'язку та устаткуванні оператора нерідко трапляються поломки та збої. Все це призводить до падіння швидкості. Давайте подивимося, що потрібно робити, коли погано працює інтернет Ростелеком. Причин багато, але ми спробуємо впоратися.

Проблеми з лінією

Лінія зв'язку між провайдером та абонентом – це як водопровідна труба.Вона має бути цілою і не забитою, інакше споживач не побачить нормального тиску води та почне скаржитися у всі інстанції. Старі труби заростають зсередини відкладеннями, метал поступово стоншується - починаються проблеми з подачею води. На нових магістралях все нормально – принаймні поки що.

З лініями Ростелекома справа так само. Тільки замість старих труб ми бачимо застарілі технології ADSL, якими користуються мільйони абонентів по країні. ADSL має на увазі використання телефонних ліній. Відсутність нормального контакту в сполучній шафі – інтернет гальмує і тупить, тоді як телефон може повністю зберігати свою працездатність (він невибагливий).

Сучасні лінії зв'язку – це оптичні лінії. Вони будуються на основі оптоволокна, позбавленого металевих провідників.Сигнал поширюється кварцовим волокном практично без втрат, а окремі сегменти міцно зварені один з одним для забезпечення безперервної передачі даних.

Так ось, на ADSL проблем набагато більше:

  • Велика довжина лінії – швидкість падає (причому майже пропорційно).
  • Одна жила в лінії стикається з іншими жилами – виникають проблеми.
  • Порушилася ізоляція однієї з жил, на лінії з'являється «земля» – у телефонній трубці чути низькочастотне гудіння, інтернет працює погано, а в більшості випадків не працює зовсім.
  • Пішов дощ, вода потрапила в сполучну шафу або люк – лінія підмокла, зросло згасання сигналу, інтернет починає працювати погано (постійні урвища).

Поганий інтернет від Ростелеком необхідно привести в норму. Для цього починаємо «довбати» службу підтримки доти, доки неподобства на лінії не припиняться.Як показує практика, достатньо кількох заявок на ремонт або погроз звернутися до Росспоживнагляду або прокуратури, щоб фахівці Ростелекому почали ворушитися активніше.

Якщо є можливість, зверніться в Ростелеком з питання переходу на оптоволокно. Воно не реагує на дощ, навіть будучи повністю втопленим у воді. Якість оптиковолоконних ліній незрівнянно вища, тому проблем стане в рази менше. Складність полягає в тому, що можливість протягнути оптику далеко не скрізь. Але це не заважає подати заявку – раптом вийде.

Технічні роботи у провайдера

Будь-яке обладнання потребує періодичного ремонту або як мінімум профілактичних робіт. Ви можете нескінченно лаятись на відсутність води в крані або електроенергії в розетці, але це необхідно – хоч ти трісну. Періодичні роботи проводяться і у Ростелекому. Тільки у сфері комунікацій багато речей можна зробити так, що абоненти цього не помітять.Роботи проводяться не щодня, зате дозволяють усунути поточні несправності, щоб зробити доступ до Інтернету більш стабільним.

Якщо у вас виникли проблеми з інтернетом, спробуйте перезавантажити домашнє обладнання. Не забудьте перезавантажити комп'ютер. Немає підключення до інтернету – телефонуємо в техпідтримку за номером 8-800-1000-800. Уточніть у фахівців, у чому проблема. Якщо на операторському устаткуванні проводять якісь роботи, вам про це повідомлять. Також буде повідомлено про час поновлення доступу до інтернету.

Технічні проблеми з комп'ютером

Комп'ютер погано вантажить файли, не запускаються відеоролики, гальмує браузер – абоненти починають звинувачувати Ростелеком, мовляв, інтернет погано працює. У цій ситуації необхідно перевірити свою техніку:

  • Перезапустіть комп'ютер - можливо, в операційній системі вашого комп'ютера стався якийсь збій, що викликає труднощі з доступом до інтернету. У багатьох випадках перезавантаження є універсальною панацеєю, що повертає обладнання до повноцінного життя.
  • Перевірте свій комп'ютер на наявність вірусних інфекцій. Не радимо безкоштовний антивірус Avast, тому що він став дуже незрозумілим. Найкраще встановіть на свій комп'ютер Kaspersky Free. Це чудовий антивірус, хай і з обмеженим функціоналом. Також ви можете випробувати такий інструмент, як Dr. Web CureIt – це утиліта, що дозволяє виявити величезну кількість вірусних інфекцій та вилікувати їх. Утиліта абсолютно безкоштовна за умови її некомерційного використання.
  • Скачайте утиліту CCleaner і проскануйте їй свій комп'ютер. Для початку очистіть комп'ютер від сміття за допомогою вкладки «Очищення». На наступному етапі виправте помилки реєстру через вкладку Реєстр. Не бійтеся щось зламати – утиліта все робить сама, без вашої участі.

Якщо нічого не допомогло, підключіть до Інтернету інший комп'ютер і перевірте швидкість. Відмінна швидкість вказує на те, що проблеми саме у вашому комп'ютері. У складних випадках може знадобитися повна переустановка операційної системи.

Протестувати швидкість інтернету від Ростелекому можна не тільки через комп'ютер, але й зі смартфона або планшета – скачайте програму Speedtest і зробіть тестові виміри. Якщо все відмінно, розбирайтеся зі своїм комп'ютером.

Технічні проблеми на стороні клієнта

Відсутнє підключення до мережі інтернет – починаємо гальмувати встановлене в будинку абонентське обладнання. Це можуть бути бездротові роутери, оптичні термінали, PON-модеми, медіаконвертери, кабельні модеми та ADSL-модеми. Некоректна робота обладнання нерідко призводить до того, що інтернет працює дуже погано - зв'язок постійно рветься, спостерігаються проблеми зі з'єднанням, падає швидкість.

Першочергове завдання – відправити обладнання на перезавантаження (просто висмикніть його з розетки або активуйте перезавантаження через адміністративну панель). Після перезавантаження оцініть стан з'єднання з Інтернетом. Якщо все працює погано, продовжуємо терзати оборудование.

Другий крок – скинути обладнання до заводських налаштувань. Зазвичай це робиться через адміністративну панель, також можна скинути кнопкою «Reset» (все залежить від конкретного обладнання – шукайте інформацію в інтернеті). Після цього переналаштовуємо його. Якщо з повторним налаштуванням виникли проблеми, зателефонуйте до Ростелекому за номером 8-800-1000-800 і попросіть у консультантів допомоги.

Крок третій – якщо попередні кроки не допомогли, спробуйте замінити обладнання. Цілком можливо, що воно застаріло або стало непридатним – таке буває. Уточніть у підтримці Ростелекому, яке обладнання рекомендовано до застосування та поміняйте його.

Падіння швидкості на ADSL

Якщо інтернет працює погано, а ви підключені через ADSL, цілком можливо, що ваш канал зв'язку просто перевантажений. Сучасна людина має багато гаджетів, а в деяких сім'ях по кілька комп'ютерів.Такий натовп користувачів може швидко забити весь канал, заважаючи один одному. Виходів із такої ситуації лише два – змінювати тарифний план або переходити на оптику (останнє не завжди можливо).

Також у технології ADSL є ще одна цікава особливість. Коли навантажується вихідний канал (хтось із домочадців базікає скайпом з відео або закачує фотографії в соціальні мережі), падає і вхідний – інтернет починає працювати погано. І це цілком нормально. Такий же ефект спостерігається в тому випадку, якщо в торент-клієнті не обмежена віддача (рекомендований показник віддачі – 10-15 кбіт/сек).

Покрокові інструкції

Інтернет від Ростелекому працює погано – це ми вже з'ясували. Причини також обговорили. Залишилося розібратися, в якій послідовності потрібно проводити діагностику:

  1. Крок перший – якщо інтернет працює погано, відправляйте комп'ютер на перезавантаження. Те саме бажано зробити зі смартфоном або планшетом.
  2. Крок другий – якщо не допомогло, перезавантажуємо роутер або модем (дивлячись що встановлено у вас у квартирі).
  3. Крок третій – якщо попередні два кроки не допомогли, перевіряємо працездатність комп'ютера. Якщо інтернет працює погано лише на ньому, наводимо техніку в норму. Якщо інтернет гальмує на всій домашній техніці, переходимо до наступного кроку.
  4. Крок четвертий – телефонуємо на підтримку Ростелекому за номером 8-800-1000-800 і говоримо, що інтернет працює погано. Далі слідуємо інструкціям консультанта.

Якщо з'ясується, що погана робота інтернету пов'язана з неполадками на лінії або операторському устаткуванні, у вас приймуть заявку на проведення робіт.

Несправності з мобільним інтернетом

З мобільним інтернетом, що погано працює, боротися майже неможливо. Телефонувати на підтримку – марно. Там скажуть, що все працює чудово і порадять перезавантажити телефон чи перевірити налаштування.Скаржитися на огидну якість зв'язку в офісі теж марна справа – мало хто може похвалитися позитивними результатами. мобільний інтернет.

Куди скаржитися на Ростелеком

Погано працює інтернет, спостерігаються проблеми з коннектом - все це знемагає і нервує. Якщо ж фахівці Ростелекому не діють, можна вчинити так:

  • Дзвонити на підтримку щодня, а краще щогодини – ви платите за інтернет гроші і маєте повне право на нормальну швидкість доступу відповідно до умов договору.
  • Подати письмову скаргу в офісі Ростелекому – там вам нададуть зразок заяви (погано те, що згідно із законом на відповідь даються аж 60 днів, тому її отримання може затягнутися).
  • Подати скаргу до Росспоживнагляду чи прокуратури. Якщо не допоможе, можна звернутися до суду, але це довго і дорого, та й докази неправоти Ростелекому повинні бути речовими.
  • Знайти знайомих у Ростелекомі та спробувати вирішити проблеми з інтернетом через них – як не дивно, але цей інструмент дає чудові результати.

Не залишайте Ростелеком у спокої доти, доки його фахівці не відновлять доступ до Інтернету на нормальній швидкості.