Як дізнатися

Anonim

Варто включити пошук мереж Wi-Fi у багатоповерховому будинку, розташованому в густонаселеному районі міста, як у ньому з'являться десятки точок доступу. Переважна частина з них закрита паролями, що дозволяє запобігти несанкціонованому доступу до інтернету та даним у домашніх локальних мережах. Але іноді у списку підключених клієнтів трапляються сторонні пристрої. Ми розповімо, як дізнатися, хто підключений до вашого Wi-Fi роутера від Ростелеком і для чого взагалі потрібний парольний захист.

Призначення парольного захисту

Wi-Fi роутер дозволяє «роздавати» інтернет на домашні смартфони, планшети та ноутбуки без дротів.Ставимо його десь у передпокої або посеред квартири, підключаємо до мережного кабелю і отримуємо бездротовий доступ по всій площі житла. Це дуже зручно, тому що не потрібно обплутувати всю квартиру проводами.

Домашній інтернет від Ростелекому безлімітний – в ньому немає обмежень щодо споживаного трафіку. Здавалося б, нічого не заважає відкрити доступ без пароля. Але у світі, де панують кіберзлочини, це просто недбалість. Завтра до вашої мережі підключиться стороння людина, яка здійснить протиправні дії, а відповідати вам доведеться. Не треба зараз мотати головою і посміхатися – мовляв, хай доведуть, що то я. У відповіді саме ви, оскільки дії вчинені з вашої IP-адреси, яка присвоєна маршрутизатору.

Парольний захист потрібний і для того, щоб запобігти засміченню вашого каналу. Уявіть – ви дивитеся фільм чи бовтаєте по Скайпу, а тут хтось підключається до вашого роутера і починає щось запекло завантажувати, займаючи всю смугу.Програвання фільму перерветься, голосовий зв'язок почне збити. Саме тому і не рекомендується залишати роутери без парольного захисту.

Найбільше це виявляється тоді, коли абонент підключений до Ростелекому через ADSL. Варто комусь завантажити канал, як решта користувачів почнуть страждати від зниженої швидкості і збільшеного пінгу.

Як перевірити підключених клієнтів

Щоб дізнатися, скільки пристроїв підключено в даний момент до роутера Ростелекома (та й до будь-якого іншого), необхідно пробратися в його адміністративну панель. Робиться це через браузер. Тільки замість адреси сайту необхідно набрати одну з IP-адрес:

  • 192.168.0.1;
  • 192.168.0.1;
  • 10.0.0.1;
  • 192.168.0.255.

Також можуть зустрічатися деякі інші комбінації.

Зазвичай адреса входу вказується в документації на роутер або на звороті корпусу, причому з логіном та паролем. Стандартна пара логіну та пароль – admin/admin, але можуть зустрічатися й інші комбінації. Іноді доступ здійснюється не за IP-адресою, а за локальною адресою сайту – наприклад, у роутерах Zyxel Keenetic адресою входу є my.keenetic.ru (там часто прописаний початковий пароль мережі Wi-Fi). У роутерах Ростелекома адреса написана на задній кришці.

Подивитися, хто підключений до вашого роутера, ви зможете у відповідному розділі. Він може називатися "Бездротова мережа", "Wi-Fi", "Клієнти" і так далі. Також трапляються варіанти, коли потрібний розділ позначений значком бездротової мережі. Заходимо в цей розділ, дивимося, хто зараз користується вашим інтернетом. Порахуйте кількість ваших пристроїв та порівняйте з тим, що ви бачите у списку підключених.

Якщо якийсь пристрій здається вам підозрілим, ви можете відключити користувача від Wi-Fi такими способами:

  • Забанив пристрій на його мережевому імені (зручно, якщо це комп'ютер, хоча іноді так можна ідентифікувати деякі смартфони та планшети).
  • Забанив пристрій за MAC-адресою – для цього потрібно подивитися MAC-адреси ваших домашніх пристроїв та провести порівняння (трохи трудомістко);
  • Вимкнути всі домашні пристрої і подивитися, хто залишиться – банім (блокуємо).

Дуже зручно, коли в роутері можна натиснути пристрій і відразу додати його в чорний список. Але у маршрутизаторах Ростелекому цього може й не бути. Однак чорний список є скрізь – вам доведеться все-таки знайти MAC-адресу порушника і додати його в блек-лист, якщо він сидить через ваше підключення без вашого попиту.

Є ще один простий, але кардинальний спосіб - поміняти на роутері Ростелекома пароль для Wi-Fi.Ті пристрої, що були підключені без вашого відома, одразу відключаться. Вам же залишиться ввести у свої гаджети призначений вами новий пароль. І пам'ятайте, що рекомендований захист – це WPA2, а не просто WPA. Використовуйте складні паролі з великими та маленькими літерами, а також із цифрами – це унеможливить перебір.