Як видалити root права з Андроїда повністю через комп'ютер

Anonim

Наявність root-прав відкриває перед користувачами море можливостей. Незважаючи на те, що операційна система Андроїд є відкритою, багато речей у ній закриті. Наприклад, користувачі не можуть встановлювати моди, доповнення, змінювати теми оформлення та багато іншого. Проблема вирішується отриманням root-прав – вони дозволяють виконувати раніше недоступні дії. Але як видалити рут-права з Андроїда, якщо вони стали не потрібні?

Причини видалення root-прав

Для чого потрібні права root на Андроїді? Вони забезпечують встановлення та запуск спеціалізованого системного софту, допомагають встановлювати різні доповнення та видаляти системні та не видалені додатки.Якийсь час тому отримання root-прав було пов'язане з виконанням гігантської кількості інструкцій – розібратися в них могли тільки знаючі люди. Новачки ж стикалися з помилками, «глюками» та відсутністю результатів.

Сьогодні отримання root-прав відбувається у напівавтоматичному режимі. Отримати root-права на Андроїді можна за допомогою спеціалізованих програм. Вони поділяються на дві категорії – це мобільні програми та програми для комп'ютера.

Для отримання прав необхідно підібрати відповідний софт, встановити його в смартфон/планшет або в комп'ютер, запустити та дочекатися результатів – у 99% випадків пристрої отримують бажані root-права. У деяких випадках root-права стають непотрібними та навіть небезпечними. Ось ці випадки:

  • Планується передача пристрою в інші руки – якщо смартфон або планшет потраплять до рук малодосвідченого користувача, наслідки можуть бути найсумнішими;
  • Пристрій потрібно віддати до сервісного центру – як ми пам'ятаємо, наявність root-прав є причиною втрати офіційної гарантії;
  • Зниження ризиків вірусного зараження – якщо пристрій з root-правами зазнає вірусної атаки, можлива повна втрата його працездатності.

Також потрібно пам'ятати про те, що наявність root-прав є перешкодою для бездротового отримання оновлень – доведеться оновлюватися тільки вручну.

Як видалити root-права на Андроїді

Перед тим як приступити до видалення root-прав на Андроїді, необхідно впевнитись у їх наявності. Перший спосіб полягає у візуальному вивченні головного меню – тут можуть зустрітися програми для управління правами. Це програми Superuser, SuperSU, Kingo SuperUser та деякі інші. Якщо вони є, то пристрій є рутованим - на ньому є root-права.

Другий спосіб полягає у використанні спеціальних додатків. Типовим додатком для цих цілей є Root Checker Basic Встановлюємо його з магазину Play Market, Запускаємо та натискаємо на кнопку «Перевірити статус Root» і чекаємо на результати перевірки. У цей момент програма управління Superuser (ну або якась інша) запросить доступ до прав – даємо доступ, після чого дивимося на результати.

Для того щоб видалити root-права з Android, потрібно розібратися - а як вони були отримані? Як ми пам'ятаємо, для отримання прав використовуються програми для Андроїда та програми для Windows. Як видалити рут-права на Андроїд через комп'ютер? Якщо ви отримували їх за допомогою програми Kingo Root, вихід простий – запускаємо програму, підключаємо пристрій і чекаємо на підключення.

Як тільки пристрій визначиться, натискаємо на кнопку «Зняти Root» і чекаємо на результати. Програма Kingo Root працює досить швидко, тому ми отримаємо результати менше ніж через півхвилини.Якщо права буде видалено успішно, на екрані монітора з'явиться напис «Видалити Root Удалось».

Одночасно з цим додаток спробує виклянчити пожертвування на свій подальший розвиток. Жертвувати гроші чи ні – вирішувати вам. Аналогічним чином виконується видалення root-прав багатьма іншими додатками.

Встановлювали root-права через мобільний додаток Framaroot? Тоді в загальному меню ви знайдете керуючу програму Superuser. Запустіть його, зайдіть в налаштування та виберіть пункт «Повне видалення Root» - після цього права буде видалено. Також потрібно не забути видалити всі пов'язані з правами суперкористувача програми або виконати загальне скидання

Як видалити рут-права з Андроїда повністю

Всі вищезгадані способи не дозволяють забезпечити повне видалення слідів рутування – їх можуть побачити в сервісному центрі, що призведе до позбавлення гарантії . Як можна видалити root-права з Android повністю? Для цього ми можемо піти двома шляхами:

  • Виконати перепрошивку;
  • Скористатися програмою Root Browser Lite.

Перший спосіб може показати трудомістким – потрібно розібратися в принципах ручної перепрошивки того чи іншого пристрою, уважно ознайомитися з інструкціями, завантажити файли прошивки та підготувати програмне забезпечення. Зате він не залишить якихось слідів

Другий спосіб є більш простим – він допоможе повністю видалити root-права з пристрою на Android. Тут використовується додаток Root Browser Lite, що є потужним файловим менеджером. Запускаємо програму, проходимо в папку /system/xbin, видаляємо там файли Su та Busybox. У папці /system/app потрібно видалити інсталяційні файли APK SuperUser або SuperSU. Далі перезавантажуємо смартфон і насолоджуємось повною відсутністю root-прав.