Калібрування батареї Android своїми руками

Anonim

Система підрахунку кількості заряду, що залишився, в акумуляторній батареї може не відображати справжніх результатів. Тому наші пристрої часто вимикаються швидше, ніж розряджаються. І справа тут зовсім не в поломках – параметри акумулятора згодом змінюються, а смартфони та планшети не можуть відстежити справжній стан справ. Батарею потрібно відкалібрувати, про що ми й поговоримо у нашому огляді. Для чого потрібне калібрування батареї на Android і як воно робиться?

Калібрування батареї – суть процедури

Ваш пристрій став підозріло швидко розряджатися, і ви думаєте замінити акумуляторну батарею? Якщо смартфону або планшету вже три-чотири роки, то процедура цілком виправдана.Але якщо у вас в руках новий пристрій, а з моменту покупки пройшли лічені місяці, це може означати наявність проблем з калібруванням батареї – Електроніка не може правильно відстежити ємність акумулятора

Здається, все повинно бути набагато простіше – при максимальній ємності акумулятора телефон показує 100% заряд, а при мінімальній показується нульовий заряд. Насправді все складніше, і ми можемо зіткнутися з такими ситуаціями:

  • Пристрій відключається на 50-60% заряду;
  • Пристрій довго працює до 15-20% заряду, після чого розряджається за лічені хвилини;
  • Пристрій розряджається до 1% і продовжує працювати як ні в чому бувало (іноді досить довго).

Все це надзвичайно нервує, тому що користувачам незрозуміло – пропрацює пристрій ще кілька годин або «помре» через лічені хвилини.Якщо на вашому пристрої спостерігаються аналогічні симптоми, це означає, що калібрування порушено. Що ж робити? Потрібно провести її заново, скориставшись деякими інструментами.

Наше завдання полягає в тому, щоб дати смартфону зрозуміти, який заряд батареї слід сприймати як 100%-ний . Спробуємо зробити це за допомогою деяких методик та програм.

Ручне калібрування батареї на Андроїд

Не можна сказати, що цей спосіб дає найкращі результати, зате він не вимагає використання будь-яких програм та root-прав. Також він схожий із звичайнісіньким «тренуванням» акумулятора, яка проводилася над старими нікель-кадмієвими батареями, що мали ефект пам'яті. Проводимо калібрування батареї на Андроїд за допомогою звичайного зарядного пристрою.

Ручне калібрування здійснюється наступним чином – заряджаємо батарею на всі 100%, відключаємо зарядний пристрій та смартфон (планшет), знову підключаємо зарядний пристрій та заряджаємо батарею ще деякий час.Після цього акумулятор потрібно розрядити, причому з увімкненим дисплеєм – заходимо в його налаштування, виставляємо максимальний тайм-аут, залишаємо пристрій у спокої. Після повного розряду повторюємо процедуру ще 5-6 разів.

Калібрування за допомогою програм

Далі ми проведемо калібрування батареї за допомогою спеціального віджету. Він вкаже на поточне заповнення акумулятора і дозволить проконтролювати процес повного заряду – потрібно лише дивитися показання віджета. Завантажити подібні віджети та програми ви зможете у магазині Play Market, ввівши у пошук фразу «battery monitor».

Встановивши софт, необхідно зарядити пристрій до 100%, дивлячись на показання. Якщо вказана ємність ще не досягнута, продовжуємо процес заряду.

Як тільки заряд батареї досягне свого максимуму, необхідно «розповісти» про цей пристрій. Для цього проводиться звичайнісінький загальний скидання до заводських параметрів.Скидання здійснюється через установки пристрою, через інженерне меню або через спеціальні клавіатурні коди. Після скидання до заводських налаштувань, смартфон/планшет вважатиме поточний заряд за 100%-вий еталон повної ємності

Калібрування з root-правами

Все вищеперелічені методи дають непогані результати, але є кращі способи. Програма для калібрування батареї на Андроїд Battery Calibration упорядкує лічильник заряду «в полпинка». Але для цього знадобляться права root – без них програма не працює.

Для отримання прав суперкористувача скористайтесь інструкціями на нашому сайті або на спеціалізованих форумах. Як тільки ви отримаєте root-права, скачайте та запустіть Battery Calibration. Поставте смартфон на зарядку та дочекайтеся, поки програма покаже 100% заряд. Тепер натисніть кнопку «Battery Calibration» - все готово!

Плюсом цього способу є те, що достатньо всього одного циклу заряду, а не 5-6 циклів. Також радує відсутність потреби у загальному скиданні. Відлякує лише необхідність отримання root-прав.