VOIP GSM шлюз

Anonim

Організація офісної або домашньої телефонії може вимагати доступу до стільникових мереж. Це необхідно для здійснення дешевих і навіть безкоштовних місцевих та міжміських викликів. Багато тарифів у стільникових операторів припускають наявність внутрішньомережевого безліміту, що дозволяє користуватися практично безкоштовним зв'язком з IP-телефонів та стаціонарних апаратів.

Для зв'язки IP-мережі та стільникової мережі потрібно придбати VOIP-GSM-шлюз. Що являє собою даний пристрій і як він працює?

Що таке VOIP-GSM-шлюз

Дзвінки з IP-телефонів на стаціонарні міські телефони відрізняються своєю дешевизною.Якщо ж телефонувати на мобільні номери, то витрати можуть виявитися досить високими. Це твердження справедливе щодо внутрішньорегіональних викликів на стільникові телефони, де найвигідніше користуватися безлімітними та пакетними тарифними планами.

Тримати у себе в офісі кілька мобільних та IP-телефонів незручно. Тому найпростіше організувати зв'язку наявних IP-телефонів та мобільних номерів. Це робиться за допомогою пристрою, який називається VOIP-GSM-шлюзом. Воно дозволить знизити витрати на здійснення внутрішньомережевих та місцевих викликів на стільникові телефони. GSM-SIP-шлюз являє собою комунікаційний пристрій, до якого підключаються телефонні апарати

Само пристрій підключається до IP-операторів і до мереж стільникових операторів – для цього тут передбачені слоти для встановлення SIM-карток. GSM-шлюзи дозволяють маршрутизувати дзвінки за такими напрямками:

  • З телефонів IP-мереж на стільникові телефони;
  • З IP-телефонів на будь-які інші телефони в Росії та світі (через інтернет);
  • С мобільних телефонів на внутрішні IP-телефони.

Наприклад, VOIP-GSM-шлюз можна налаштувати так, що при наборі стільникових номерів він додзвонюватиметься через мережу GSM, а при наборі будь-яких інших номерів - через IP-мережу. Все це дозволяє суттєво заощаджувати на здійсненні міжміських та міжнародних викликів

Також деякі моделі вміють працювати з віртуальними АТС, забезпечуючи маршрутизацію дзвінків та надання додаткових сервісів:

  • Розподіл викликів;
  • Робота з SMS-розсилками;
  • Переадресація викликів;
  • Призначення правил розподіл викликів;
  • Підтримка декількох SIP-акаунтів та SIP-ліній;
  • Відправка USSD-команд;
  • Емуляція телефонних ліній;
  • Підтримка чорних списків;
  • Утримання та очікування виклику.

Кількість SIM-карт у VOIP-GSM шлюзах може досягати декількох десятків штук – такі шлюзи необхідні для масової роботи з клієнтами (вони орієнтовані на корпоративне використання). У домашніх умовах використовуються прості та недорогі шлюзи з одним слотом для SIM-карток.

Популярні шлюзи

В якості прикладу ми розглянемо три найпопулярніші моделі VOIP-GSM-шлюзів.

Yeastar NeoGate TG400

У списку популярних VOIP-GSM-шлюзів значиться модель Yeastar NeoGate TG400. Шлюз орієнтований на офісне застосування, де потрібно часто здійснювати дзвінки на мобільні телефони.Спеціально для цього пристрій оснастили одразу чотирма слотами для SIM-карток. Шлюз вміє працювати з SIP-провайдерами, може підключатися до офісних АТС

Для покращення якості зв'язку з GSM-мережами передбачено підключення зовнішніх антен. Робота з GSM-мережами в шлюзі Yeastar NeoGate TG400 представлена ​​в повному обсязі – пристрій вміє працювати з SMS-розсилками, отримувати текстові повідомлення, надсилати USSD-команди та інформувати про баланс на номерах, що використовуються. За потреби, встановлені SIM-картки можна замінити без перезавантаження пристрою.

Yeastar TG100

Цей мініатюрний VOIP-GSM-шлюз оснащений одним GSM-модулем і вбудованим SIP-проксі для маршрутизації викликів з IP-телефонів. Для підключення до зовнішнього обладнання передбачено порт LAN. Пристрій вміє маршрутизувати як вхідні, так і вихідні дзвінки, дозволяє перевіряти баланс і попереджати його зниження, може придушувати відлуння і працювати з SMS-повідомленнями через web-інтерфейс.Також підтримуються SMS-розсилки.

GoIP 1

Мініатюрний GSM-SIP-шлюз GoIP 1 може використовуватися як вдома, так і в невеликому офісі Він оснащений одним слотом під SIM-карту , а підключення IP-телефонів здійснюється через IP-АТС чи свитчі. Допускається використання програмних телефонів. Завдяки невеликим розмірам, доступній ціні та хорошій продуктивності, пристрій є ідеальним рішенням для маршрутизації дзвінків між IP-телефонами та GSM-мережами.

Який GSM шлюз вибрати

Вибір шлюзу залежить від вимог до функціоналу. Якщо потрібний простий та надійний VOIP-GSM-шлюз, слід придивитися до простих моделей з однією SIM-карткою. За відсутності АТС необхідно придивитися до моделей з FXO-портами – до них телефонні апарати підключаються прямоДля організації служб підтримки та роботи з великою кількістю клієнтів, рекомендується придивитися до дорогих багатоканальних VOIP-GSM-шлюзів, оснащених підтримкою АТС і безліччю слотів під SIM-картки.