Як вибрати VOIP-шлюз

Anonim

Послуги IP-телефонії надають абонентам цікаві тарифи на здійснення внутрішньомережевих та міжміських дзвінків. Сьогодні на їх базі телефонізують офіси та проводять телефони додому – для цього потрібні прості VOIP-телефони та доступ до інтернету. У деяких випадках зручніше придбати VOIP-шлюз, який допоможе з'єднати доступ в інтернет, доступ до традиційної телефонії, IP-телефонії та офісної АТС.

Давайте розберемося, що це за пристрої і для чого вони потрібні.

VOIP-шлюз - що це

Найпростіший VOIP-шлюз являє собою пристрій, призначений для організації IP-телефонії за допомогою підключення традиційних телефонів.Сам пристрій підключається до Інтернету, з'єднуючись із серверами провайдера. В результаті абоненти можуть здійснювати недорогі дзвінки по всьому світу та безкоштовно спілкуватися всередині мережі (тарифікація залежить від обраного провайдера).

Будше просунуті моделі поєднують у собі голосовий шлюз і маршрутизатор, забезпечуючи підключення комп'ютерів з роздачею IP-адрес і підключення телефонів. Окремі моделі VOIP-шлюзів вміють працювати спільно з офісними телефонними станціями та міськими лініями, забезпечуючи розподіл дзвінків відповідно до заданих настройок.

Як працює голосовий шлюз

VOIP-шлюзи можуть працювати в різних режимах, забезпечуючи потреби користувачів у здійсненні дзвінків за тим чи іншим напрямом. Ми розглянемо лише кілька схем:

  • Робота як простий шлюз;
  • Робота з офісними АТС;
  • Організація внутрішньої телефонії.

Найпростіший SIP-шлюз покликаний замінити собою звичайний VOIP-телефон. Фактично він працює в режимі простого VOIP-адаптера. До нього підключаються один або відразу кілька телефонних апаратів, після чого шлюз налаштовується на роботу зі сторонніми IP-провайдерами та з'єднується з інтернетом. Відповідно всі дзвінки здійснюються саме через інтернет, минаючи міські мережі. Тим самим, досягається суттєва економія на телефонних дзвінках міжгородом і по всьому світу

VOIP-шлюзи можуть працювати і з SIP-серверами і з офісними АТС, забезпечуючи зв'язок за різними напрямками. Наприклад, при наборі місцевих номерів АТС вони забезпечуватимуть зв'язок через міські телефонні мережі, а при наборі виходу на міжмісто маршрутизувати дзвінки через підключений голосовий шлюз. За рахунок цього забезпечуються безкоштовні місцеві дзвінки та дешеві виклики по Росії та інші країни.

Якщо компанія має кілька філій у регіонах, то вона може знизити витрати на зв'язок шляхом організації внутрішньої телефонії. В цьому випадку в кожній філії встановлюється SIP-шлюз, який з'єднується з голосовими шлюзами інших філій. В результаті організується місцева мережа, рознесена по всій країні.

Головною перевагою останньої схеми є те, що організація внутрішньої телефонії за допомогою VOIP-шлюзів дозволяє не задіяти сторонніх SIP-провайдерів та мережі традиційної телефонії – всі виклики здійснюються через інтернет безпосередньо між окремими шлюзами. Отже, оплачується лише трафік, що споживається (як правило, сьогодні всі тарифи інтернет-провайдерів є безлімітними).

Огляд популярних моделей SIP-шлюзів

Ми вже розібралися в основних можливостях голосових VOIP-шлюзів. Залишилося розібратися в найбільш популярних моделях та їх основних можливостях.

VOIP-шлюз D-Link DVG-7111S

Цей голосовий шлюз має непоганий функціонал і доступну ціну. Його можна підключити до офісної АТС в організацію недорогого міжгороду. Також, на борту присутні роз'єм для підключення одного телефонного апарату та роз'єми для підключення до інтернету та комп'ютера/роутера. Головна перевага – мінімальні розміри. Пристрій стане у пригоді для малих офісів або для домашнього використання.

VOIP-шлюз D-Link DVG-N5402GF/A1A

Даний VOIP-шлюз є багатофункціональним пристроєм. Воно поєднує голосовий шлюз і маршрутизатор Пристрій дозволяє підключати комп'ютери та цілі локальні мережі до інтернету, забезпечувати доступ до мережі для бездротових пристроїв через Wi-Fi.Передбачені два порти для підключення телефонів, а в деяких модифікаціях є USB-порт для підключення зовнішніх пристроїв і оновлення вбудованого ПЗ. Для збільшення радіусу дії бездротової мережі передбачені дві зовнішні антени.

VOIP-шлюз Grandstream GXW-4108 (FXO)

Якщо потрібно організувати телефонний зв'язок у невеликому офісі, необхідно купити VOIP-шлюз Grandstream GXW-4108 (FXO). Цей пристрій оснащено вісьмома FXO-портами для підключення аналогових телефонів і двома портами WAN/LAN для підключення до інтернету. Пристрій орієнтований на роботу з віртуальними АТС і дозволяє підключати до восьми телефонних номерів, що розподіляються на окремі порти FXO. Також є можливість підключення комп'ютера. Цей VOIP-шлюз стане ідеальним рішенням для організації офісної телефонії.

VOIP-шлюз CISCO SPA112-XU

Голосові шлюзи CISCO відрізняються високою стабільністю роботи та безвідмовністю. У списку лідерів ми бачимо шлюз CISCO SPA112-XU. Пристрій має мінімальні розміри і розрахований на малі офіси та домашнє використання До нього підключаються відразу два аналогові телефонні апарати. Також допускається можливість підключення факсимільних апаратів для передачі факсів. Шлюз характеризується легкістю в налаштуванні, що здійснюється через web-інтерфейс.