SIP-телефонія

Anonim

Про існування SIP-телефонії знає досить обмежена кількість людей. Але ті, хто про неї знає, задоволені на всі 100%, адже цей вид телефонії відрізняється надзвичайно приємними тарифами. Якщо постаратися, можна дзвонити через SIP-телефонію безкоштовно по Росії безкоштовно – це можливо при використанні внутрішньомережевих дзвінків та в період проведення акцій від IP-провайдерів.

Давайте подивимося, що є SIP-телефонія і які можливості вона надає абонентам.

У нашому огляді ми торкнемося наступних питань:

  • Як працює SIP-телефонія;
  • Як підключитися до SIP-телефонії;
  • Що потрібно для підключення;
  • Які тарифи на зв'язок.

Прочитавши цей матеріал, ви зможете зрозуміти всі принади цифрової SIP-телефонії.

Що таке SIP-телефонія

Довгий час телефонні переговори проводилися за допомогою стандартних телефонних мереж, розкинутих по всьому світу. Десь прокладаються звичайні мідні дроти, на далеких напрямках використовуються оптичне волокно та супутникові трансляції. Все це стосується традиційної телефонії, з її високими тарифами навіть на внутрішньоросійські виклики.

З часом у світі з'явився інтернет, і сьогодні його павутинням огорнута практично вся планета. Ключовою перевагою мережі є те, що користувачі не замислюються над тим, як розподіляється трафік і з якими вузлами з'єднуються їх комп'ютери в даний момент.Вони платять за безлімітний трафік, навіть якщо він передається через половину планети. Саме ця перевага була використана при створенні SIP-телефонії - якщо трафік може бути переданий у будь-яку точку світу без обмежень, то чому б не передавати через нього голос?

Перші протоколи цифрової телефонії були не настільки досконалі і були надбудовою над традиційною телефонією. Згодом у світі з'явився протокол SIP, який дозволив реалізувати багато задумів розробників. SIP-телефонія вміє передавати голосові дані, дозволяє проводити відеоконференції, обмінюватися даними та контактами, передавати різну службову інформацію.

Які переваги SIP-телефонії?

  • Відсутність географічної прив'язки – користувачі можуть підключатися до SIP-мереж з будь-якої точки світу, залишаючись на зв'язку за колишніми тарифами. Наприклад, можна виїхати зі своїм комп'ютером до Китаю, Південної Америки або зовсім до Австралії, підключитися там до інтернету, запустити програмний телефон на комп'ютері і розмовляти так, ніби знаходишся вдома;
  • Безкоштовні внутрішньомережеві дзвінки – тут можна провести аналогію з мережею Skype, в межах якої ми здійснюємо виклики абсолютно безкоштовно, навіть якщо абонент знаходиться в протилежній точці планети;
  • Недорогі виклики на стаціонарні та мобільні номери по всьому світу – IP-телефонія по SIP-протоколу встановлює зв'язок через інтернет, для якого немає кордонів, на відміну від традиційної телефонії, що експлуатує власні лінії зв'язку;
  • Можливість прив'язки телефонних номерів для прийняття вхідних дзвінків з мобільних та стаціонарних телефонів. Причому дана прив'язка передбачає відсутність тієї ж географічної прив'язки – ніщо не заважає прив'язати до свого SIP-акаунту московський номер і виїхати з ним в іншу країну, зберігаючи його в будь-якій точці світу;
  • Наявність софту для будь-яких платформ – за потреби абоненти можуть встановлювати програми для SIP-телефонії на комп'ютери з різними операційними системами, планшети, смартфони і навіть на звичайні мобільні телефони з підтримкою Java;
  • Підтримка додаткових голосових послуг – переадресація дзвінків, утримання та очікування дзвінків, перенаправлення дзвінків та багато іншого.

Таким чином, SIP-телефонія є сучасним способом організації телефонного зв'язку з розширеним функціоналом та безмежними можливостями.

Як працює SIP-телефонія

Як відбуваються дзвінки за допомогою SIP-телефонії? Програмний або апаратний SIP-телефон, який вже введено налаштування на зв'язок з провайдером, зв'язується з SIP-сервером, що визначає напрям дзвінка. Він запитує сервера переадресації інформацію про те, з яким сервером йому потрібно з'єднатися для встановлення зв'язку. Ще один запит надсилається на сервер позиціонування користувачів.

Як тільки з'єднання буде встановлено, у абонента задзвонить його програмний або апаратний SIP-телефон.

Звичайно, ми навели схему «на пальцях», а насправді все набагато складніше. Незважаючи на складність, на встановлення зв'язку витрачаються лічені секунди, а телефон, що найчастіше викликається, починається дзвонити відразу ж після відправки сигналу виклику - SIP-мережі працюють дуже і дуже швидко

Ви вже могли здогадатися, що для роботи SIP-телефонії знадобиться вихід в інтернет, а також програмний або апаратний телефон. Після реєстрації у вибраного провайдера абонент отримує SIP ID з кількох цифр – за допомогою SIP ID можна здійснювати дзвінки всередині мережі (зазвичай вони безкоштовні). Можна зателефонувати і в іншу мережу, якщо знати SIP URI - він є поєднанням SIP ID і адреси провайдера. Також оператори надають абонентам звичайні телефонні номери таких форматів:

  • Прямі номери – надаються у вигляді звичайного телефонного номера з приналежністю до того чи іншого міста (іноді і країни). Дзвін з мобільних та стаціонарних номерів здійснюється як звичайний телефонний дзвінок;
  • Віртуальні номери з додатковим номером – абоненти додзвонюються на певний номер, що належить провайдеру, після чого набирають додаткові цифри. Аналогічно здійснюються дзвінки абонентам, підключеним до установчих АТС (наприклад, +7-812-1234567, додатковий 123456);
  • Безкоштовні номери 8-800 – ними користуються корпоративні клієнти для організації служб підтримки та call-центрів.

Звичайні абоненти, тобто ми з вами, користуються прямими та віртуальними номерами. Віртуальні номери провайдера (шлюзи) можна знайти в багатьох російських містах.

До речі, набір номерів, при використанні SIP-телефонії, здійснюється так само, як і на мобільному телефоні – у міжнародному форматі.

Скільки коштує SIP-телефонія

Як ми вже говорили, внутрішньомережеві виклики (всередині мережі провайдера) здійснюються абсолютно безкоштовно.Вхідні дзвінки в більшості випадків також безкоштовні (за рідкісним винятком). Оплачуються лише додаткові послуги та виклики міжгородом та по світу Вартість даних дзвінків залежить від обраного напрямку – з деякими країнами зв'язок коштує навіть дешевше, ніж з російськими номерами.

Через SIP-телефонію можна дзвонити по Росії безкоштовно – для цього потрібно стежити за акціями від провайдерів Також, для безкоштовних дзвінків нерідко використовуються форми на веб-сайтах провайдерів. Але найчастіше такі дзвінки обмежені за часом. Наприклад, провайдер SIPNET не дозволяє розмовляти понад півтори хвилини, пропонуючи підключитися до платного тарифу. Але для тестування якості зв'язку цього цілком достатньо.

Що потрібно, щоб підключити SIP-телефонію

Як зробити SIP-телефонію своїми руками і отримати доступ до недорогих викликів по всьому світу? Для цього нам знадобляться:

  • Акаунт в одного з провайдерів (наприклад, Задарма - це завжди якісний зв'язок за доступними цінами);
  • Програмний SIP-телефон (безкоштовно), апаратний (доведеться розщедритися на його покупку) або звичайний телефон підключений до шлюзу IP-телефонії (так само коштує грошей);
  • Доступ в інтернет на швидкості не менше 64 кбіт/сек.

Реєструємося у провайдера, заходимо в розділ допомоги та знаходимо там інструкції з налаштування телефонів. Налаштування SIP-телефонії зводиться до вказівки імен серверів вибраного провайдера, а також прописування в телефоні свого логіна та пароля. Після введення налаштувань, можна пробувати здійснювати дзвінки Для здійснення викликів по Росії не забудьте поповнити свій рахунок.