SIP протокол

Anonim

Традиційна телефонія має низку недоліків. Насамперед слід відзначити досить високі ціни на місцевий та міжміський зв'язок. А в другу чергу, ми виділимо відсутність додаткових послуг, що розширюють можливості телефонії. Ситуація змінилася тоді, коли у світі виник телефонний зв'язок через інтернет. Протоколи IP-телефонії зробили дзвінки недорогими та навіть безкоштовними. Як працюють ці протоколи і в чому полягають їхні переваги?

Історія появи SIP-протоколу

Попередником протоколу SIP є протокол H.232, що з'явився в середині 90-х років.Його недоліком було те, що він не відповідав вимогам щодо надання розширеного набору послуг. Говорячи грубою мовою, це була майже традиційна телефонія, передача голосу в рамках якої здійснювалася через цифрові канали зв'язку. Єдиною перевагою протоколу було те, що він дозволяв оптимізувати витрати та тарифи на міжміський та міжнародний телефонний зв'язок.

Таким чином, протокол H.232 так і не зміг вирішити проблему з організацією дешевого та функціонального зв'язку як за місцем, так і по всьому світу. Розробники зіткнулися з тим, що отримана телефонія мало чим відрізнялася від традиційної телефонії, а цифрових станцій із додатковими сервісами тоді ще не було. Втім, вони і сьогодні вирішують лише частину проблем.

Наступ 1999 року ознаменувався появою протоколу SIP, який був затверджений як зрозумілий і доступний протокол для організації голосового зв'язку. Крім того, цей протокол забезпечує:

  • Просту адресацію - адреса кожного абонента представлена ​​як адреса електронної пошти, завдяки чому люди можуть зв'язуватися один з одним з будь-яких мереж;
  • Можливість отримання прямих та додаткових телефонних номерів – це дозволяє здійснювати зв'язок як з мобільними, так і з міськими телефонами по всьому світу;
  • Надання додаткових послуг – за наявності відповідного програмного забезпечення або обладнання абоненти можуть здійснювати відеодзвінки, користуватися сервісними голосовими послугами, працювати над документами у спільному режимі та спілкуватися в текстовому форматі.

Поява SIP-протоколу призвела до появи численних постачальників послуг IP-телефонії – сьогодні вони працюють у всьому світі. Абоненти отримали доступ до майже безкоштовного зв'язку з усім світом, а тарифи на міжміський та міжнародний зв'язок забезпечили новому виду зв'язку світле майбутнє.

Вартості та недоліки SIP-протоколу

Які переваги SIP-протоколу та IP-телефонії можуть відзначити користувачі?

  • Швидкість підключення до постачальника послуг – в більшості випадків ваш обліковий запис буде активний відразу після реєстрації. Відразу після цього ви зможете здійснювати внутрішньомережеві дзвінки іншим SIP-абонентам, причому абсолютно безкоштовно;
  • Миттєве надання додаткових номерів – ви зможете відразу ж передати свій номер друзям, родичам, колегам чи партнерам, щоб вони могли безперешкодно зв'язуватися з вами за допомогою традиційної телефонії;
  • Відсутність необхідності в купівлі дорогого обладнання – в більшості випадків досить звичайнісінького комп'ютера, підключеного до мережі інтернет;
  • Наявність додаткових послуг зв'язку – до них відносяться переадресація, утримання викликів, підтримка кількох ліній, передача відео тощо;
  • Відсутність прив'язки абонента до будь-якого місця - ми можемо поїхати на інший кінець міста, на дачу, в санаторій, на Далекий Схід або взагалі в Австралію, абсолютно безкоштовно залишаючись на зв'язку там, де є доступ в Інтернет. Разом з абонентом мігрує і його номер (прямий або додатковий).

Відсутність прив'язки – це дуже важлива перевага, що забезпечується протоколом SIP-телефонії. Дану можливість відзначать бізнес-користувачі, які часто переїжджають з одних офісів до інших. При цьому телефонні номери зберігаються – достатньо підключити обладнання до Інтернету.

Що стосується традиційної телефонії, то вона не здатна забезпечити безболісний переїзд телефонних номерів – у більшості випадків їх потрібно буде міняти.

Недоліки SIP-протоколу представлені наступним списком:

  • Неможливість додзвонитися до абонента при його відключенні від мережі (є місця, де без традиційної телефонії або мобільного зв'язку не обійтися). Проблема втрати контакту вирішуються функціями автовідповідача;
  • Порушення якості зв'язку – як показує практика, багато абонентів спостерігають перебої як передачі голосу. Втрата якості може бути пов'язана з проблемами на стороні провайдерів, сторонніх каналів передачі даних, а також проблемами на стороні абонента.

Таким чином, недоліків у даного протоколу не так вже й багато, та й виявляються вони далеко не завжди.

Як працює SIP-протокол

SIP-протокол дозволяє зв'язувати пристрої по всьому світу. Для цього використовується мережа з'єднаних між собою серверів – одні забезпечують відстеження розташування абонентів, інші здійснюють перенаправлення дзвінків, а треті зберігають базу даних абонентів. Вся ця зв'язка працює через інтернет і має доступ до стаціонарних та мобільних телефонних мереж. Завдяки цьому SIP-протокол забезпечує дзвінки за такими напрямками:

  • Всередині мережі – використовуючи SIP ID (можливі дзвінки і між мережами різних провайдерів);
  • С SIP-телефонів на стаціонарні та мобільні номери;
  • Со стаціонарних та мобільних номерів на SIP-телефони.

З'єднання абонентів у всіх напрямках відбувається практично моментально.

Що потрібно абоненту для організації телефонії через SIP-протокол? Потрібен пристрій, який буде з'єднуватися з постачальником послуг. Це можуть бути:

  • Комп'ютер або ноутбук;
  • VOIP-адаптер або SIP-телефон;
  • Планшет або смартфон.

Що стосується SIP-телефонів, то у продажу вже є моделі, що поєднують можливість доступу до SIP-провайдерів і традиційних міських телефонних мереж.