Огляд найкращих SIP-клієнтів для Windows

Anonim

Для того щоб почати користуватися IP-телефонією, необхідно визначитися з вибором програмного клієнта – це найдоступніший варіант додзвону. Хороший SIP-клієнт забезпечить зручність здійснення викликів, прийняття дзвінків та зберігання контактів. Які якості повинні мати програмні телефони? Як вибрати найкращий клієнт для IP-телефонії? Відповісти на ці запитання допоможе наш детальний огляд.

Кращі SIP-клієнти для Windows

Найпоширенішою операційною системою є Windows. Тому SIP-клієнтів під цю операційну систему досить багато. До списку найпопулярніших клієнтів ми внесемо наступні програми:

  • 3CX VOIP Phone;
  • Задарма;
  • X-Lite;
  • Zoiper;
  • QIP Infium.

Розглянемо їх докладніше.

3CX VOIP Phone

Програмний телефон 3CX VOIP Phone для Windows є одним із найпопулярніших SIP-клієнтів. Перевагою програми є невелика вага, що забезпечує швидке завантаження на будь-якому каналі. Після запуску на екрані з'явиться приємний інтерфейс, що нагадує звичайнісінький мобільний телефон.

Якщо ви завантажили 3CX VOIP Phone з офіційного сайту, слід додати російську мову - це робиться в налаштуваннях, які викликаються за допомогою середньої кнопки (як на смартфонах з Android). Яким є функціонал цієї програми?

  • Можливість здійснення відеодзвінків;
  • Установка статусу – доступний, немає на місці, автовідповідь, переадресація на голосову пошту;
  • Можливість здійснення дзвінків відразу по кількох лініях;
  • Перегляд історії викликів;
  • Запис розмов у файл;
  • Підтримка швидкого набору.

Програма досить проста, але русифікація у неї страждає – деякі пункти, як і раніше, залишаються англійською. Зайшовши в налаштування, ми виявимо, що їх дуже мало. Користувачі можуть вибрати звукові пристрої та камеру, визначити поведінку програми при знаходженні комп'ютера в різних режимах, встановити придушення шумів. Тут же задається зовнішній вигляд програми – є підтримка різних скінів.

Zadarma

Програма Zadarma є найпростішим і найзрозумілішим програмним IP-телефоном.Можна сказати, що це найпростіший SIP-клієнт для Windows. Сама програма російськомовна, хоча деякі пункти англійською. Безперечною перевагою є те, що цей телефон вміє запитувати і відображати баланс на обліковому записі. Також підтримується відображення номерів доступу. Слід сказати, що програма орієнтована на SIP-провайдера Задарма та працює тільки з ним. Підтримується лише один обліковий запис.

X-Lite

Програмний телефон X-Lite має англомовний інтерфейс і досить приємний зовнішній вигляд. Прямо на головному екрані розташовуються великі цифрові кнопки - промахнутися повз них не вийде. Нижче вибираються контакти та вибрані номери, відображається історія дзвінків. Трохи вище виставляється статус, там викликається віконце для обміну текстовими повідомленнями. Тут же розміщуються регулятор гучності та рядок пошуку контактів.

У налаштуваннях програми практично нічого немає – тут редагуються звукові оповіщення, вибираються звукові пристрої, задаються кодеки для роботи з тими чи іншими провайдерами. Тут же вибирається мова, яку потрібно завантажити та встановити окремо. Налаштування облікового запису (причому одного) розміщуються в окремій вкладці, тут можна виконати тонке налаштування.

Zoiper

SIP-клієнт Zoiper випускається у трьох видах:

  • Безкоштовна версія;
  • Бізнес-версія;
  • Индивидуальная версия.

Безкоштовна версія клієнта доступна для всіх користувачів, але вона дещо обмежена у можливостях. У бізнес-версії є підтримка додаткових алгоритмів стиснення звуку, покращена та розширена робота з контактами, є інтеграція в браузер, функція пересилання файлів та конференцзв'язок.Вартість програми складає 33 євро. Індивідуальна версія платна, тут виконується брендування під замовника, можливе замовлення додаткових опцій та індивідуального дизайну, відображається баланс. Вартість цієї версії підраховується індивідуально

Безкоштовна версія Zoiper підтримує протоколи SIP, IAX і XMPP, вміє працювати з декількома обліковими записами. Контакти зберігаються локально або на серверах Zoiper у глобальній адресній книзі з пошуком. Російська мова вже включена до стартового дистрибутиву. Налаштування дуже і дуже багаті, програму можна налаштувати на свій смак. Функціонал програми:

  • Підтримка відеодзвінків;
  • Генерація комфортного шуму;
  • Шумопридушення;
  • Підтримка скінів.

Переадресації в безкоштовній версії немає, як і розширеної роботи з контактами. Інтерфейс не дуже зручний і не дуже красивий. Також дуже нав'язливо пропонується придбати бізнес-версію – позначка про це зустрічається буквально на кожному кроці.

Модуль у QIP Infium

У популярному мультипротокольному месенджері QIP Infium є модуль для роботи з SIP-телефонією. Налаштування зводиться до прописування даних облікового запису та вибору необхідних кодеків. В інтерфейсі є простенька панелька з додзвоном, є можливість підключення USB-телефону. Також реалізована можливість швидкого доступу до сервісів провайдера, але вона працює не завжди – ймовірно, все залежить від налаштувань.

Клієнти для інших ОС

Користуватися IP-телефонією можна не тільки на комп'ютері, але і на смартфоні. Оптимальний SIP-клієнт для Android – це 3CXPhone – VoIP/SIP phone, його можна завантажити через Google Play. Програма дуже функціональна, відрізняється швидкістю роботи та приємним інтерфейсом. Недоліком є ​​відсутність російської.

Якщо ви користуєтеся сервісом Задарма, ми рекомендуємо вам завантажити з Google Play програму Zadarma для Android.Програма відрізняється легкістю в налаштуваннях, вміє показувати вартість дзвінків, може замінювати собою стандартну дзвонилку. Це ідеальний клієнт для Задарма, який не завантажує смартфон і не приводить до швидкої витрати батареї. Інтерфейс російськомовний, передбачений показ сервісної інформації – баланс, тариф, дані користувача.

Найпопулярніший SIP-клієнт для Iphone - це програма 3СXPhone. Вона вміє працювати з кількома обліковими записами і має велику гнучкість у налаштуваннях, як і її побратим для Windows. Не дивно, що цей SIP-клієнт став найпопулярнішим. Попитом користується і клієнт ForFone - програма має зрозумілий інтерфейс, дозволяє спілкуватися голосом і в режимі чату. До недоліків входить те, що вона орієнтована працювати з однойменним SIP-провайдером.

Абоненти Comtube зможуть скористатися програмами від свого провайдера – їх можна знайти в AppStore. Для здійснення дзвінків необхідна програма IP-Phone, аналогічна програмам для вищезгаданих платформ.

Порівняльна таблиця SIP-клієнтів

Мультиаккаунт Гнучкість налаштувань Наявність версії для смартфонів Протоколи Видеосвязь Підтримка скінів Запис розмов Текстовий чат Особливості
3CX VOIP Phone Так Нет Так SIP Так Так Так Нет Зручний інтерфейс
IP-Phone Нет Нет Так SIP Нет Нет Так Нет Відображення балансу
X-Lite Нет Нет Нет SIP Нет Нет Нет Так
Zoiper Так Так Так SIP, IAX, XMPP Нет Так Нет Нет Факс
QIP Infium Так Нет Так SIP, XIMSS (CGP) Так Так Нет Нет Простой інтерфейс

Висновок

Самим зручним і функціональним SIP-клієнтом для Windows є 3CX VOIP Phone. Тут ми бачимо гнучкість налаштувань та приємний інтерфейс, а також зручну книгу контактів із призначенням швидкого доступу. Для роботи із Задарма ми рекомендуємо використовувати Zadarma.