SIP адаптер

Anonim

IP-телефонія відома в усьому світі як засіб зв'язку з надзвичайно низькими тарифами. При цьому з нею не можуть конкурувати ні традиційна дротова телефонія, ні стільниковий зв'язок. Для забезпечення більш зручного зв'язку зі світом через IP-телефонію, абонентам рекомендується придбати SIP-адаптер. З його допомогою вони можуть розмовляти з іншими людьми без комп'ютера, що забезпечує особливу зручність ведення телефонних переговорів.

Що таке SIP адаптер

Більшість абонентів використовує для розмов по IP-телефонії традиційні комп'ютери з підключеними до них гарнітурами. Виходить, що коли комп'ютер вимкнено, зателефонувати нікуди не вдасться. Також ми можемо відзначити такі незручності:

  • Досить тривале завантаження комп'ютера після включення;
  • Можлива зайнятість комп'ютера;
  • Необхідність використання гарнітури;
  • Неможливість прийняти вхідний дзвінок при вимкненому комп'ютері.

Порушується і конфіденційність – не розмовлятимеш на суто особисті теми з гарнітурою на голові в той момент, коли хтось паралельно працює на цьому ж комп'ютері? Як забезпечити зручність розмов за допомогою IP-телефонії? У цьому випадку слід купити VOIP-адаптер, що підключається до мережі інтернет.

Що таке SIP-адаптер (або VOIP-адаптер) і як він працює? Адаптер є невеликою коробочкою зі світлодіодними індикаторами, що підключається до інтернету через роутер або будь-який інший пристрій, що служить для підключення до мережі. До самого адаптера підключається звичайнісінький телефон, що використовується в традиційній телефонії

Для того, щоб SIP-адаптер запрацював, його потрібно налаштувати на зв'язок з вашим SIP сервером або з сервером вибраного оператора зв'язку. Введення настройок та параметрів здійснюється через web-інтерфейс. Після завершення налаштувань підключаємо до адаптера телефонний апарат та пробуємо дзвонити.

Найпростіший телефонний VOIP-адаптер оснащується двома портами – WAN-порт служить для підключення до мережі інтернет, а FXS-порт призначений для підключення звичайного телефонного апарату та емулює роботу телефонної станції. Підключення до комп'ютера для налаштування пристрою здійснюється за допомогою WAN-порту. Також на борту є роз'єм для підключення джерела живлення. Окремі моделі оснащуються додатковими портами для підключення ще одного телефону або комутації з комп'ютером.

Додаткові можливості SIP-адаптерів:

  • Придушення шумів – відмінна опція, якщо телефон стоїть у шумному місці;
  • Можливість підключення до двох серверів/провайдерів – стане в нагоді при оптимізації витрат на зв'язок;
  • Підключення по Wi-Fi - позбавить вашу квартиру від зайвих проводів;
  • Можливість роботи з двома та більше аккаунтами – актуально при використанні роздільного доступу до послуг зв'язку
  • Визначення номера – зручна опція для тих, хто використовує IP-телефонію для вхідних дзвінків;
  • Конференц-зв'язок – можливість організації зв'язку одночасно з кількома абонентами;
  • Утримання та очікування виклику – можливість поперемінного зв'язку з кількома абонентами;
  • Гучний зв'язок – можна поговорити навіть без телефону;
  • Підтримка протоколу Skype – недорога IP-телефонія та Skype-телефон «в одному флаконі».

Також реалізовані й багато інших можливостей, істотно розширюють функціонал і що роблять зв'язок зручнішою. Про наявність тих чи інших функцій можна дізнатися у паспорті до приладу.

Популярні моделі SIP-адаптерів

Збираючись купити VOIP-адаптер, слід ознайомитися з найпопулярнішими моделями:

  • Cisco SPA112;
  • Cisco SPA122;
  • Grandstream HT701.

SIP-адаптер Cisco SPA112 є найпростішою моделлю, розробленою відомим на весь світ брендом. Адаптер оснащений одним портом для підключення до Інтернету та двома портами для підключення телефонних апаратів. Можливостей для управління дзвінками тут немає – ні конференц-зв'язку, ні утримання та очікування виклику. Зате є система розпізнавання голосової активності, що заощаджує трафік.

Наступна модель, Cisco SPA122, схожа на попередню. Вона вміє підключатися до кількох серверів, має функції голосового шлюзу і роутера, наділена генерацією комфортного шуму, що заміщає безшумні паузи в розмові.Також реалізована функція ехокомпенсації Кількість портів FXS для підключення телефонних апаратів – 2 шт. SIP-адаптер Grandstream HT701 оснащений лише одним портом для підключення телефону.

Зате тут є додаткові функції управління викликами – це конференц-зв'язок, утримання та очікування виклику, визначник номера. Модель дуже проста, але свої функції виконує на «відмінно».

Який VOIP-адаптер вибрати

Купуючи телефонний VOIP-адаптер, слід попередньо визначитися з функціоналом. Якщо потрібен простий адаптер для періодичних розмов, вибираємо найпростішу модель. Що стосується кількості телефонних трубок, то для домашніх умов цілком достатньо SIP-адаптера з одним портом FXS.