Як створити франшизу

Anonim
Отже, ви прийняли усвідомлене рішення розвивати свою мережу і свій бізнес за допомогою франчайзингу. Розумне рішення, однак, непроста.

Попереду необхідно вирішити безліч питань. Наприклад, як створити і просунути франшизу, як розробити систему контролю партнерів і так далі.

Отже, створення франшизи почнеться з визначення програми і, відповідно, головних цілей. Метою впровадження франчайзингу може бути розвиток товарних відносин, збільшення вартості бренду, прискорення розвитку мережі. Для початку найрозумніше ретельно вивчити всі фінансові показники підприємства. Це допоможе сформувати і придумати найбільш привабливу франшизу. При виборі також варто звернути увагу на розмір роялті, розмір необхідних інвестицій, паушальний внесок, передбачуваний щорічний дохід. Потенційні покупці найчастіше вибирають ту франшизу, яка більшою мірою здатна задовольнити всі потреби, відповідає фінансовим можливостям.

Важливий аспект - вибір найбільш актуальною територіальної політики. Адже в деяких районах обрана франшиза буде недієздатною і не принесе очікуваний прибуток. У цьому питанні головне не помилитися, інакше збитки будуть колосальні. Ефективна територіальна політика передбачає під собою розрахунок необхідного темпу відкриття франчайзингових підприємств в тому чи іншому районі. Створюється план продажів в короткостроковому і довгостроковому періоді. Таким чином і можливе визначення ціни франчайзингового пропозиції.Важливо й наявність знань, досвіду роботи з тим чи іншим регіоном. Представлена ​​завдання відрізняється великою складністю. Адже людей, що володіють перерахованими вище знаннями, знайти досить проблематично.

Наступний крок до просування бізнесу - це створення нового департаменту з новими функціями. Дані функції включають в себе просування, продаж франшизи, контроль, підтримка діючих франчайзі. Франчайзер повинен мати певний досвід, щоб опрацювати структуру відділу франчайзингу, здійснити грамотну мотивацію співробітників. Можливе створення і спеціального навчального центру, де будуть отримувати нову кваліфікацію всі працівники.

Одна з головних задач франчайзера полягає в розробці політики просування франшизи. Тобто необхідно зрозуміти найбільш оптимальні джерела просування, раціонально розподілити бюджет. Інструментами просування можуть стати конференції, галузеві виставки, засоби масової інформації.

Однак найбільш складним моментом може стати організація доцільного і успішного процесу продажу франшизи. Для цієї мети доведеться створити власне підприємство, яке стане доказом ефективності пропонованого бізнесу. Навіть не дуже якісні франшизи стануть популярними тільки за умови грамотно поставленого процесу продажів.

Отже, у будь-якої компанії є три основні шляхи. Це розробка франшизи самостійно, прийом на роботу досвідчених і дорогих фахівців, передача функції створення франшизи фахівцям.

Створення франчайзингової програми - це складний і трудомісткий процес, що вимагає досвіду, унікальних знань. Головна проблема вузьких фахівців полягає в нестачі знань для створення дійсно якісного і конкурентоспроможного пропозиції. У цьому випадку можливо раціональніше всього найняти на роботу людей, які здатні привести компанію до бажаного успіху.

Етап запуску підприємства є найвідповідальнішим етапом. Так як в цей час у партнерів має формуватися уявлення про якість, надійності пропонованої програми співпраці. Саме тому важливо продумати все до дрібниць, щоб виключити надалі все накладки. Будь прорахунок може привести до фінансових втрат і погіршення репутації компанії. Крім того, варто пам'ятати про те, що франчайзі платить чималі гроші і за те, щоб запуск підприємстві здійснився вчасно. Будь-яка чіткість, як правило, досягається за допомогою визначення обов'язків кожного співробітника, усуненням всіх недоліків в зонах відповідальності, доцільна опрацювання всіх можливих нюансів. І якщо все правильно запланувати, то процес запуску підприємства пройде успішно.