Як повернути стару версію Андроїд: скинути прошивку в Samsung або Xiaomi

Anonim

Як відкатити оновлення Андроїд на попередню версію

Багато хто хоче оновити свою операційну систему і лише деякі прагнуть відкотити прошивку Android. Пов'язано це з тим, що не всі релізи ОС працюють добре на кожному девайсі. Трапляються і помилки, які не дозволяють нормально користуватися телефоном. Також можливе і те, що людина не хоче переходити на нову версію, тому що стара її повністю влаштовує. Цей матеріал розповість, як повернути попередню версію Android, якщо вона була оновлена ​​помилково або проти волі власника гаджета.

Чи можна відкатити оновлення Андроїд

Сучасні мобільні телефони сильно залежать від програмного забезпечення та операційної системи зокрема. Бувають випадки, коли гаджет заточений під єдину ОС або її версію. Наприклад можна навести і комп'ютерну техніку. Якщо ноутбук продавали з встановленою ОС Windows 8 або 8.1, то перевстановити її на сімку дуже важко або взагалі неможливо. У деяких випадках допоможе тільки заміна жорсткого накопичувача.

Повернути попередній реліз ОС можна, але це нелегко

Те ж саме може відбуватися і зі смартфонами Android. Тільки в деяких випадках виходить встановити операційні системи старіших версій. Відомо про це далеко не всім, але комплектуючі гаджета працюють за допомогою певних драйверів, що також споріднює їх з аналогічними компонентами ноутбуків та персональних комп'ютерів.

Зверніть увагу! Встановити більш старі версії ОС можна на телефони, які йшли із заводу з релізами 3, 4 або 5.

Відсутність підтримки – результат несумлінної економії виробника мобільної техніки. Він розробляє процесори та драйвера до них, які «йдуть» лише під певні релізи ОС Android. Тому якийсь процесор «Снапдрегон» може просто не розпізнаватись на старій, але стабільній версії Android 3 або 4.

Перш ніж відновлювати ОС, необхідно дізнатися про поточну версію ПО

Откат має на увазі установку того релізу ОС, яка спочатку була встановлена ​​на пристрої із заводу. Багатьом здається це логічним і вони сподіваються, що виробники програмного забезпечення та смартфонів не будуть жодним чином перешкоджати цьому. Тут також не все так просто, як здається. Просто і без зайвих проблем можна відкотити систему лише у тому випадку, якщо її резервна копія (бекап) була збережена у пам'яті смартфона.

На жаль, такої функції у операційних систем від Google немає і при встановленні нових релізів всі дані користувача, а також налаштування телефону і програм (як і самі програми) повністю стираються. Внутрішньої пам'яті, зазвичай, отже мало. Ніхто не хоче засмічувати її зайвими резервними копіями, які можуть взагалі ніколи не знадобитися. У зв'язку з цим багато досвідчених і не дуже користувачів шукають відповідь на питання, як повернути попередню версію Андроїд.

Odin – найкраще рішення для відкату на «Самсунг»

Відмінності між оновленням та відкатом Андроїд

Якщо людина хоча б раз у своєму житті стикалася з оновленням операційної системи на своєму мобільному пристрої і виконувала його, то вона повинна розуміти деякі речі. При цьому процесі всі дані користувача (фотографії, відеозаписи, контакти, нотатки, програми і т.п.д.), а також параметри встановлених програм і прив'язані облікові записи нікуди не подінуться і будуть доступні в звичайному режимі. Якщо ж користувач виконує відкат або повернення системи до попереднього стану, всі ці дані видаляються, оскільки це прирівнюється до скидання всіх параметрів до заводського стану.

Як відкатати iOS оновлення на iPhone або iPad Є й інший нюанс: відкат виконати досить складно. Як правило, для оновлення операційної системи нічого не потрібно робити. Вона виконує процес самостійно. Необхідно лише перевірити наявність нових релізів та дати згоду на встановлення найсвіжішого. Управління у випадку відбувається двома кнопками: «Завантажити» і «Прийняти». Відкат версії таким чином виконати не вийде. Універсальної інструкції або посібника для цього просто немає.

Важливо! Відкати рекомендується проводити тільки у разі крайньої необхідності.

Для здійснення повернення до колишнього релізу операційної системи доведеться знайти та завантажити спеціальне програмне забезпечення, встановити його на персональний комп'ютер, знайти відповідне меню відновлення (Recovery Mode) та виконати ще безліч інших дій.

Шукати старі версії прошивок найкраще на 4PDA

Як відкотити оновлення прошивки Андроїд

Як відкотити оновлення Windows 10 до попереднього

Найбільш ефективним способом швидко відновити встановлені програми, конфігурації системи та її зовнішній вигляд – завантажити останній стабільний бекап. Перед будь-яким внесенням у пам'ять або систему будь-яких серйозних налаштувань необхідно робити резервне копіювання. Це здатне убезпечити від будь-яких наслідків у вигляді вильотів ПЗ, нестабільної роботи ОС та критичних помилок.

Важливо! Створення відновлень – це важливий момент не тільки при прошивці Андроїдів, але й у будь-яких інших сферах установки ПЗ та програмування.

Якщо людина не подбала про створення бекапу і почала змінювати свою операційну систему, то вихід є. У разі невдачі можна попросити надати резервну копію людини з гаджетом. Зрозуміло, що найкращим способом є відкат на свої копії, оскільки це надійніше та безпечніше, але іноді іншого варіанту не надається.

Є величезна кількість програм, які роблять бекапи системи. Як вже стало відомо, Андроїд не може цього робити за допомогою внутрішніх засобів, тому стороннє програмне забезпечення стає актуальним. Кожен додаток має свої переваги та недоліки. Одним з найпопулярніших і найбільш підходящих для багатьох смартфонів є «Тітаїнум Бекап»

Откат можна зробити через «Рекавері»

На пристроях Samsung

Власники Samsung Galaxy часто страждають від оновлень розробника та шукають, як зробити відкат на Андроїді. Такі дії на Самсунг найбільш просто зробити через ПК з використанням програми Odin. Покрокова інструкція має такий вигляд:

  1. Перейти до будь-якої пошукової системи та вказати в рядку пошуку сайт 4pda та назву свого телефону з моделлю.
  2. Клікнути за будь-яким посиланням, яке не є рекламним. Зареєструватись на форумі.
  3. Знайти у шапці прикріпленої теми посилання на розділ з офіційними прошивками. Розгорнути пункт «Драйвери та утиліти».
  4. Завантажити та встановити програму «Один» з офіційного сайту, а також утиліту «Samsung USB Drivers for Mobile Phones».
  5. Відкрити вкладку з прошивками та з'ясувати, яка версія релізу стоїть на телефоні на даний момент. Для цього треба перейти шляхом «Налаштування» – «Відомості» – «Про ПЗ».
  6. Вибрати відповідну регіону та коду завантажувача операційну систему, яку необхідно завантажити. Завантажити її на свій комп'ютер.
  7. Виконати резервне копіювання всіх даних користувача через спеціальну утиліту, описану вище або скористатися офіційною програмою «Samsung Smart Switch».
  8. Виконати переклад «Самсунга» в режим відновлення та прошивки. Переконатися, що він заряджений не менше ніж на 50%.
  9. Дочекатися розпізнавання телефону, вибрати завантажені файли прошивки та почати процес натисканням кнопки «Старт». Після закінчення телефон перезавантажиться автоматично.

Важливо! Довіряти такі дії бажано людині, яка розуміється на Android і процесах її відновлення. При самостійному відкаті є шанс зіткнутися з безліччю помилок.

Знайти колишні прошивки на «Самсунг» можна на спеціалізованих форумах

На пристроях Xiaomi

Для відкату на смартфонах компанії «Сяомі» необхідно виконати ряд підготовчих дій: зарядити свій гаджет і створити резервну копію існуючих даних, включаючи параметри ОС. Зробити це можна за аналогією з телефонами Samsung.Далі необхідно виконати скидання всіх налаштувань Андроїда. Часто після цього користувачі можуть перейти на той реліз, яким вони користувалися спочатку, але це працює не завжди. Для скидання необхідно перейти до «Налаштування» – «Розширені параметри» – «Скинути» – Скинути до заводських параметрів».

Якщо відкат не вдався, слід провести повні вайпи оновлень. Для цього потрібно знову перейти в налаштування гаджета, вибрати меню "Про телефон" і пункт "Оновлення ПЗ". У ньому буде підпункт "Перезавантажитися в режимі відновлення". Після перезавантаження необхідно вибрати параметр «Wipe Data» та дочекатися повного очищення всіх оновлень Андроїда та MIUI.

Іноді відкотити «Сяомі» допомагає скидання налаштувань

На пристроях Asus

Якщо людина є власником старого смартфона або планшета від фірми «Асус», то найкраще для відкату користуватися наступною покроковою інструкцією:

  1. Завантажити прошивку, яка буде підходити для наявного апарату з офіційного сайту або спеціалізованих форумів.
  2. Перенести завантажені файли в корінь пристрою будь-яким способом.
  3. Перезавантажити свій девайс і дочекатися закінчення пошуку.
  4. Після цього на панелі повідомлень з'явиться значок у вигляді трикутника зі знаком оклику.
  5. Натиснути на значок і погодитися з усіма діями, які будуть виконуватися з операційною системою гаджета.
  6. Дочекатися закінчення перепрошивки та перезавантаження телефону.
Варто зауважити, що для ОС байдуже, яка саме версія прошивки була закинута на згадку, якщо вона є підходящою. Таким чином можна не тільки відкотитися, а й оновитися.

Видалити прошивку та відновити її назад на «Асусі» часом легше, ніж на інших смартфонах

Отткати оновлення прошивки на Андроїд через Recovery

Як встановити андроїд на телефон - способи поставити іншу версію

Іноді стандартні методи не допомагають і тоді цікавляться, як відкотити оновлення Андроїд через стандартне меню «Рекавері». Насамперед необхідно переконатися, що воно розблоковане. Для цього телефон вимикають і вмикають за допомогою комбінацій клавіш гучності та живлення. Найчастіше вхід у режим відбувається при одночасному натисканні та утримуванні кнопок «Гучність вниз» та «Харчування». Якщо це не допомогло, можна повторити процедуру, але з вже затиснутою клавішею «Гучність вгору». Іноді потрібно затиснути всі три кнопки для переведення апарата в режим «Рекавері». Якщо процес не повінчався успіхом, то, швидше за все, на телефоні не розблоковано цей режим. Слід розблокувати його або встановити кастомний «Рекавері».

У випадку, якщо Recovery відкрився, слід вибрати пункт «Wipe data/factory rеset/Yеs» і натиснути на напис «Wipe аll usеr ​​data».Це дозволить скинути нові релізи операційної системи. Далі слід вибрати свій файл прошивки, яка підходитиме до девайсу. Для цього треба натиснути на пункт «Встановити ЗІП-архів із SD-картки» та підпункт «Вибрати архів із SD-карти». Залишається тільки підтвердити свої дії та натиснути на Yes – install archive.

Відбудеться установка, в кінці якої пристрій буде перезавантажено і відкат системи буде виконано повністю. Рекомендується ретельно дотримуватись інструкцій або довірити цю справу професіоналу.

Отткати оновлення прошивки на Андроїд за допомогою комп'ютера

Як уже було сказано, у багатьох випадках для відкату найкраще використовувати спеціальні програми на персональному комп'ютері. Процес досить простий:

  • Завантажити потрібну прошивку з офіційного сайту або форуму.
  • Встановити драйвери та програми, що відповідають мобільному апарату.
  • Підключити його до ПК за допомогою USB-шнура.
  • Запустити програму.
  • Виконати попереднє налаштування, вибрати завантажений раніше файл прошивки та почати оновлення (відкат).
  • Дочекатись його закінчення, перезавантажити телефон і користуватися ним у звичайному режимі.

Вхід у режим «Рекавері»

Таким чином, було розказано, як повернути стару версію Android після оновлення та за допомогою яких засобів це можна виконати. На даний момент можна знизити версію релізу звичайним скиданням конфігурацій, використанням Recovery Mode або спеціальними програмами.