Що відбудеться при форматуванні телефону або планшета Android до заводських налаштувань

Anonim

Як відформатувати телефон андроїд - форматувати вбудовану пам'ять

Форматування телефону є процесом розбивки внутрішнього накопичувача або жорсткого диска на розділи і кластери. При цьому відбувається повне видалення даних, які там зберігаються. Як правило, форматувати смартфон андроїд необхідно перед його продажем. Це потрібно для відкату системи до заводських налаштувань, а також стирання особистих даних із пристрою.

Також цю процедуру рекомендується виконувати в тому випадку, коли на телефоні встановлено так багато непотрібних програм, що він просто починає гальмувати. У такому випадку багато користувачів запитують, як форматувати андроїд, якщо видалення цих програм не принесло позитивного результату. Ця процедура досить складна для недосвідчених користувачів, тому слід ретельно ознайомитися з її особливостями.

Форматування допомагає повернути пристрою вихідні дані

Що таке форматування пам'яті на телефоні або планшеті

Як правило, всі користувачі після покупки нового гаджета починають повністю забивати його пам'ять різними програмами. Але мало хто здогадується, що навіть якщо їх потім видалити, то повністю позбутися зайвих даних не вдасться. Поступово система засмічується марною інформацією, починає гальмувати та погано працювати.

Найдієвішим способом повернути пристрою колишню швидкість є повне форматування пам'яті. Воно являє собою видалення всіх даних користувача з внутрішньої пам'яті пристрою і відкат його до заводських налаштувань. Все, що раніше зберігалося на девайсі, вже не підлягатиме відновленню. Тому необхідно, перед тим як форматувати андроїд телефон або планшет, перемістити всю цінну інформацію на флешку або картку пам'яті.

До уваги! Всього існує кілька способів форматування смартфонів. У всіх однаковий результат, але різна складність виконання.

Що потрібно зробити перед форматуванням внутрішньої пам'яті на Android

Як відформатувати флешку на телефоні Андроїд

Перед тим як форматувати телефон або планшет Android, необхідно запам'ятати важливу умову його подальшого включення - більшість пристроїв після цієї процедури буде запитувати дані користувача, необхідні для входу в особистий кабінет Google-акаунту.Якщо ввести неправильну інформацію, гаджет може заблокувати доступ. Надалі він не включатиметься і залишиться в такому стані до введення даних облікового запису. Такі заходи безпеки були обрані невипадково: якщо телефон викрадено або втрачено, то зловмисники не зможуть скористатися інформацією, що на ньому знаходиться.

Щоб уникнути зайвих витрат часу і грошей, краще заздалегідь записати окремо логін і пароль, щоб випадково не забути їх. Такий захід дозволить уникнути відвідування спеціалізованого сервісного центру для відновлення Google-аккаунта переформатованого пристрою.

Логін і пароль будуть потрібні при першому після форматування запуску гаджета

Також рекомендується заздалегідь подбати про збереження всієї цінної інформації, що міститься на пристрої.Для цього можна скористатися функцією резервного копіювання даних. Після завершення операції всі файли слід перемістити на картку пам'яті та вийняти її з девайса.

Форматування пам'яті на Android до заводських параметрів через налаштування

Цей спосіб є найпростішим варіантом відкатки всіх даних до заводських налаштувань. Хоча в різних моделях пристроїв принцип дії дещо відрізняється, загалом він виконується в наступній послідовності:

  1. Необхідно зайти в меню та вибрати пункт «Налаштування».
  2. Знайти вкладку «Конфіденційність» або «Відновлення».
  3. Вибрати пункт «Скидання налаштувань».
  4. Натиснути кнопку для підтвердження операції та дочекатися її завершення.
  5. Виконати перезапуск пристрою.
Як очистити повністю телефон на андроїд

При всій простоті даного способу його навряд чи можна назвати абсолютно безпечним, оскільки, крім видалення вже непотрібних додатків, стираються всі інші файли та програми. Також такий варіант ефективний, якщо телефон забруднений, але працює відносно стабільно. При регулярній появі системних помилок доведеться вдатися до більш дієвих способів відновлення працездатності андроїд-пристрою.

Важливо! Крім форматування через налаштування, процедуру можна провести через діалер. У вікні потрібно ввести певну комбінацію (наприклад, для самсунгу та соні це 27673855). Після цього слід ввести код із СМС та провести операцію.

Форматування через налаштування - найпростіший спосіб

Форматування пам'яті на андроїді через комп'ютер та режим відновлення

Як почистити телефон андроїд від непотрібних файлів

У більш складних випадках використовуються інші способи форматування. Зробити це можна за допомогою комп'ютера у наступній послідовності:

  1. Скачується Android SDK.
  2. На клавіатурі необхідно натиснути комбінацію клавіш «Windows + R». Після цього відкриється програма запуску, в якій необхідно ввести команду cmd для переходу в командний рядок.
  3. Тут потрібно вказати шлях до папки, в якій знаходиться Android Debug Bridge. Якщо скачування Android SDK виконувалося за інструкцією, то адреса повинна бути такою - C:\Android\Android-SDK\Platform-Tools.
  4. Після цього смартфон або планшет підключається до персонального комп'ютера через усб-кабель. Щоб розпочати форматування, рекомендується вимкнути всі інші пристрої.
  5. Тепер за допомогою цієї команди можна зробити повний відкат всіх даних гаджета до заводських налаштувань.

Важливо! Якщо форматування за допомогою комп'ютера не вдалося, значить проблема може критися в апаратному забезпеченні. У такому випадку пристрій доведеться віднести до сервісного центру.

Якщо поблизу персонального комп'ютера немає, то можна скористатися іншим методом форматування. У кожному телефоні з операційною системою андроїд є спеціальний режим відновлення. Це меню вмикається під час запуску пристрою. У ньому можна перевірити працездатність девайсу - екран, динаміки, програмне забезпечення та провести форматування.

Зверніть увагу! На різних пристроях андроїд перехід у режим відновлення активується по-різному. Найчастіше запуск можна зробити шляхом одночасного натискання кнопок увімкнення та регулювання гучності.

Найголовніше, чим даний спосіб корисний - він запускається навіть у тому випадку, коли телефон серйозно завис.Але оскільки часте використання завантажувального меню завдає шкоди працездатності пристрою, багато виробників блокують доступ до нього. Відновити його можна за допомогою спеціальної програми. Коли користувач запустив режим відновлення, йому слід знайти пункт меню Factory Reset, запуск якого призведе до повного форматування системи. Тут дуже важливо не натискати на кнопки невідомих команд, оскільки вони можуть призвести до негативних результатів.

Як відформатувати телефон андроїд за допомогою стороннього додатка

Ще один спосіб форматування пам'яті - завантаження сторонніх додатків. Щоправда, у такому разі видалити всі дані можна лише з карток пам'яті. Для форматування самого пристрою краще користуватися офіційними програмами. З сторонніх програм виділяють такі:

  • Root Booster. Переналаштовує компоненти операційної системи, покращує продуктивність пристрою завдяки видаленню старих непотрібних файлів, порожніх папок та чищення кешу.Систематизує та аналізує потужність та працездатність додатків. Є можливість групового видалення непотрібних додатків;
  • Total Commander. Відмінний менеджер файлів із широкими можливостями. Може видаляти файли без використання кошика;
  • SD Card Cleaner. Сканує файли та виділяє ті, які потрібно видалити;
  • SD Maid. Проста та зручна утиліта, що дозволяє позбутися зайвого сміття та зробити форматування СД-карти.

Як повністю відформатувати карту пам'яті на андроїді

На відміну від пристрою форматування картки пам'яті не є дуже складним заняттям. Як правило, коли вона починає виснути та погано працювати, телефон сам пропонує виконати скидання до заводських налаштувань. Якщо цього вчасно не зробити, можуть спостерігатися деякі проблеми:

  • файли переміщуються і копіюються набагато довше, ніж зазвичай;
  • в системі з'являються невідомі файли;
  • з'являються биті сектори;
  • погіршується продуктивність додатків.

Важливо! У випадку з карткою пам'яті необхідно, як і з телефоном, виконати резервне копіювання важливих даних. При цьому на початку форматування пристрій повинен бути заряджений не менше ніж наполовину.

Саму процедуру можна легко виконати в наступній послідовності:

  1. Виконати вхід до основних параметрів апарата.
  2. Тут знайти пункт меню «Пам'ять».
  3. У ньому знайти вкладку «Сд-карта».
  4. Зайти до неї та ознайомитися з усією інформацією.
  5. Якщо в меню є можливість вибору безпечного вилучення зовнішнього накопичувача, виконати це.
  6. Запуск форматування картки пам'яті.
  7. Після того, як процес завершиться, витягти накопичувач і перезавантажити пристрій.
  8. Коли гаджет перезавантажиться, вставити карту даних і перенести назад на неї всю необхідну інформацію.

Форматування картки пам'яті не викликає труднощів у досвідчених користувачів

Таким чином, форматування пристрою з ОС андроїд або СД-карти в ньому є не надто складною процедурою. Найчастіше її можна виконати самостійно і лише в занадто занедбаних випадках доведеться вдатися до допомоги професіоналів.