Оновлення телефонів на Android: як встановити останню версію без комп'ютера

Anonim

Як оновити андроїд на телефоні - докладна інструкція

Як проводити оновлення ПЗ на телефонах з андроїдом? Для деяких користувачів це питання взагалі є неактуальним і навіть незрозумілим. Справді, навіщо потрібне оновлення. Все досить просто, за його допомогою можна підвищити працездатність мобільного телефону. Проблема в тому, що покращення прошивки – це не завжди так просто, як здається. Особливості процедури розглядаються в цій статті.

Оновлення системи Android: чи потрібно це

Для чого потрібно оновлення андроїда? Подібним питанням задаються багато користувачів. Як основні причини виділяють такі моменты:

  • після оновлення пристрій починає працювати трохи швидше, при цьому користувачу немає потреби проводити якісь механічні маніпуляції (наприклад, змінювати залізо);
  • істотно зростає функціонал системи;

Поліпшення роботи системи можливе тільки після оновлення ПЗ

  • проходять помилки, якими міг страждати старий смартфон;
  • з'являється можливість використовувати нові програми та програми, які раніше не були доступні;
  • відзначається більш комфортна робота із системою та пристроєм в целом.

Зверніть увагу! Основним плюсом оновлення ПЗ на андроїді є те, що це допомагає покращити працездатність усієї системи. Наприклад, на сучасних версіях користувач зможе поставити спеціальний захист від крадіжок.

Щодо мінусів, то вони також присутні. Серед основних виділяють такі:

  • пропадають значки додатків на робочому столі. Відбувається це нечасто, але все ж таки трапляється;
  • система примусово встановлює програми, які потім не видаляються або забираються з великими проблемами;
  • для гарантійних телефонів домашню прошивку виключено. Подібні дії можуть призвести до того, що гарантія буде просто втрачена.

Таким чином, оновлення для системи андроїд – потрібна річ, яка дозволяє покращити роботу телефону. Однак проводити її чи ні повинен вирішувати сам користувач.

Підготовка телефону до прошивки до останньої версії

Як оновити андроїд правильно, щоб забезпечити безпеку телефону? Насамперед необхідно його підготувати. Якщо цього не зробити, може статися збій, після якого телефон вимкнеться і більше не функціонуватиме. Що слід зробити насамперед:

  1. Повністю зарядити телефон до 100%. Вся справа в тому, що процедура оновлення займає досить багато часу і споживає чималу кількість енергії.
  2. Завантажити та встановити на пристрій програму-рутирувальник. З рекомендованих може бути Kingoo Android Root. Крім того, потрібно буде поставити ROM Manager.
Як оновити смайли на андроїд - докладна інструкція

Обов'язково знадобиться наявність Root-прав або доступ адміністратора. Як перевірити, чи є на мобільному телефоні:

  1. Запустити програму Root Checker.
  2. Включити перевірку телефону.
  3. Дочекатися закінчення процедури. По завершенні перед користувачем з'явиться інформація про наявність або відсутність Root-прав.

Важливо! Якщо прав адміністратора немає, їх необхідно буде отримати. Зробити це можна через Kingoo Android Root або будь-яку іншу сторонню програму.

Заряджання перед оновленням має показувати 100 %

Установка оновлень через Fota без комп'ютера

Як оновити андроїд на телефоні? Найпопулярніший варіант – скористатися Fota. Принцип роботи в даному випадку досить простий - потрібна версія прошивки скачується з офіційного джерела, а потім встановлюється.

Як оновити андроїд на телефоні Samsung

Перевага полягає в тому, що процес повністю автоматизований і не потребує участі людини. Як це робиться:

  1. Слід зайти до розділу «Налаштування» телефону.
  2. Відкрити пункт «Оновлення» та запустити перевірку.
  3. По завершенні з'явиться інформація про доступні версії прошивок.
  4. Вибрати відповідну та запустити оновлення.

Зверніть увагу! Запускати оновлення для Android таким чином досить просто. Людині по суті не потрібно вникати особливо і нюанси. Мінус у тому, що подібна функція підтримується далеко не на всіх мобільних телефонах.

Як перевірити наявність оновлень на Android

Що таке кеш у телефоні андроїд - детальна інформація

Перевірити вручну наявність оновлення досить просто. Однак це стосується лише тих телефонів, які мають подібний функціонал. Далі розглядається, як перевіряти наявність автоматичного оновлення на різних пристроях.

Перевірка наявності оновлень відрізняється у різних моделей

Перевірка оновлень на Xiaomi

Щоб здійснити перевірку на пристроях Xiaomi, необхідно зайти в налаштування телефону, а потім перейти до розділу «Оновлення системи». У вікні слід знайти кнопку «Перевірити оновлення» і натиснути на неї.

Важливо! Щоб процедура запустилася, буде потрібно підключення до мережі Інтернет.

Можна налаштувати телефон так, щоб він у подальшому самостійно проводив подібну перевірку. Для цього потрібно натиснути значок у вигляді трьох точок, розташований у правому верхньому кутку. Потім слід перейти до «Налаштування». Можна вибрати два варіанти - "Автоматична перевірка" або "Перевірка за наявності Wi-Fi-підключення". Друге рекомендується використовувати, якщо мобільний трафік обмежений або має невелику швидкість.

Перевірка оновлень на Samsung

Якщо говорити про пристрої фірми Samsung, то процедура буде досить схожою. Що необхідно буде зробити, щоб здійснити локальну перевірку поновлення:

  1. Зайти в «Налаштування». Розділ зазвичай виглядає як зображення шестерні.
  2. Знайти розділ інформації - «Про телефон» або «Про планшет».
  3. Далі вибрати розділ оновлення. На пристроях від Samsung це може бути записано як Оновлення ПЗ або Оновлення системи.
  4. Після натискання з'явиться інформація про доступні варіанти прошивки. Якщо виник напис «Останні оновлення вже встановлені, доступних немає», то на телефоні є остання за версією прошивка.

Перевірка на Samsung

Перевірка на пристроях з чистим андроїдом

Проблем у користувачів з чистим андроїдом, як правило, не виникає. В даному випадку здійснювати перевірку необхідно за вже описаною схемою через налаштування. Ситуація нічим не відрізнятиметься від стандартного алгоритму.

Як оновити андроїд вручну, якщо немає автоматичного налаштування

Те, що операційна система може оновитися самостійно - це безперечний плюс. Однак, як уже було сказано раніше, не на всіх пристроях доступний такий функціонал. Що в такому випадку слід робити користувачам?

Можна спробувати провести процедуру самостійно, як зазвичай це роблять у сервісних салонах. Однак подібний підхід вимагає від користувача певних знань та посидючості. Вся справа в тому, що необхідно буде працювати із системним додатком Odin. Що робити:

  1. Знайти, завантажити та встановити Odin на мобільний телефон. При цьому буде потрібна версія 1.83 і вище.
  2. Самостійно знайти в Інтернеті файл з потрібною прошивкою. Найкраще робити це через телефон, оскільки розпакувати пакет потрібно буде на самому пристрої.
  3. Підключити пристрій до комп'ютера або ноутбука за допомогою кабелю. Обов'язково перемикати функцію із зарядки на передачу даних, щоб можна було бачити необхідну інформацію на ПК.
  4. Запустити програму Odin. Якщо все зроблено правильно, з'явиться жовте підсвічування на найменуванні підключення.
  5. Далі слід вимкнути мобільний телефон і перевести його в режим Download Mode.На різних пристроях перехід у режим робиться по-різному. На деяких необхідно одночасно затиснути кнопки «Додому», живлення та зниження гучності. Після появи відповідного повідомлення слід підтвердити перехід у режим Download Mode.
  6. У програмі Odin слід вибрати необхідні файли PIT, PDA та CSC.
  7. Запустити оновлення, натиснувши кнопку старту.
  8. Дочекатися закінчення процедури.

Важливо! Якщо процес пройшов правильно і успішно, на екрані програми з'явиться повідомлення PASS, підсвічене зеленим кольором.

Оновлення андроїд через Recovery Mode

Підвищити рівень прошивки можна і за допомогою інших програм, наприклад, через Recovery Mode. Що це таке? Насамперед Recovery Mode - це програмне забезпечення, що працює на базі системи андроїд. З її допомогою можна не тільки збільшити рівень прошивки, але й повністю скинути систему до заводських налаштувань.

Суттєвим плюсом є те, що на багатьох телефонах Recovery Mode вже встановлена ​​як заводська програма. Щоб її запустити, необхідно натиснути певну комбінацію клавіш (майже вона збігається). Слід одночасно натиснути кнопку «Додому» та підвищення гучності, після натиснути кнопку живлення.

Основні маніпуляції зводяться до того, що потрібно завантажити файл з прошивкою і зберегти його на зовнішню карту. Далі необхідно включити програму, перейти до розділу «Apply Update From External Storage», а потім вказати шлях до збереженого документа.

Подальша справа техніки. Потрібно дочекатися завершення установки і зробити ще одну дію, яка допоможе уникнути різних глюків. Після завершення оновлення слід вибрати пункт «Wipe Data/Factory Reset» та підтвердити дію.

Зверніть увагу! Після того, як все буде зроблено, телефон потрібно буде лише перезавантажити. Перед користувачем з'явиться інформація про налаштування смартфона з нуля, в цьому немає нічого страшного.

Оновлення андроїда через Recovery Mode

Використання TWRP або CWM

Ще один варіант, як можна прошивати андроїд, це використовувати TWRP або CWM. Якщо говорити про CWM, то з його допомогою на пристрій можна встановлювати не тільки офіційні ПЗ, але і кастомні прошивки, а також корисні програми. Як проводити оновлення за допомогою CWM:

  1. Запустити програму. Залежно від версії та моделі телефону це може робити різними способами. Один з варіантів - затиснути кнопки гучності, живлення або «Додому».
  2. Далі необхідно знайти та завантажити файл самої системи. Оскільки в Інтернеті він завантажений у форматі zip, буде потрібно програма-архіватор.
  3. Подальша робота триває вже в CWM. У багатьох випадках, перш ніж приступати до оновлення, потрібно зробити вайп для розділів Cache і Data. Це потрібно для запобігання подальшим помилкам.
  4. Щоб активувати zip-пакет з прошивкою, необхідно вибрати пункт «Install Zip From». Підтвердити вибір, натиснувши відповідну клавішу. Потім потрібно буде вибрати пункт Choose Zip From Sdcard.
  5. Перед користувачем з'явиться повний список папок та файлів, доступних на пристрої. Необхідно лише вибрати пакет з прошивкою.
  6. Далі слід натиснути підтвердження та запустити установку. Після завершення з'явиться відповідний напис внизу екрана.

Програма TWRP працює за схожим типом і більшістю користувачів визнається як зручніша. Алгоритм дій виглядає так:

  1. Завантажити файл з програмного забезпечення на телефон. Перенести його в картку пам'яті.
  2. Встановити та включити програму на мобільному телефоні. Робиться це за допомогою одночасного натискання на кнопки підвищення гучності та живлення.
  3. Суттєвим плюсом є те, що можна налаштувати мову програми. У тому числі включається і російська.
  4. Як і в попередньому випадку, потрібен буде зробити вайп для розділів «Cache» та «Data».
  5. Далі запускається установка. Користувачеві потрібно лише вибрати потрібний файл на телефоні.

Оновлення через TWRP

Установка сторонніх та кастомних прошивок на Android

В мережі Інтернет присутня велика кількість різних систем ПЗ, придатних для андроїд. Вибирати їх, зрозуміло, слід обережно та уважно, щоб у подальшому уникнути великої кількості проблем з роботою мобільного телефону.

Щоб правильно вибрати, слід знати про особливості та відмінні риси різних операційних систем:

  • альфа-версія - система, що містить останні нововведення, найчастіше оновлюється. У більшості випадків її дуже складно знайти, оскільки доступна певним тестерам або розробникам;
  • бета-версія являє собою тестове складання з вже опрацьованими та виправленими помилками;
  • стабільні версії - ті, які вже повністю опрацьовані та перевірені. Саме за допомогою них рекомендується оновлювати ПЗ.
Просто так кастомні та сторонні прошивки встановлювати на мобільник не можна. Для них обов'язково потрібно буде використовувати сторонні програми та програми. Як варіант раніше вже були описані TWRP, CWM та схожого формату.

Чи важко оновити версію прошивки на мобільному телефоні з андроїдом? Все залежить від ситуації. Автоматична установка виконується досить легко та не вимагає особливих знань від користувача. А от щодо ручних процедур, то все не так однозначно. Більшості користувачів все ж таки рекомендується не робити цього самостійно, а звернутися за допомогою в спеціальний сервіс. Це дасть більшу гарантію на позитивний результат.