Запуск прихованого інженерного меню на Андроїді: коди входу та налаштування

Anonim

Інженерне меню Андроїд - як зайти та змінити системні налаштування

Операційна система Android славиться своєю демократичністю по відношенню до простих користувачів та розробників. Це стосується не тільки різного функціоналу, але й доступних налаштувань. У телефонах під керуванням цієї ОС є не тільки доступні для всіх користувачів налаштування, а й приховані конфігурації. Доступ цей призначений для досвідчених користувачів, розробників і просто цікавих людей. Серед них інженерне меню Андроїд.

Що таке інженерне меню Android

Перед тим як починати докладний опис інструменту, слід сказати, що сервісне меню Андроїд у тому вигляді, в якому його всі знають і звикли бачити, доступне тільки на пристроях на процесорах MediaTek. Ідея його вкрай проста: системне меню Android дозволяє отримати доступ до величезної кількості різних налаштувань і параметрів, які можуть гнучко налаштувати ОС за багатьма напрямками.

Service Menu є практично в кожному телефоні

Власники чіпів від Snapdragon не зможуть користуватися прихованим меню Андроїд. На таких гаджетах цей функціонал або взагалі не доступний, або відкриває вікно тестування апаратної частини телефону, але не його конфігурування.

Секретне меню Андроїд є спеціалізованим системним додатком, який спочатку був призначений для виробників пристроїв для тестування їх датчиків та основних апаратних модулів.Саме тому воно і є таємним. Звичайні користувачі не повинні отримувати доступ до нього. Для цих цілей налаштування заховано та відкрити її можна лише спеціальними кодами, які відрізняються для кожної моделі кожного розробника.

Важливо! Крім кодів, можна користуватися спеціальними програмами, які інтегруються в операційну систему і викликають Engineering Mode за кілька натискань. Часто для цього потрібен рут-доступ.

Завжди потрібно бути вкрай акуратним при вході в цю програму, адже змінивши всього одне значення, можна «вбити» свій гаджет, і доведеться звертатися до сервісного центру. Наприклад, збільшення частоти роботи процесора може знищити його плату, і тоді заміна смартфона або планшета буде обов'язковою.

Зовнішній вигляд сервісного меню Android

Як викликати приховане системне меню на Андроїді

Як збільшити гучність на андроїді через інженерне меню

Тепер слід розібратися з тим, як зайти в інженерне меню на Андроїді. Зробити це може практично кожна людина, якщо процесор на пристрої підтримує подібний функціонал. На даний момент є два способи входу: за допомогою спеціальних сервісних кодів та програм, які працюють з налаштуваннями. Варто розібрати методи.

Коди входу

Звичайним інтерфейсом для запуску меню скористатися не можна. Для цього потрібно використовувати спеціальні коди. Кожен виробник має власні комбінації входу. Вони містять числа та символи решітки () та зірочки (). Наприклад, для телефонів Samsung можна скористатися таким кодом: 4636. Він далеко не єдиний і може змінюватись від моделі до моделі. У таблиці нижче представлені деякі варіанти для різних марок смартфонів та планшетів.

Таблиця кодів для входу в сервіс меню

Для входу за допомогою кодів необхідно дотримуватися поетапної інструкції:

  1. Увімкнути або розблокувати свій телефон (планшет).
  2. Перейти до програми «Телефон» або «Набір номера».
  3. Ввести спеціальну комбінацію символів.

Важливо! Якщо меню не відкрилося відразу після набору останнього символу, слід натиснути на зелену трубку виклику. Все залежить від версії операційної системи та моделі девайсу.

Програми для відкриття секретного меню

Якщо жоден код з таблиці не допоміг, то, швидше за все, телефон не має інженерного меню або до нього потрібно по-іншому. Наприклад, за допомогою сторонньої програми. Найбільш популярним є MTK Engineering Mode.Це точна та повна копія звичайного сервісного меню з більш швидким та легким доступом та зрозумілим інтерфейсом. Перекладу параметрів на російську мову немає.

Більшість подібних додатків, як уже було сказано, вимагають привілеїв суперкористувача. Якщо не надати їх, то ПЗ не працюватиме або запуститься з помилками. Також можливо, що частина параметрів буде недоступною для регулювання.

Ще один варіант – Mobileuncle Tools. Розширена версія порівняно зі своїми аналогами. Дає можливість не тільки переглядати та змінювати налаштування, але й оновлює прошивку девайсу, відновлює унікальний код ІМЕЙ та покращує GPS-зв'язок.

Завантажити додаток для входу можна у форматі APK з офіційного магазину

Розділи сервісного меню або які системні налаштування можна змінити в Engineering Mode

Як змінити шрифт на андроїді - способи встановлення та налаштування

Приховані налаштування пристроїв під керуванням Андроїд містять такі розділи:

  • Телефонія. Конфігурації мобільного зв'язку в різних стандартах, що підтримуються на телефоні.
  • Сполуки. Параметри всіх бездротових з'єднань: Wi-Fi, радіо, Bluetooth тощо.
  • Тестування апаратних модулів. Налаштування всього «заліза»: камер, мікрофонів та динаміків, навушників, датчиків та сенсорів.
  • Location. Робота з GPS та тестування прийому сигналів від супутників.
  • Журнал та налагодження. Логи показань різних датчиків (заряд батареї, вольтажу, температури).
  • Інше. Все, що з якихось причин не увійшло до інших розділів.

Особливості інженерного меню на різних телефонах Андроїд

Зрозуміло, що кожен виробник робить своє секретне меню.Найчастіше вони відрізняються лише візуально, а всі параметри залишаються тими ж. Виняток може становити їх розташування та додавання нових пунктів, що залежить від наявності у пристрої тих чи інших датчиків. Слід розібрати, як відкрити системне меню на Андроїді в деяких популярних телефонах, і чим вони відрізняються один від одного.

Xiaomi

Як зайти в БІОС в виндовс 10 - активація та налаштування

Подібний функціонал для Xiaomi доступний у всіх телефонах лінійок Mi, Redmi, Android One. Потрапити до нього зі стандартних налаштувань не вдасться. Для цього доведеться вводити спеціальний код 6484. Також можна перейти до пункту «Про телефон» і п'ять разів натиснути по «Версії ядра».

Доступні такі функції:

  • дані про версію (МАЙ та інша інформація);
  • работа сім-картою;
  • работа з SD-картою;
  • клавіатура та ліхтарик (спалах);
  • дисплей та його сенсори;
  • динамик і мікрофон;
  • навушники;
  • радіо та інші бездротові з'єднання;
  • датчики і сенсори (магнітний, акселерація тощо).

Важливо! Не варто заходити в це меню без будь-якої конкретної мети, оскільки зміна навіть одного важливого параметра може порушити роботу ОС або конкретного апаратного модуля.

Спільний для смартфонів Сяомі спосіб увійти в налаштування

Samsung

Для входу в аналогічний інтерфейс на телефонах Samsung є безліч кодів, які відрізняються від моделі до моделі. Зазвичай це 4636, 8255 або 3646633. Це працює тільки для процесорів MTK.

Основними вкладками меню на Samsung є:

  • Телефонія. Увімкнення та вимкнення автовідповідача, робота з частотами зв'язку, вибір стандартів та настроювання доступу до мережі Інтернет.
  • Бездротові інтерфейси. Конфігурація вайфай, блютуз та звичайного FM-радіо.
  • Тестування апаратних елементів. Призначений для тестування всіх модулів (камери, гарнітури, звукових пристроїв, батареї, процесора тощо).

Є також інші розділи, але вони мало чим будуть корисні для рядового користувача, якому потрібно лише перевірити працездатність камери або якогось іншого модуля.

У Nokia немає такого функціоналу, але є спеціальні коди

Як вийти з інженерного меню

Вийти з функціоналу досить просто. На більшості телефонів потрібно просто натиснути на червону трубку (завершення дзвінка) або клавішу «Назад». Якщо це не допомагає, то можна спробувати натиснути або затиснути кнопку увімкнення та відключення гаджета.

Коли кнопки не допомагають, на допомогу приходять різні комбінації. Вони здатні не лише впустити в меню, а й випустити з нього. Знову ж таки, у кожного виробника і для кожної моделі вони можуть відрізнятися. Необхідно знайти код в інтернеті на тематичних сайтах та форумах.

Важливо! Якщо нічого з цього не змушує сервісне меню закритися, то доведеться виконувати перепрошивку мобільного телефону. Статися це могло через те, що людина необережно змогла змінити якісь параметри, і роботу операційної системи було порушено.

Вихід із тест-меню іноді здійснюється за аналогічною командою, як і вхід

Можливі проблеми

Не завжди все проходить ідеально та гладко. Деколи люди намагаються зайти в інженерне меню, а воно не відкривається чи зависає. Це викликано рядом факторів, деякі з них усунути дуже важко, а часом і неможливо.

Технічне меню не відкривається

Як уже говорилося, деякі процесори не підтримують такого роду функціонал, або відкривають його суто з ознайомлювальною метою. Іноді можна лише протестувати роботу апаратних модулів, а змінити їх конфігурації не вдасться. У цьому випадку рекомендується спробувати встановити спеціальний софт для пристрою з Play Market або змиритися з тим, що увійти не вийде.

Налаштування не зберігаються

Якщо параметри, введені користувачем, не зберігаються, то, швидше за все, проблема криється в прошивці пристрою. Рекомендується повторно інсталювати операційну систему або оновити її до останньої версії. Для доступу через деякі програми знадобиться наявність рут-прав.

Налаштування модуля основної камери

Системні налаштування Андроїд можна змінювати не лише через стандартну програму.Для цього є окреме меню, але в нього потрібно заходити обережно. Запустити режим може кожен практично на будь-якому телефоні (Huawei, Samsung, Honor, Xiaomi, ZTE, LG і т.д.), але користуватися ним краще професіоналам.