Налаштування браузера за промовчанням на Android: як встановити та поміняти

Anonim

Браузер за замовчуванням на андроїд - як вибрати та змінити

Сучасна людина дуже залежить від Інтернету. Для доступу до Глобальної мережі люди користуються спеціальними програмами – веб-браузерами. Згодом вони отримали назву веб-браузери. Вони є не лише на персональних комп'ютерах та ноутбуках, а й на мобільних телефонах під керуванням операційної системи Android. При встановленні одного або кількох нестандартних браузерів користувач рано чи пізно стикається з поняттям «браузер за замовчуванням».Як же визначити браузер за замовчуванням андроїд-пристрою та призначити ту чи іншу програму головною? Про це розповість даний матеріал.

Що таке браузер за замовчуванням

Веб-браузери є найбільш популярними програмами на телефонах та ПК

Будь-який персональний комп'ютер або мобільний телефон має власний браузер, який постачається разом з операційною системою. Він пропонує стандартні функції перегляду веб-сторінок, додавання закладок, перегляду історії та деякі інші можливості.

Рядовому користувачеві їх вистачає з головою, але вимогливі люди часто змінюють стандартний браузер на більш сучасний, потужний і функціональний аналог від того чи іншого відомого розробника. У цьому випадку виникає питання про встановлення веб-браузера за замовчуванням.

На одному і тому ж телефоні одночасно може бути встановлено кілька веб-браузерів. Їх можна запустити одночасно, і вони працюватимуть без будь-яких конфліктів та помилок, проте є один нюанс. Коли людина переходить за посиланням у соціальній мережі або будь-якому додатку, наприклад, месенджері, перед ним відкривається вікно вибору, який саме веб-браузер потрібно використовувати, щоб обробити посилання та перейти по ньому.

Не може бути такого, що для відкриття однієї і тієї ж сторінки буде задіяно відразу кілька оглядачів. Саме тому операційна система Android просить вибрати браузер за промовчанням. Він буде призначений головним серед усіх інших оглядачів, і будь-які посилання, якими пройде людина, будуть відкриті саме в ньому. Це означає, що не потрібно кожного разу вибирати програму для переходу на ту чи іншу веб-сторінку.

Важливо! Спочатку, якщо в операційній системі не встановлено інших оглядачів, стандартна програма працює з позначкою «За замовчуванням».Як тільки користувач встановлює той чи інший браузер, операційній системі відразу потрібно дати зрозуміти, який з них працюватиме в пріоритеті.

Вибір стандартного браузера

Як встановити або змінити браузер за замовчуванням на андроїді

Щоб встановити браузер за промовчанням, можна скористатися кількома способами. Перший з них заснований на налаштуваннях самої програми, яка буде використана операційною системою для відкриття посилань та переходу на сайти у пріоритеті.

За замовчуванням андроїд - як змінити

Другий спосіб полягає в зміні налаштувань телефону або планшета Android. Останній спосіб здійснюється шляхом переходу за будь-яким посиланням та вибору програми для роботи за умовчанням. Слід детальніше розібрати кожен із методів.

Налаштування браузера

Цей пункт буде детально розібраний нижче, тому що для кожного веб-браузера є свої нюанси налаштування, не кажучи вже про розташування цих самих налаштувань. У загальному випадку необхідно перейти до веб-браузера, який людина хоче призначити головним, знайти в інтерфейсі його налаштування і в одному з розділів встановити галочку навпроти параметра «Зробити головним» або «Призначити стандартним браузером».

Зверніть увагу! Після цього програма змінить системні налаштування, оскільки вона має на це відповідні права. Якщо прав немає, то відразу ж після установки галочки вона їх запитає, з чим необхідно погодитися.

Діалогове вікно вибору

Налаштування смартфона або планшета

Альтернативний метод, який полягає у переході до конфігурацій самої операційної системи. Для його здійснення необхідно:

  1. Увімкнути або розблокувати телефон.
  2. Перейти до головного меню, що містить усі ярлики, і знайти програму «Налаштування».
  3. Вибрати розділ «Додатки» та підрозділ «Управління додатками».
  4. Знайти оглядач, який є стандартним браузером і який необхідно позбавити такого статусу.
  5. Натиснути на нього і перейти до його властивостей.
  6. Вибрати параметр «Видалити параметри за замовчуванням».

Важливо! Після цього при переході за будь-яким посиланням буде знову показано вікно, в якому можна буде вибрати програму, заздалегідь встановивши галочку навпроти напису «Використовувати за замовчуванням».

Перехід за посиланням

Метод, який безпосередньо випливає з другого, але працює і без зміни конфігурацій у додатку «Налаштування».Вся справа в тому, що якщо за весь час використання телефону та операційної системи людина так і не вибрала жодного браузера за замовчуванням, то щоразу при переході за будь-яким посиланням він бачитиме вікно з проханням вибрати програму для відкриття веб-сторінки.

Для встановлення відповідного налаштування в цьому діалоговому вікні необхідно:

  1. Перейти за будь-яким посиланням, щоб штучно викликати вікно з вибором та підтвердженням.
  2. Встановити чекбокс або галочку навпроти напису «Використовувати за замовчуванням» (текст може змінюватися в залежності від прошивки та версії андроїд).
  3. Натиснути на потрібний браузер. Робити це потрібно тільки після установки галочки.

Зверніть увагу! Відразу ж у вибраному додатку буде відкрито користувальницьке посилання, а сама програма буде призначена для роботи за умовчанням. Для перевірки цього можна знову перейти за посиланням та виявити, що відкривається саме потрібний оглядач.

Налаштування Firefox

Як зробити браузер основним: інструкції для окремих веб-браузерів

Як зробити браузер за промовчанням у Windows 10 Як уже було сказано вище, кожна програма має свої специфічні налаштування та їх місцезнаходження, а значить універсальної інструкції, як зробити браузер за замовчуванням на андроїд у самому програмному забезпеченні, немає. Спеціально для вирішення цієї проблеми були зібрані окремі покрокові алгоритми для різних оглядачів: Google Chrome, Яндекс.Браузер, Opera Mini, Firefox, MIUI браузер та UC Browser.

Google Chrome

Один із найпопулярніших веб-браузерів, який йде практично в кожній збірці андроїд і в кожному пристрої. Тобто, крім стандартного браузера, в телефонах і планшетах часто вже стоїть Google Chrome. Це і не дивно, адже його розробляє Google, який володіє ОС андроїд.

Для встановлення Хрому за замовчуванням необхідно:

  1. Перейти до програми «Налаштування» і знайти там «Google». Також на деяких пристроях цей розділ має свій ярлик під назвою «Налаштування Google».
  2. Вибрати підрозділ «Додатки».
  3. Відкрити вкладку «Програми за замовчуванням».
  4. Натиснути на пункт «Конфігурації», розташований у верхньому правому кутку.
  5. Вибрати з розділу «За замовчуванням» пункт «Браузер».
  6. Перейти до «Додаткові налаштування» - «За замовчуванням» - «Додатки».
  7. Вибрати браузер «Гугл Хром».
  8. Зберегти та застосувати конфігурації та вийти з них.

Налаштувати Хром найлегше зі стандартних конфігурацій телефону

«Яндекс.Браузер»

Оглядач від російського пошукового гіганта Яндекс. Налаштовується він декількома способами, але найпростіший і найнадійніший з них виглядає так:

  1. Відкривають «Яндекс.Браузер», знайшовши його в списку всіх додатків на робочому столі.
  2. Переходять на головну сторінку з панелями швидкого доступу та пошуковим рядком.
  3. Натискають на додаткові параметри, які виглядають як три вертикальні чорні точки, розташовані праворуч на пошуковому рядку.
  4. Вибирають пункт «Зробити стандартним браузером».
  5. У вікні, що відкриється, натискають по кнопці «Налаштування» і потрапляють у меню вибору оглядача серед усіх встановлених програм.

Зверніть увагу! Після вибору Яндекса вікно просто закриється, і програма отримає привілей відкривати посилання та переходити по них без пропозиції вибору іншого ПЗ, встановленого на телефоні.

Розробники Яндекса підійшли до налаштування з розумом

Opera Mini

З Оперою справи трохи по-іншому. Для призначення цієї програми як браузер за замовчуванням слід:

  1. Знайти веб-браузер на робочому столі та перейти в його інтерфейс користувача.
  2. Натиснути на значок «Опера» у правому нижньому кутку.
  3. Вибрати з контекстного меню пункт «Налаштування».
  4. Переглянути список налаштувань до параметра «Браузер за замовчуванням».
  5. Якщо там написано «Ні», то натиснути на нього.
  6. Погодитись, що Opera стане головною програмою для перегляду веб-сторінок на цьому телефоні, і натиснути «Далі».
  7. Дочекати переходу в системні налаштування та вибрати пункт «Браузер».
  8. Натиснути на Оперу та вийти з параметрів.

Вимкнути один оглядач і включити інший можна в системних конфігураціях

Firefox

Тут все залежить від версії OS. Починаючи від Android 6+, поетапна інструкція має такий вигляд:

  1. Переходять у параметри гаджета.
  2. Знаходять розділ «Додатки» та підрозділ «Додаткові програми».
  3. Вибирають «Браузер» для зміни конфігурацій.
  4. Натискають на «Mozilla Firefox».
  5. Виходять з налаштувань.

Важливо! На більш старих версія андроїда доводиться пройти шлях «Параметри» - «Додатки» - «Управління додатками» - «Всі» - «Браузер» і видалити параметри за промовчанням для конкретної програми, призначивши привілей іншому браузеру.

MIUI браузер на Xiaomi

Щоб поставити стандартним і без того вбудований браузер на смартфонах і планшетах Xiaomi, слід вдатися до системних налаштувань. Встановлюватись він може таким чином:

  1. Розблокувати свій девайс і перейти до його головного меню.
  2. Знайти додаток «Налаштування» та натиснути на нього.
  3. Переглянути вікно вниз до розділу «Програми» та вибрати з нього пункт «Всі програми».
  4. Натиснути кнопку додаткових параметрів, яка знаходиться праворуч нагорі і виглядає як три вертикальні точки.
  5. Вибрати з контекстного меню пункт «За замовчуванням».
  6. Перейти до розділу з веб-браузерами та змінити пріоритет на користь стандартного засобу оболонки MUI.
  7. Вийти з налаштувань.

Аналогічні дії можна зробити й іншим способом. Для цього:

  1. Переходять у головне меню смартфона або планшета і входять до стандартної програми.
  2. Вибирають значок меню та іконку у вигляді шестерні. Програма сама відразу ж запропонує встановити себе як головну.
  3. Якщо цього не сталося, то після входу другим параметром буде «Браузер за замовчуванням». Якщо активувати його повзунок, програма автоматично отримає пріоритет відкриття веб-сторінок та посилань.
Часто користувачі, навпаки, дають можливість іншим оглядачам стати головними в операційній системі, але таке рішення також має місце, якщо людині до вподоби стандартне рішення від MIUI.

MIUI сама пропонує зробити свою програму головним

UC Browser

Ну і наостанок, не менш відомий веб-браузер сайтів UC Browser. Для його налаштування слідують докладної поетапної інструкції:

  1. Запускають програму.
  2. Переходять в її основне меню, натиснувши відповідну сенсорну кнопку у вікні інтерфейсу.
  3. Вибирають пункт «Конфігурації» («Налаштування»).
  4. Одразу ж бачать параметр «Встановити браузер за замовчуванням» та натискають «Налаштувати».
  5. Вибирають серед усіх встановлених програм «UC Browser».
  6. Застосовують та зберігають зміни.
Ті самі дії з цим додатком можна зробити і в базових конфігураціях смартфона або планшета. Все залежить від версії операційної системи та оболонки, яку вони використовують.

Установка як головний оглядач UC Browser

Повернення до заводських налаштувань для скидання вибраних програм за замовчуванням

Як у Windows 7 зробити браузер за замовчуванням

Іноді телефон гальмує або не реагує на зміну параметрів. Зазвичай це з тим, що він засмічився сміттєвими і тимчасовими файлами і може нормально функціонувати. У цьому випадку допоможе їх очищення, але далеко не завжди вона ефективна.

Зверніть увагу! Для правильного очищення телефону або планшетного ПК, а також скидання конфігурацій за умовчанням рекомендується виконати повне скидання системи.

Для цього необхідно:

  1. Перейти в налаштування девайса.
  2. Знайти розділ «Скидання та відновлення».
  3. Вибрати пункт «Скинути» та дочекатися повного видалення всіх файлів користувача та системних налаштувань.

Це досить радикальний спосіб видалення параметрів, так як внаслідок цього скидання всі дані користувача будуть безповоротно видалені, а це фотографії, нотатки, ігри, додатки, контакти і т.д.д. Перед виконанням видалення рекомендується резервне копіювання всієї важливої ​​для користувача інформації на карту SD або в хмарне сховище.

Вікно вибору стандартних програм на Xiaomi

Зміна прав на відкриття посилань та веб-сторінок - простий, але не всім відомий спосіб, що підвищує комфорт використання свого пристрою. Замінити браузер можна на абсолютно будь-якому смартфоні або планшеті під керуванням андроїд, будь то Meizu, Huawei, Honor, HTC, Xiaomi, Asus або самсунг. Для цього достатньо спочатку прибрати поточний головний веб-браузер із системних параметрів, а потім поміняти його на інший.