Що таке Factory Mode на Android: як вийти з режиму тестування смартфона

Anonim

Factory Mode на андроїді - що робити, якщо випадково зайшов

Операційна система андроїд надає набагато більші можливості та функції, ніж здається. Простий користувач бачить лише верхівку айсберга, ті параметри, які приховані далеко, йому непідвладні. Більшість людей не користуються навіть третьою частиною всіх тих можливостей, які надає їх телефон. У цьому матеріалі буде розглянуто Factory Mode на андроїді, що це і які тести апаратної частини пристрою він передбачає.

Що таке Factory Mode на андроїді

Factory Mode у перекладі з англійської буквально означає «фабричний режим». Також його називають «заводським режимом». Він має низку кардинальних відмінностей від усіма відомого Recovery Mode, який призначений для відновлення телефону, його перепрошивки та очитування кешу або всіх даних.

Зовнішній вигляд звичайного фактора моди

Заводський режим є прихованою утилітою для розробників і виробників, метою якої є тестування основних налаштувань, програмних та апаратних особливостей гаджета. Програма вшита в операційну систему і доступна для входу тільки через певну комбінацію дій.

До уваги! Заводський режим, як і рекавері, складається з пунктів меню, переміщатися по яких необхідно за допомогою клавіш збільшення і зменшення гучності .Вибір відбувається шляхом натискання кнопки живлення. Кількість пунктів меню залежить від моделі та виробника.

Заводське меню тестування на різних телефонах виглядає по-різному

Як увійти у Factory Mode на андроїді

Варто відразу ж сказати, що виявити дану утиліту можна далеко не в кожному телефоні. Частина виробників смартфонів і планшетів просто відмовилися від його використання, тому що тестування в стінах фабрики проводиться спеціальними засобами або комбінаціями клавіш. Що робити, якщо не вмикається ліхтарик на андроїді

Якщо в телефоні людини є фактори мод, то найімовірніше, що вона запускається:

  • шляхом натискання на кнопки «Харчування» та «Збільшення гучності звучання»;
  • натисканням на кнопку «Живлення» та клавішу «Зменшення гучності звучання»;
  • одночасним натисканням клавіш «Живлення», «Збільшення гучності» та «Зменшення гучності».

Важливо! При спробі входу телефон або планшет повинен бути вимкненими, а кнопки натискатися одночасно. Також потрібно бути обережним, оскільки ці комбінації можуть відкрити зовсім не те меню.

Поширена комбінація входу в режим

Що робити, якщо випадково увійшов у режим тестування на андроїді: як вийти

Іноді можна мимоволі увійти у Factory Mode на андроїді, що робити в такій ситуації? Насправді все дуже просто, лякатися не варто, але й натискати на все не слід. Так можна змінити якісь важливі налаштування або просто злякатися гучного писку, увімкнувши тестування звукового модуля.

Не працює GPS на андроїд - що робити, якщо модуль не бачить супутники

Зазвичай внизу списку є пункт Reboot. Він скрізь і не залежить від версії операційної системи, виробника пристрою або його моделі. Перекладається як «Перезавантаження». Необхідно просто вибрати його, пройшовши всі пункти за допомогою кнопки «Зменшення гучності» та натиснути на «Живлення». Телефон автоматично перезавантажиться та запуститься у звичайному режимі.

Зверніть увагу! Часто люди випадково переходять у Factory Mode, коли натискають не тільки кнопку включення, але й панель гучності при подачі живлення однієї рукою.

Вихід з факторів мода шляхом вибору пункту «Reboot»

Види тестів у Factory Mode на андроїді

Як уже було сказано, режими заводських тестів покликані для того, щоб тестувати апаратні та програмні компоненти смартфонів та планшетів. Вони починають поступово зникати з нових моделей різних виробників, оскільки стають непотрібним інструментом через появу вбудованих систем тестування та бракування гаджетів на заводі.

Як зняти блокування екрана на Андроїді, якщо забув пароль

Не всі знайомі з Factory Test Android, що це і для чого потрібно. Заводські режими для тестів можуть істотно відрізнятися один від одного не тільки на основі відмінностей у релізі та версії операційної системи, але й у зв'язку із вимогами до програмних та апаратних засобів конкретного виробника. Основними тестами у Factory Mode є:

  • Auto Test;
  • Manual Test;
  • Debug Test;
  • Clear eMMC Android;
  • PCBA Test Android;
  • Check if Root or Not.

Необхідно докладніше розглянути кожен вид.

Для чого потрібен Auto Test

Авто тест – це найголовніший та загальний тест, при якому будуть протестовані основні функції телефону. Він максимально пройдеться по всій апаратній частині смартфона або планшета і перевірить на працездатність всі доступні модулі.

Саме цей тест необхідно робити, якщо проводиться проста і загальна діагностика пристрою. Просто так у фабричний режим не заходять, а повне сканування дозволить перевірити всі доступні модулі на працездатність.

Manual Test

Аналог Full Test або Auto Test, який виконує таку ж перевірку тих чи інших засобів та модулів гаджета, з'ясовуючи, які з них працюють коректно, а які підлягають заміні або взагалі не відгукуються на запит.

Clear eMMC Android - що це

Не всі знайомі і з параметром Clear Emmc Android, що це і як працює. Насправді, все дуже просто. Це скидання даних (кешу та інших налаштувань). Він працює аналогічно до стандартних функцій «Очищення кешу» та «Скидання налаштувань до заводських параметрів», які доступні у відповідному розділі програми «Налаштування».

Аналог цього пункту можна знайти в рекавері під назвою "wipe data/factory reset". Також він може називатися «Clear Flash».

Важливо! Слід уважно ставитися до цієї функції і не натискати на неї. В іншому випадку всі дані з телефону будуть видалені.

Процес загрузи Factory Mode

Що таке Debug Test

Debug Test є процесом входу в режим налагодження і початок перевірки на наявність помилок з їх подальшим виправленням. У ньому можна пройтися з усіх проблем операційної системи андроїд і вирішити їх по можливості.

PCBA Test Android - що це

Ще один пункт у фабричному меню, призначення якого полягає в калібруванні датчика руху і наближення, вбудованого в передню панель корпусу гаджета. Також він може називатися "Device PCBA Calibration", але від зміни найменування суть роботи не змінюється. Процесор та ряд інших модулів перевірять датчик на працездатність і відкалібрують його відповідно до стандартних налаштувань.

Check if Root or Not

Деякі виробники також додають у свій фактор моді спеціальний розділ під назвою «Check if Root or Not». З цього зупиниться зрозуміло, що весь його функціонал спрямований на визначення, чи є на даному мобільному пристрої права та привілеї суперкористувача чи ні.

Більшість платних і безкоштовних програм для перевірки наявності рут-прав, які можна знайти або купити в офіційному магазині Google Play Market або на сторонніх ресурсах, найчастіше використовують вже вбудований в систему функціонал і подають його в більш прийнятному для більшості користувачів інтерфейс.

Яким саме чином відбувається перевірка, чи то пошук спеціального файлу в кореневому каталозі операційної системи чи запити через вбудований термінал, знає тільки виробник пристрою.

Очитання даних через спеціальний пункт «Wipe data»

Таким чином, був розібраний фактори моди на андроїді, що це таке і навіщо він потрібен. Даний режим дозволяє зробити безліч тестів та перевірити телефон або планшетний комп'ютер під керуванням платформи Android на працездатність тих чи інших апаратних та програмних модулів. Також можна за аналогією з рекавері скинути дані та налаштування або перевірити наявність рут-прав.