Як користуватися NFC на телефонах Android: встановлення програми та прив'язка карти

Anonim

Що таке NFC на андроїді - безконтактна оплата

Розвиток технологій на сьогоднішній день дозволяє забути про нескінченні проводи навушників або зарядних пристроїв. Необхідність наявності кількох гаджетів одразу дає можливість оплачувати покупки за допомогою смартфона. Останнє забезпечує чіп NFC, про який варто дізнатися.

Що таке NFC на андроїді

Що таке NFC на андроїді? Це спеціальна технологія, що забезпечує передачу даних на близькій відстані (з англійської Near Field Communication).Для успішної роботи даної функції необхідно, щоб обидва взаємодіючі пристрої мали спеціальний вбудований чіп, в іншому випадку взаємодія не відбудеться.

Оплата смартфоном можлива за допомогою NFC

В більшості сучасних смартфонів на базі операційної системи (ОС) андроїд ця функція є за замовчуванням, але на більш старих моделях її немає. За допомогою модуля можна відправляти мультимедійні файли, але найчастіше його використовують для здійснення безконтактної оплати в один дотик.

Перевірка наявності чіпа NFC на андроїді

Як підключити NFC для платежів на Андроїд - безконтактна оплата

Перш ніж почати користуватися NFC на андроїд-пристрої, потрібно зрозуміти, як визначити його наявність. І тому існує кілька простих способов.

  • необхідно зняти задню панель смартфона та уважно переглянути інформацію, вказану на акумуляторі або внутрішній поверхні панелі. Дані про наявність функції часто вказуються там;
  • якщо кришка телефону не знімається, то інформація може бути нанесена з її зовнішнього боку у вигляді абревіатури або символу;
  • також можна зайти в налаштування пристрою. У розділі «Бездротові мережі» або у підрозділі під рядком «Ще» буде (або не буде) інформація про функцію.

Пошук та включення NFC у налаштуваннях смартфона

Зверніть увагу! У багатьох смартфонах Huawei інформація про функції, а також можливість налаштування розташовується в розділі «Підключення пристрою».

Включення функції NFC на телефонах андроїд

Як зайти в хмару на андроїді - що це таке

Якщо наявність технології встановлено, то наступний крок - включити НФС на андроїді, що, як правило, не викликає труднощів. Для цього необхідно увійти в налаштування, де було знайдено функцію, і пересунути точку навпроти неї в положення "Увімк". Смартфон може вимагати дозволу на обмін даними при поєднанні з іншими пристроями, що необхідно підтвердити.

Важливо! При включенні NFC Android також активується Android Beam. Якщо цього не сталося автоматично, варто включити програму вручну. Воно розташовується поряд з НФС.

Програми Beam (у різних смартфонах можуть називатися по-різному - Android Beam, Huawei Beam, Honor Beam тощо) забезпечують передачу даних між пристроями з чіпом NFC. Некоректна робота такого додатка може перешкодити безконтактній оплаті.

Простіший метод - опустити шторку на екрані смартфона і натиснути на значок NFC для його активації.

Інший спосіб підключення НФС - придбання спеціального чіпа з унікальним кодом, який кріпиться на внутрішню поверхню кришки телефону, поміщається в слот для сім-карт або є вбудованим у сімку (це вимагатиме її заміни в салоні зв'язку оператора) . Такі методи підходять для тих, чий смартфон не має вбудованої функції безконтактної оплати.

Встановлення та налаштування програм для використання NFC

Що таке безпечний режим на Андроїді - запуск та використання

Наступний крок - зрозуміти, як користуватися НФС на андроїд-пристрої. Для цього необхідно встановити додаток, до якого буде прив'язаний платіжний засіб і який дозволить купувати. Таких додатків декілька, найбільш популярна з них - Google Pay.

Гугл Пей - найпоширеніша програма для безконтактної оплати

Google Pay

Для коректної установки та роботи даної програми смартфон повинен мати наступні параметри:

  • версія Android не нижче 4.4;
  • наявність вбудованого модуля НФС;
  • офіційна прошивка;
  • наявність сертифікації телефону від Google;
  • відключені root-права.

Зверніть увагу! Встановити Гугл Пей можна за допомогою попередньо встановленого в кожен смартфон програми Play Market. При першому вході до Google Pay може знадобитися увійти до свого облікового запису Google (якщо не було зроблено раніше) або вибрати основний обліковий запис (якщо їх кілька).

Після необхідно додати картку, вибравши вкладку «Оплата» та натиснувши відповідну синю кнопку внизу екрана «+Спосіб оплати». Програма запропонує відсканувати лицьову сторону пластика за допомогою камери, сумісивши прямокутник на екрані з габаритами картки.Якщо це не вийде, необхідно ввести дані вручну: номер картки, термін дії та CVC-код на звороті, а також дані власника картки.

Наступний етап – підтвердити номер телефону, для чого він вводиться у відповідне поле. Прийде СМС із одноразовим кодом. Код вводиться у запропонованому рядку.

На закінчення необхідно встановити графічний ключ або пін-код, що забезпечить додаткову безпеку оплат. Після цього можна користуватися телефоном для оплати різних послуг.

Не варто нехтувати безпекою

Зверніть увагу! Віртуальні карти також можна прив'язати до Google Пей, ввівши вручну всі дані.

Android Pay

Ця програма від Google є новинкою 2017 р. і оптимально взаємодіє з усіма моделями смартфонів на базі ОС Android. Вимоги додатку такі самі, як і у Google Пей, однак існує кілька моделей телефонів, яким андроїд пей не підійде:

  • моделі Galaxy Light, S3 та Note 3 від Samsung;
  • Nexus 7;
  • Elephone P9000;
  • Evo 4G LTE.

Важливо! Додавання платіжного засобу відбувається так само, як і у випадку з Google Пей, однак перед установкою краще уточнити, чи співпрацює банк , що надає карту, з сервісами Google.

Samsung Pay

Ця програма, розроблена компанією Samsung, дозволяє використовувати NFC на андроїді самсунг, що забезпечує таку ж зручність, як і в раніше розглянутих сервісах. Принцип роботи, встановлення та налаштування ідентичний з продуктами від Google.

Як користуватися NFS на андроїді

Розібравшись, що таке NFC на андроїді, необхідно зрозуміти, як користуватися ним у реальному житті. Насправді немає жодних складнощів:

  • у налаштуваннях модуля НФС необхідно встановити обраний платіжний додаток за замовчуванням;
  • оплачувати покупки слід за розблокованого екрану смартфона, піднісши його задньою стороною до терміналу оплати;
  • додаток видасть звуковий сигнал і виведе на екран повідомлення про вдалу або невдалу оплату;
  • при покупках понад 1000 руб. може знадобитися підтвердження операції за допомогою відбитка пальця, встановленого пін-коду або графічного ключа.

Простота оплати в один дотик

Що робити, якщо не працює оплата за НФС

Оплата може не проходити з кількох причин: недостатньо коштів на прив'язаній банківській карті, телефон був недостатньо близько піднесений до терміналу або занадто швидко прибраний, стався збій модуля або передача даних по модулю була відключена.Тому в першу чергу необхідно перевірити стан опції (включена або вимкнена) або слідувати інструкціям на екрані.

Якщо ці дії не допомагають, варто звернутися до служби підтримки NFC Android: описати, що це за проблема і в чому виражається на сторінці «Довідка та підтримка» у програмі Google Пей. Залежно від ситуації можна знайти як стандартні рекомендації, так і поставити питання фахівцю.

Так що таке НФС в телефонах на ОС андроїд? Це сучасний спосіб максимально зменшити кількість необхідних із собою речей. В один дотик можна здійснювати покупки онлайн та офлайн, використовуючи будь-яку прив'язану кредитну або дебетову картку, а також бонусні та накопичувальні картки практично будь-якого магазину. Потрібно лише кілька дій: включити в налаштуваннях НФС, встановити додаток і прив'язати до нього карти.

Ціни у статті вказані на березень 2020 р.