Що означає «чистий» Android: на яких смартфонах встановлена

Anonim

Чистий Андроїд - що це таке, як поставити

Що таке голий Андроїд? Подібне формулювання могли чути багато користувачів, проте зрозуміти справжнє значення чистого Андроїда не так просто. Насправді це такий смартфон, який відрізняється від більшості пристроїв певними системними якостями. Варто зазначити, що чистий Андроїд за останні роки користується у людей все більшим попитом, через що деякі компанії стали їх виробляти все частіше. Що ж являє собою такий Андроїд, його особливості, а також, чи варто його купувати - все це розглядається у статті.

Що таке чистий Андроїд

Чистий Андроїд

Чистий або голий Андроїд – так називаються смартфони, що продаються споживачам у тому вигляді, в якому його випускають компанії. Основна перевага таких пристроїв полягає в тому, що на них відсутні «важкі» програми, якими переповнена система.

Крім вищезазначеного моменту, чистий Android має й інші позитивні якості. До них можна віднести:

  • Відсутні додаткові програми та програми, які займають великий об'єм місця на телефоні та які дуже проблематично видалити.
  • У користувача є можливість самостійно видалити bloatware – софт. Це програмне забезпечення не завжди є потрібним.
  • Інтерфейс багатьом приходиться до смаку. Все досить просто і зрозуміло, а головне, саме оскільки спочатку замислювалося компанією Google.
  • Вкрай рідко зустрічаються проблеми з роботою програм та додатків. Все оптимізовано.
  • Швидка робота. Цей плюс забезпечується саме тим, що система не перевантажена, а відповідно, використовує можливості телефону на повну потужність.

Все більше людей віддають перевагу чистим андроїдам з тієї причини, що додаткова фірмова оболонка займає на них занадто багато місця на мобільному пристрої. Крім того, уповільнюється робота системи, губляться цінні мегабайти на непотрібні програми, які дуже проблематично видалити.

Стандартний інтерфейс

Які пристрої мають голий Android

Смартфони на чистому Андроїді в 2019 та 2020 роках випускаються все більшою кількістю виробників. Варто сказати, що для провідних компаній - це дуже непросте рішення, оскільки в розробку індивідуальних параметрів спочатку вкладалася велика кількість коштів і часу.

Що таке автодозвон на андроїд - як поставити та включити цю функцію Деякі фірми і зараз не збираються відмовлятися від своїх особистих технологій. Наприклад, неможливо знайти пристрій з чистим Андроїдом від компанії Samsung, LG та інших провідних брендів. Найчастіше голу систему реалізують менш популярні фірми. Подібне рішення є результатом того, що апарати даних фірм мають менші характеристики. Невеликі обсяги пам'яті, слабкий акумулятор просто не можуть потягнути повноцінну систему. Це просто викликало б гальмування і зависання.

Пристрої від фірм Nexus, Pixel – це телефони тільки на голому Андроїді. Єдині вбудовані програми, з якими може зіткнутися користувач на цих апаратах, – це продукти від Google. Інтерфейс повністю відповідає тому, що було задумано спочатку.

Як показує практика, відсутність будь-яких додаткових оболонок дозволяє програмістам швидше встановлювати необхідну версію прошивки. Відповідно і робота системи проходить більш гладко і швидко.

Істотною перевагою пристроїв від Nexus і Pixel полягає в тому, що їх розробники викладають готові оновлення для прошивки набагато раніше інших компаній (приблизно на 6 місяців).

Фактично, випускати варіант телефонів з чистим Андроїдом може абсолютно будь-який виробник. Для покупців це також є вигідним варіантом, оскільки чисті телефони мають меншу вартість. Однак, як уже було сказано, далеко не всі компанії готові займатися подібним продуктом.

Голий Андроїд на Xiaomi

Зустрічаються виробники, які готові поєднувати два варіанти продуктів. Наприклад, Xiaomi у 2017 році випустила у продаж смартфони, які не були обтяжені їхньою стандартною оболонкою MIUI. Дані телефони також стали популярними.

Ще одна компанія, яка віддає перевагу саме чистій системі – це Micromax. Однак у цьому випадку є один істотний нюанс. На смартфонах цієї фірми розробники встановлюють велику кількість стандартних програм, які неможливо буде видалити.

Переваги та недоліки чистого Андроїда

Якщо говорити про недоліки, то чистий Андроїд не позбавлений їх. Проте їх не настільки багато, а для деяких користувачів вони взагалі не будуть такими. Зокрема, смартфони з чистим андроїдом відрізняються порівняно невеликим функціоналом. Скорочено кількість налаштувань. Так, наприклад, не можна змінювати місцями сенсорні кнопки.

Як встановити андроїд на телефон - способи поставити іншу версію

Крім того, є менша кількість основних функцій, які виробники додають на свої фірмові пристрої. Так наприклад:

  • На MIUI користувач може встановлювати пароль на будь-яку програму.
  • На Flyme можна створювати окремі, так звані робочі зони.
  • Телефони EMIUI надають широкий спектр можливостей для роботи з налаштуваннями екрана. Крім того встановлена ​​система, що дозволяє керувати пристроєм за допомогою подвійного натискання, через жести і так далі.

Зверніть увагу! У даній ситуації тільки сам користувач зможе сказати, наскільки істотним недоліком буде те, що його голий телефон не зможе проводити подібні операції.

З іншого боку, якщо людині не вистачає якихось певних додатків або програм, вона може встановити їх самостійно. Розширити функції буде дуже проблематично.

З іншого боку, смартфони на голому Андроїді мають масу переваг. Основні позитивні моменти:

  • швидка робота;
  • відсутність непотрібного ПЗ;
  • Хороша підтримка від системи Google;
  • встановлений і єдиний стиль інтерфейсу;
  • своєчасне встановлення оновлень, а в деяких випадках, вони з'являються навіть раніше.

Підтримка від Google

Чи можна встановити чистий Андроїд на будь-який телефон

Як поставити пароль на додаток на Андроїд

Багато користувачів, дізнавшись про чистий Андроїд, задаються питанням: чи можна його поставити на наявний пристрій. Зрозуміло, це викликає деякі сумніви, проте відповідь буде позитивною.

Фактично, чисту версію Андроїда можна поставити на будь-який вид мобільного пристрою. Проте існують деякі нюанси. Для кожної моделі мобільних пристроїв знадобиться власний варіант перепрошивки. Це може означати лише одне – якщо у користувача немає достатніх знань та навичок, самостійно це краще не робити.

Як встановити голий Андроїд на смартфон

Рекомендується проводити іншу версію прошивки за допомогою персонального комп'ютера. При цьому буде потрібний досить потужний ПК, бажано з 64-бітною операційною системою. Крім цього потрібен буде сам смартфон та USB-кабель для підключення.

Щоб переустановити прошивку на мобільний телефон, буде потрібна спеціальна програма. Її найкраще підбирати в залежності від версії мобільного телефону. Так, наприклад, якщо мова йде про стільникові марки Xiaomi, то найкраще використовувати програму під назвою XiaoMi Flash.

Важливо! Йдеться не тільки про встановлення нульового Андроїда. Якщо потрібно поставити нову прошивку на мобільник, то для роботи потрібна своя програма. Для пристроїв від Соні часто використовують Flashtool, для Самсунгу – Odin. Можна скористатися й універсальною програмою під назвою TWRP.

Загальний формат встановлення нової системи на телефон виглядає так:

  1. В першу чергу необхідно завантажити файл з новою прошивкою. Це може означати лише одне – людині доведеться самостійно пошукати необхідний варіант системи.
  2. Завантажити програму для встановлення, завантажити її на комп'ютері.
  3. З'єднати пристрої за допомогою USB-кабелю.
  4. Перед тим як приступати до процесу встановлення нової системи, необхідно буде видалити старі дані. Програма запропонує це зробити. Рекомендується зберегти основну інформацію на зовнішньому носії або комп'ютері.
  5. Запустити процес встановлення нової системи. Дочекайтеся повного завантаження, а потім перезавантажить телефон.

Програма TWRP для установки

Чи так хороший чистий Андроїд і чи варто купувати саме його? Питання насправді. Деяким подібні телефони здадуться зручними та практичними. Іншим же не вистачатиме звичного інтерфейсу та додаткових налаштувань, якими наповнені фірмові оболонки різних пристроїв. Іншими словами, вирішити, чи потрібно користувачу встановлювати заново або купувати смартфон з голим Андроїдом, можна тільки самостійно.