Для чого потрібен Android і що це таке: хто придумав

Anonim

Що таке Андроїд - інформація для чайників

Складно відповісти однозначно на питання: пристрій Андроїд - це що таке. Насправді пристрої з цією операційною системою виглядають по-різному. Адже її впроваджено в гаджети різних виробників, які наділяють свою продукцію характерними для них особливостями. Перш ніж дійсно цікавитися цією ОС, варто розібратися в її особливостях.

Що таке Андроїд і чим він відрізняється від звичайного телефону

З одного боку, ОС Android досить проста в управлінні, з іншого – це найскладніший софт, що працює у зв'язці з апаратною частиною пристрою.Він надає користувачеві графічний інтерфейс для керування смартфоном. Однак для деяких користувачів, особливо які перейшли на Android з Series 60, дана операційна система може здатися досить складною спочатку. Ось чому важливо розібратися в тому, як виглядає Андроїд і що це таке для чайників.

Система Андроїд працює на безлічі різних пристроїв

Що означає Андроїд

Спочатку даний термін означав робота-гуманоїда, який був такий же розумний і рухливий як людина. Однак невдовзі всі вже забули про таке визначення, адже у світ вийшла нова операційна система з тією самою назвою. Після виходу її у світ робот Андроїд став означати не що інше, як логотип компанії.

Android – багатофункціональна операційна система, що є основою для управління та використання різного типу гаджетів:

  • смартфонів,
  • планшетів,
  • ігрових портативних консолей,
  • електронних книг,
  • наручного годинника та інших пристроїв.

Відмінність Андроїда від звичайного телефону

Андроїд дає користувачам широкі можливості для розробки різних додатків, які покращують та розширюють функціонал роботи пристрою. Для цього творці цієї ОС подбали про розробку графічних та функціональних бібліотек, що дозволяють самостійно створювати додатки, використовуючи вбудований спеціальний графічний редактор.

Одніми з таких движків для розробки програм під Андроїд є Android Studio або Visual Studio, що містять у собі всі необхідні компоненти для полегшеного створення програм.Всі Андроїд програми розробляються під платформу Java і є зібраний проект в один APK файл.

Важливо! Система Андроїд набула широкого поширення і тому має високу технічну підтримку. Розробники постійно оновлюють Андроїд, випускаючи нові версії.

Старі телефони з ОС Series 20, 30, 40 або 60, інтерфейс і функціонал яких був повністю побудований на Java, не дозволяли користувачам розширювати можливості телефону через їх низьку продуктивність. При цьому деякі старіші чорно-білі моделі виконували лише команди процесора безпосередньо працюючи з ним. Не дозволяло користувачам виявляти творчість, лише обмежувало їх застосуванням заводського пакета функций.

Відмінності смартфонів з ОС Android

Отличительные особливості Андроїд смартфона від звичайного телефону в следующем:

  • Синхронізація із зовнішніми пристроями.
  • Графічний інтерфейс, що підтримує сенсорне керування та адаптований до технології мультитач.
  • Спрощене сенсорне керування всіма функціями, що не вимагає клавіатури та інших зовнішніх пристроїв.
  • Наявність великої кількості вбудованих додатків та можливість встановлення нових безкоштовно.

Користуватися інтернетом на таких гаджетах так само просто, як і на ПК.

Важливо! Всі повнофункціональні програми є платними.

Часто, завантажуючи безкоштовний додаток, можна виявити, що деякі його функції заблоковані та відкриються тільки після внесення певної плати. Часто ці функції є те, чого якраз і не вистачає користувачеві.

Для чого потрібен Android

Що таке Андроїд ТВ - докладна інформація про пристрій

Андроїд – це, по суті, пульт керування смартфоном, представлений у графічному вигляді. Ця операційна система не тільки дозволяє здійснювати дзвінки, але й надає користувачеві додаткові можливості при встановленні програм.

Для чого потрібен Андроїд

Андроїд дозволяє використовувати повноцінні текстові, графічні, музичні та відеоредактори, а також синхронізувати смартфон з годинником, зовнішніми музичними програвачами та іншими пристроями. Також Андроїд надає повноцінний доступ в інтернет і синхронізується з супутником для надання геолокаційних даних користувачу GPS.

Для чого потрібен Андроїд і чому він такий популярний

Пристрій, що працює на цій операційній системі – це як сумка з інструментами, що міститься в кишені.Адже на пристрій можна встановлювати потужні програми. Телефон, блокнот, камера, музичний програвач, електронна книга, калькулятор, навігатор та пристрій для доступу в інтернет – все це вміщується у пластиковий прямокутний гаджет, розміром із блокнот.

Зважаючи на різке зростання популярності цієї ОС, вона стала справжнім помічником для підприємців. Так, для розширення клієнтської бази, підприємці роблять замовлення на розробку програми для Андроїд. Кожен, хто встановив цей додаток, зможе робити замовлення послуг та оплачувати їх зі свого пристрою.

Що таке Андроїд та смартфон

Насправді, це єдиний комплекс апаратного та електронного обладнання, який утворює графічний інтерфейс операційної системи та виконує її ж команди на апаратному рівні. Інакше кажучи, операційна система дозволяє активувати як штатні функції телефону, і дополнительные.

У якому році було розроблено Андроїд і в якому році почали продаватися перші пристрої

Першим прототипом смартфона з ОС Андроїд став Google Sooner, випущений у 2007 році. У ньому не було сенсорного екрану, оскільки за основу було взято BlackBerry. Згодом почали з'являтися iPhone.

Що таке кеш у телефоні андроїд - детальна інформація

Початок розробки першої Android версії 1.0 припадає на 2008 рік. До цього готова до випуску операційна система поки що не знайшла свого пристрою для впровадження. Компанія Google намагалася встановити співпрацю з різними організаціями, що випускають смартфони, проте позитивної відповіді чекати не було де.

Першим і єдиним на той момент партнером виявилася компанія, що випускає смартфони HTC. З цього пристрою починається зліт Андроїд. А першою моделлю з ОС 1.0 стає HTC Dream, який мав величезну популярність у США. Коли з'явився Android смартфон вже на ринку, то за перші півроку було розпродано більше мільйона копій в США. Перший прототип мав безліч недоробок, які виявили найприскіпливіші користувачі. Тому компанія Google поспішила до розробки вже оновленої версії 1.1.

З розвитком цієї ОС, стали з'являтися нові можливості: завантаження відео в Youtube, автоматична орієнтація екрана, з'являлися сервіси Google, голосовий пошук та багато іншого.

Хто створив операційну систему Андроїд

Що таке Гугл Плей сервіси - детальна інформація

Со створенням цієї операційки пов'язано багато імен: Нік Сірс, Кріс Уайт, Енді Рубін, Річ Майнер.

Хто створив ОС Андроїд

Однак першим, хто вигадав Андроїд, є Енді Рубін. Інші були його помічниками та товаришами, першими, хто підтримав Рубіна у втіленні цієї ідеї. Він же вважається офіційним засновником і творцем системи Андроїд, який з товаришами зареєстрував компанію Android Inc.

Кому належить Андроїд

На момент створення фірма Android Inc. не мала достатньо коштів для свого розвитку та гостро потребувала спонсорів. Завдяки щасливому випадку, коли Енді Рубін і його співзасновники були практично банкрутами і витратили всі кошти на компанію, їх помітила Google. Незабаром компанія стала повноправним власником на той момент нікому не відомою Android Inc. Однак спочатку Google була лише сконцентрована лише на своїх розробках, тому і дата виходу першої ОС Андроїд відклалася до 2008 року.

Кому належить Андроїд

Можливості операційної системи Android

Дізнавшись, що таке андроїд у телефоні і для чого він потрібен, варто перейти до огляду можливостей даної системи. Як уже згадувалося раніше, операційна система Андроїд виступає на кшталт скриньки з інструментами. В один невеликий пластиковий корпус міститься:

  • телефон,
  • блокнот,
  • калькулятор,
  • календар,
  • GPS навігатор,
  • пристрій для виходу в інтернет,
  • електронна книга,
  • відео та аудіо-програвач.

Це лише вбудовані програми Андроїд. Крім того, доступне голосове введення тексту для роботи деяких додатків або пошуку інформації в інтернеті.

Само собою, оскільки Google викупила компанію Android Inc і придбала всі розробки Рубіна, корпорація забезпечила операційну систему своїми додатками. Так на телефоні з'явилися фільми, музика, карти та відомий Play Market. Однак без даних сервісів Андроїд не була б настільки корисною і практично нічим не відрізнялася від тієї ж Series 60, тільки з покращеним оформленням.

Можливості Андроїд

Великі можливості відкриваються і для розробників. Серед них безкоштовні середовища розробок з величезною кількістю бібліотек та класів, адаптованих для створення програм Java для Android. PlayMarket дає можливість розробникам викладати свої програми для загального користування та продавати їх за гроші зі сплатою комісії сервісу.

Важливо! Завдяки доступності розробки нових додатків на Android, користувачі гаджетом можуть постійно постачати свій смартфон або планшет новими можливостями та функціями апаратно-програмного забезпечення .

Спочатку, розробники операційної системи закрили доступ до кореневих папок. Це було зроблено з причин безпеки та можливих махінацій. Проте злом прав на доступ до папок не змусив на себе довго чекати. Тепер навіть у PlayMarket можна знайти десятки програм, які дозволяють користувачеві відкривати системні папки.

Андроїд дозволяє відстежувати стан усіх доступних апаратних ресурсів: займана пам'ять кожним додатком і файлом, кількість заряду батареї, що залишився, та інші.

Андроїд є не тільки ОС для смартфонів та планшетів, але також телевізорів та портативних приставок. Система дозволяє виконувати дистанційне підключення до принтерів та виконати швидку роздруківку. Для любителів ігор можливе підключення зовнішніх пристроїв керування, таких як джойстик, клавіатура та інші.

Синхронізація здійснюється також з аудіо-системами та годинником. При підключенні до ПК, Андроїд представляється у вигляді звичайного каталогу з папками та файлами, через який можна завантажувати музику, фільми зображення та інші файли.

Важливо! Інтерфейс побудований таким чином, що користувачеві необхідно зробити мінімум дій, щоб знайти те, що йому потрібно, або здійснити яку- чи операцію.

Переваги та недоліки пристроїв під Андроїд

Ключовим перевагою Андроїд пристроїв є відкритість. На відміну від IOS Андроїд має власний файловий менеджер і окрему папку для завантажень. При встановленні програм, які працюють з файлами, створюються окремі папки, куди програма зберігає файли. Завантажені фали завжди можна знайти в папці «downloads» та перенести їх у потрібну папку. Простіше кажучи, Андроїд має більш відкриті можливості для маніпуляцій директоріями і файлами на відміну від інших ОС.

Переваги та недоліки Андроїд

Переваги

Інші переваги Андроїд:

  • можливість вільно встановлювати програми зі сторонніх ресурсів, в обхід PlayMarket;
  • вільний доступ до файлів внутрішньої та зовнішньої пам'яті;
  • великі налаштування інтерфейсу і навіть повна заміна дизайну зовнішнього вигляду;
  • можливість встановлення аналогів вбудованих додатків: клавіатура, набір номера, звукозапис, карти та інші;
  • дозволяється встановлювати кустарні неофіційні прошивки;
  • безліч вбудованих інтернет-сервісів від Google;
  • величезна різноманітність безкоштовних додатків;
  • можливість підключення пристрою до ТБ та монітора;
  • зручне читання електронних книг;

Недоліки

До недоліків варто віднести велику кількість шкідливих програм, які здатні заразити систему, після чого може знадобитися зміна прошивки. Звичайного чищення від таких вірусів може бути недостатньо.

Багато програм, встановлених одночасно, можуть некоректно працювати на різних моделях пристроїв.Якщо на смартфоні є невелика кількість вільної пам'яті, ОС може займати половину її. При цьому системні програми видалити неможливо, що не дуже зручно для тих, кому потрібно більше вільного місця.

Важливо! На старих моделях смартфонів або планшетів з недостатніми ресурсами, система може давати збої.

Ще одним недоліком Андроїд є погана система позбавлення від непотрібних папок і файлів. Після видалення папки та файли, які були створені, залишаються в пам'яті. Тому їх доводиться прибирати вручну.

Зате якщо якась програма не працює на пристрої, їй завжди можна знайти заміну. Нові програми та ігри виходять щодня. PlayMarket – це справжня криниця безкоштовних програм.

Безсумнівно, дана ОС відразу ж завоювала ринок, оскільки її можливості повністю виправдовують вартість. андроїд корисна як рядовим користувачам, які використовують її для розваг, так і бізнесменам.Система має відмінну технічну підтримку. Компанія Google вкладає величезні ресурси у її розвиток. Це доводить те, що нові та більш покращені версії виходять постійно з появою на прилавках нових пристроїв.