Алгоритм Яндекс «Королів»

Anonim

Після того, як 22 серпня був презентований новий алгоритм Яндекса «Королів», у багатьох SEO-фахівців виникли побоювання щодо можливого падіння відвідуваності у сайтів. З іншого боку, якщо в одних сайтів пошуковий трафік впаде, то в інших буде приріст.

Але давайте розберемося разом, чи так страшно.


До речі, говорячи, спираючись на дані Яндекс Метрики, ми бачимо, що багато користувачів вводять запит «Як включити Яндекс Корольів?» та заходять на нашу статтю. Насправді нічого включати не треба, це нова система ранжирування вже працює для всіх автоматично.

Що таке алгоритм Яндекса «Королів»?

По суті «Королів» - це прокачана версія Палеха, робота якого базується на розпізнаванні сенсу за допомогою нейромережі. Якщо Палех міг розпізнавати лише заголовки та обробляв до 150 документів, то «Корольов» оцінює весь текст на сторінці і може обробляти понад 200 тисяч сторінок.

В офіційному блозі також говориться про те, що зміни стосуються не тільки застосування нейромережі для пошуку не за словами, а за змістом, але й самої архітектури індексу пошукової видачі.

Як працює алгоритм «Королів»

По завіренню творців алгоритму, він дозволить перейти на зовсім інший рівень розуміння сенсу запитів користувачів. Тепер оцінюватиметься вся сторінка сайту з семантичним вектором пошукових запитів.

Коли користувач вводить запит, пошуковій машині потрібно зрозуміти, яка сторінка і з яким заголовком відповідає йому найбільше.Для цього запит і заголовок перетворюються на перемноження векторів, і що більше вийде результат, то більша релевантність сторінки запиту. У момент формування відповіді на запит відбувається миттєве перетворення тексту заголовків та запитів у вектори та їх порівняння. Це дозволяє виявити можливі зв'язки за змістом, але потребує величезних обчислювальних потужностей. Так працює Палех.

Що було зроблено, щоб покращити його роботу? В алгоритмі «Королів» здійснюється попереднє обчислення векторів, що дозволяє не навантажувати сервера під час самого запиту, а брати вже готовий результат. Крім того, як уже говорилося вище, «Корольов» перетворює на семантичний вектор не тільки заголовок сторінки, але і весь її зміст.

Але варто розуміти, що «Корольов» – це не революційний алгоритм ранжування сайтів, який переверне видачу Яндекса з ніг на голову. Це комплекс із уже впроваджених рішень, удосконалений за допомогою нейромереж та користувальницького досвіду.

Можливо, вам буде цікаво: Алгоритм Яндекса Баден-Баден

Что чекає індустрію після виходу «Корольова»?

Наразі жодних глобальних змін у результатах видачі не спостерігається і навряд чи вони намітяться в найближчому майбутньому. Наприклад, у пошуку, як і раніше, є безліч сторінок, які відповідають на синонімічні запити «Інтер'єр кухні» та «дизайн кухні», за допомогою різних сторінок, де є пряме входження ключа.

Реальні зміни настануть, коли не потрібно буде під один «великий» запит збирати базу низькочастотних запитів, писати під них текст від 10 000 символів.