10 кращих книг про PR: що почитати майбутньому піар-фахівцеві

Anonim

Без знання теорії просувати особистий чи корпоративний бренд не вийде. Книги з PR допоможуть стати добрим фахівцем. З них ви дізнаєтесь, які PR-тексти існують і як їх писати, за якими принципами вибудовувати PR-стратегію, як вибирати KPI та оцінювати результати просування.

У цьому матеріалі я зібрала інформацію про десять кращих книг про PR. Приділяйте на них годину на день, і вже через місяць ви зрозумієте, що змогли структурувати хаотичні знання з лонгрідів в інтернеті.


10 кращих книг про PR

Частина книг мені порадила викладач з університету - з факультету «Реклама та зв'язки з громадськістю», - а решту я знайшла в мережі. Рекомендую знаходити їх у паперовому варіанті, оскільки не завжди в електронних версіях є нормальні ілюстрації. Без наочних прикладів буде складніше сприймати інформацію.

"Зв'язки з громадськістю. Теорія та практика», Олександр Чуміков, Михайло Бочаров

Про що: про теорію та практику PR-діяльності. Ви дізнаєтесь, як проводити дослідження, аналізувати дані, створювати медіапортрети. Автори книги детально розповідають про брендинг, планування PR-заходів та бюджету на їх проведення, методи взаємодії зі ЗМІ, як з основним каналом просування бренду.

Думка: книга з розряду must have для кожного, хто хоче професійно займатися піаром.Її автори – родоначальники вітчизняного PR. Книга була видана ще 2006 року, але досі залишається актуальною. Ідеально підходить студентам вузів та тим, хто вивчає PR самостійно. Власникам бізнесу, які самі хочуть займатися просуванням бренду, книга здасться надто дивовижною.

«PR високого польоту», Інна Алексєєва та Тетяна Гуляєва

Про що: про те, як вибудовувати PR керівного складу фірми - засновників, співвласників, топ-менеджерів. Ви дізнаєтесь про практичні методи просування персон, про способи взаємодії зі ЗМІ та про те, як працювати з інвесторами, співробітниками та професійними спільнотами.

Думка: книга буде корисна як PR-фахівцям, так і керівникам компаній. Завдяки їй, ви не набиватимете шишки в спробах вибудувати гармонійні взаємини з громадськістю.

«PR на 100%: Як стати хорошим менеджером з PR», Марина Горкіна, Андрій Мамонтов, Ігор Манн

Про що: про нелегкий шлях PR-фахівця. Ви дізнаєтеся про роботу майже все - як освоїтись на новому місці, що писати по роботі, навіщо і для кого. Максимум практичних знань для тих, хто тільки розпочав кар'єру в PR.

Думка: книга - практичне керівництво для молодих PR-фахівців. Ідеальне рішення для тих, хто любить і хоче займатися зв'язками з громадськістю, але дуже боїться робити перші кроки кар'єрними сходами.

«Основи PR у бізнесі», під ред. Валерія Солов'я

Про що: про те, як вибудовувати зв'язки з громадськістю - зі співробітниками компанії, з інвесторами та з органами влади. Крім цього, ви дізнаєтесь, як взаємодіяти зі ЗМІ та керувати репутацією, що робити під час кризових ситуацій.

Думка: книга розрахована на PR-фахівців-початківців, які працюють або хочуть працювати в штаті компанії. Великий плюс книги - контрольні питання та список рекомендованої літератури в кінці кожного розділу.

«Людина медійна. Технології бездоганного виступу у пресі, на радіо та телебаченні», Сергій Кузін, Олег Ільїн

Про що: про те, як виступати на людях, давати коментарі та інтерв'ю у ЗМІ. Ви дізнаєтеся, як у короткий термін готувати медійні повідомлення та зберігати позитивний імідж, незважаючи на напруженість ситуації.

Думка: книга розрахована на PR-фахівців та керівників компаній, які хочуть навчитися працювати зі ЗМІ. Вона допоможе подолати страх виступів і навчитися отримувати задоволення від спілкування з кореспондентами та власниками видань.

«Практика медіавимірювань», Ігор Райхман

Про що: про те, як оцінювати ефективність PR-діяльності. Ви дізнаєтесь, як складати звіти, де брати інформацію, за якими параметрами оцінювати або звітувати за PR-проектом.

Думка: книга буде корисна PR-фахівцям з невеликим досвідом роботи та замовникам (керівникам компаній). Після прочитання ви навчитеся обґрунтовувати ціну, демонструвати результати PR-діяльності.

«PR-дизайн та PR-просування», В'ячеслав Шпаковський, Катерина Єгорова

Про що: про те, які засоби використовувати в просуванні бренду. Ви дізнаєтесь, як вигадувати назви та теми оформлення, розробляти медіастратегії та організовувати виставки.

Думка: ця книга - підручник. У ньому ви знайдете трохи теорії та практичні завдання, які допоможуть закріпити матеріал. Книга буде корисна студентам вузів - факультет «Реклама та зв'язки з громадськістю» - і початківцям PR-фахівцям.

«PR-тексти. Як зачепити читача», Тимур Асланов

Про що: про те, як писати круті PR-тексти, які будуть позитивно позначатися на іміджі персони та компанії. Ви дізнаєтеся, які види PR-текстів існують, як правильно писати заголовки і що робити, щоб ЗМІ правильно розуміли ваше посилання в текстах.

Думка: книга буде корисна всім, хто займається PR і пише тексти для ЗМІ. PR-фахівці-початківці можуть використовувати її як практичну допомогу.

«Підготовка рекламного та PR-тексту», Лариса Селезньова

Про що: ще одна корисна книга про те, як писати рекламні та PR-тексти. Ви дізнаєтесь, які жанри текстів існують, у чому їх особливості та призначення, а також як їх правильно складати.

Думка: мабуть, найкраща підмога для всіх тих, кому доводиться писати PR-тексти. Книга буде корисна PR-фахівцям, копірайтерам, редакторам. Великий плюс - повноцінна теоретична та практична частина.

«Психологія реклами та PR», Ільдар Резепов

Про що: про те, як вести рекламні та PR-кампанії, отримуючи максимум користі для об'єкта просування. Ви дізнаєтесь, яких помилок припускаються PR-фахівці та менеджери з реклами, і навчитеся застосовувати ефективні практичні інструменти.

Думка: книга буде корисна початківцям з реклами та зв'язків з громадськістю. Це своєрідний практичний посібник.

Перелічені книги про PR помітно підтягнуть ваш рівень знань - як теоретичних, так і практичних. А які книги читали ви?