Agile-методологія: що це таке

Anonim

Правильно організувати роботу колективу складно, тому що процес передбачає багато змінних. Ідеальним рішенням стане метод гнучкого керування Agile. При його використанні робота ділиться на кілька етапів (спринтів) з жорсткими дедлайнами – це дає можливість своєчасно перевіряти ефективність, збираючи відгуки від учасників проекту та замовника. В результаті можна швидко вносити коригування з появою нових вимог.

Сьогодні ми розповімо про те, що таке Agile простими словами і наведемо конкретні приклади. Розкриємо суть його маніфесту, а також надамо читачам покроковий план впровадження в компанію.


Що таке Agile найпростішими словами

Почнемо з термінології. Agile (вимовляється "еджайл") перекладається як "швидкий", але найчастіше мається на увазі "гнучкий". Щодо бізнесу, слово означає вміння бути гнучким у прийнятті рішень, аналізувати мінливі обставини та швидко реагувати на них. Це важлива якість у сучасному світі високої конкуренції, де найменше зволікання загрожує втратою лідерських позицій.

Гнучка система управління дозволяє максимально ефективно побудувати роботу фахівців і досягти стійкості бізнесу.

Особливості методу Agile ми розглянемо далі у маніфесті. Зараз коротко сформулюємо суть:

  • команда співпрацює із замовником протягом усього проекту;
  • работа ведеться короткими етапами тривалістю 2-6 тижнів;
  • закінчення кожного циклу замовник отримує проміжний результат, готовий до впровадження в бизнес;
  • при необхідності на кожному етапі швидко вносяться коригування.

Якби доводилося пояснювати бабусі, що таке Agile, ми провели б аналогію з городом. Гнучкий метод – це коли ми перекопуємо город, оцінюємо результат і вносимо коригування по ходу роботи (обкопуємо лопатою нерозорані ділянки).

Історія виникнення

У 1970 році вчений в галузі інформатики Вінстон Ройс звернув увагу громадськості на важливість правильної організації управління проектами та розробки програмного забезпечення. Він написав статтю "Управління розвитком великих програмних систем", в якій розкритикував послідовну розробку. Ройс наголосив на тому, що створення ПЗ через свою специфіку не повинно нагадувати роботу складальної лінії і запропонував поетапний підхід.Спочатку треба зібрати вимоги до проекту, після чого завершити архітектуру, створити дизайн та записати код.

Після цього IT-фахівці змінили підхід до своєї роботи та почали проводити тестування на кожній важливій фазі. Метод став успішним завдяки отриманню зворотного зв'язку від замовника та швидкому внесенню правок. З'явилися нові гнучкі методи: RAD, DSDM, Scrum, Crystal Clear та FDD.

У 2001 році 17 розробників програмного забезпечення зустрілися в США та обговорили можливе спрощення процесу розробки. У результаті було опубліковано «Маніфест про гнучку розробку програмного забезпечення Agile», який об'єднав та систематизував усі гнучкі методи управління.

Ви можете подумати, що Agile – це виключно діяльність програмістів. Але цей метод підходить для створення будь-якої продукції, де немає чіткого алгоритму дії. Наприклад, якщо йдеться про технічно складний продукт, який неможливо зібрати з набору готових частин.Ще один варіант: продукт не представлений на ринку, тому цінність ідеї та розмір ринку ще не підтверджені.

Приклади Agile

Для розуміння різниці між стандартним та інноваційним методом управління вивчимо їх на прикладі кондитерської. Нехай перший варіант являє собою ситуацію на підприємстві з класичним підходом, а другий – із використанням Agile.

№1: звичайна кондитерська

От технолога вимагається розробка нового торта. Навіть у разі маркетингового дослідження смаків споживачів більшу увагу буде приділено перевагам директора підприємства. По суті, технолог зробить новинку на власний розсуд і покаже керівнику. Той спробує і вирішить: затвердити її або відправити на переробку. Після схвалення генерального директора кондитери отримають відповідні інструкції, і торти надійдуть у продаж.

Це типовий для Росії варіант, коли команда виконує чітко поставлене завдання. Підсумок роботи оцінює одна людина, максимум два-три.

№2: Agile-кондитерська

У директора фірми з'являється ідея про випуск нового виду торта. Над виробництвом продукту починають працювати і маркетологи, і технолог, логісти, відділ продажу, кондитери і навіть звичайні споживачі. Підсумок загальних зусиль – поява затребуваного ринку і улюбленого покупцями продукту.

Тут практично немає ієрархії. Кожен учасник процесу оцінює та коментує результат для покращення показників. Завдяки гнучкому методу фірма здатна швидко фокусуватися на певній меті та видавати висококонкурентний продукт, який матиме високий попит. Agile покращує продаж, економить час і допомагає виправити помилки на ранніх стадіях.

Гнучкий метод управління проектом часто використовується в IT та діловій сфері. Такий проджект-менеджмент застосуємо в маркетингу, навчанні та бізнесі. Його освоїли десятки тисяч державних структур та підприємств.Наприклад, компанії Return Path (створює ПЗ) та Oreo (виготовляє печиво), пенсійний фонд Норвегії та Aviasales – великий постачальник авіаквитків.

У Росії методом Agile користуються «Сбербанк» та «Альфа-банк», сервіс для бухгалтерів «Кнопка» та мережа піцерій «Додо піца». Що стосується банків, зверніть увагу: гнучке управління здійснюється на рівні не всього підприємства, а окремих команд.

З одного боку, великі організації (той самий «Альфа-банк») мають більше технічних можливостей та персоналу для впровадження Agile. У той же час такі маленькі компанії, як команда бухгалтерів та піцерія називають систему гнучкого управління одним із факторів свого успіху.

Ключові переваги Agile:

  • поставлені завдання вирішуються швидше, що дозволяє економити гроші та час;
  • фірма видає дійсно затребувані на ринку продукти;
  • проект планується і контролюється ретельніше;
  • якість отриманих результатів на порядок вище;
  • компанія вчиться пристосовуватися до умов жорсткої конкуренції.

При цьому важливо розуміти, що без навчання команди та адаптації Agile не повноцінно працюватиме в російській компанії. Крім того, цей метод не підходить для організацій з сильним адміністративним управлінням.

Маніфест Agile

Повернемося до документа 2001 року, який став основою сучасних принципів гнучкого методу.

Чотири основні ідеї маніфесту:

  1. Комунікація важливіша за робочий процес та інструменти.
  2. Потрібно співпрацювати із замовником, а не просто виконувати умови контракту.
  3. На першому місці сам працюючий продукт, а не інструкції та графіки.
  4. У пріоритеті швидке коригування, а не дотримання початкового плану.

Принципи маніфесту Agile:

  • Задоволення потреб замовника важливіше суперництва та внутрішньої ієрархії. Це досягається безперервною роботою та миттєвим виправленням помилок.
  • Швидка реакція на зміни вимог до продукту.
  • Безперервний темп із повторюваною швидкістю роботи.
  • Підтримка залучених співробітників. Мотивована команда виконує роботу краще, ніж незадоволені умовами праці спеціалісти.
  • Тісна комунікація віч-на-віч із замовником та всіма членами команди розробників протягом усього проекту.
  • Простота, як основа роботи.
  • Маркетинговий план повинен оновлюватися якнайчастіше – раз на два тижні або півтора місяці.
  • Відмова від умовностей та суб'єктивних думок на користь детального вивчення замовника, впровадження змін та аналізу результатів.
  • Кілька короткострокових тестувань актуальніший за один довгостроковий експеримент.

Підготовка до впровадження

Перед переходом до Agile підготуйте команду та знайдіть баланс між класичним підходом та гнучкістю управління.

Серед основ гнучкого методу варто виділити:

  • Загальні зусилля . Замовник, керівник та команда повинні працювати спільно, щоб виключити непорозуміння мети та втрату інформації.
  • Зоровий контроль. Усі дійові особи зобов'язані в ході проекту використовувати картки різних кольорів для позначення, яка частина продукту вже спланована, розроблена, завершена.
  • Адаптоване управління. Керівник не роздає вказівки, а контролює виконання правил співробітництва.
  • Поділ проект на етапи. Ця система роботи дозволяє сконцентруватися на окремому циклі.
  • Виправлення помилок . Під час кожного етапу команда набуває нових знань та аналізує минулі недоліки, щоб виключити їх на наступному спринті.

З урахуванням всього вищесказаного впроваджувати Agile можна лише за таких умов:

  • чітко позначено мету проекту та термін її досягнення;
  • весь обсяг роботи можна розділити на етапи;
  • проведено дослідження цільової аудиторії;
  • організовано збір даних, визначено показники подальшої оцінки;
  • замовник бере активну участь у процесі;
  • робочий колектив становить до 10 осіб.

Впровадження Agile у компанії

Тепер можна починати.

  1. Аналіз вимог. Важливо зрозуміти, хто і для чого користуватиметься продуктом. Вимоги мали бути зацікавленими актуальними і вимірними, що передбачає регулярне спілкування менеджерів з цільової аудиторией.
  2. План. Визначтеся на організаційних зборах з ідеєю, термінами та ресурсами проекту, складіть план робіт з їх роздробленням на дрібні частини.
  3. Створення команди. Підбір персоналу, розподіл завдань та створення графіка зустрічей.
  4. Вибір інструментів для розподілу завдань, звітів та аналітики.
  5. Навчання персоналу основ Agile. Співробітникам треба розуміти базові принципи гнучкого методу управління, інакше ефективність буде низькою.
  6. Тест-драйв під контролем фахівця з поясненням функцій ролей та демонстрацією етапів.
  7. Запуск спринтів з оцінкою результатів та внесенням правок на кожному етапі.
  8. Випуск остаточного продукту.

Висновок

Використання методології Agile здатне підвищити ефективність роботи компанії за рахунок більшого контролю над циклами роботи та своєчасного коригування стратегії. Впровадження гнучкого методу управління вимагає адаптації під конкретне завдання та відмінної підготовки керівників фірми.

Висновки за статтею:

  • Проект-менеджмент Agile ґрунтується на взаємодії членів команди, замовника та споживачів.
  • Вся робота ділиться на етапи з точними дедлайн.
  • Команда має бути готова до внесення правок після закінчення кожного циклу.