Найпоширеніші прізвища в світі

Anonim
«Як ви човен назвете, так вона і попливе», - наспівував капітан відомий Врунгель. А чи впливає на людську долю його прізвище? Якщо твоє прізвище найпопулярніша в світі, судилося тобі стати таким же популярним? Щоб дізнатися це, поглянемо на найпоширеніші прізвища в світі.

Найпопулярніші прізвища

Найбільша кількість - 300 мільйонів чоловік - на Землі мають прізвищем Лі, Чанг (Чжан), Ван. Нам не важко здогадатися, що вони китайські. Насправді все тому, що вибирати китайцям особливо ні з чого - їх мільярд 300 мільйонів чоловік, але варіантів китайських прізвищ всього близько 500 штук. Для порівняння, російською набагато легше - у нас 15 тисяч версій фамільних імен.

Брюс Лі - володар найпоширенішою прізвища в світі Будь-кому зрозуміло, що, якщо людей багато, а варіантів зовсім мало, то створюється своєрідний дефіцит. Тому, куди не кинь оком - всюди Лі або Вани. Громадян Лі - аж 100 000 000 чоловік. Складно уявити таку «армію» однофамільців. 7,9% китайців - просто Лі. А скільки ще в'єтнамців і навіть російських … Є в китайській писемності однойменний ієрогліф. Він і дав назву цій прізвища. Чи означає цей ієрогліф силу.

Ієрогліф Лі, що позначає найпоширенішу прізвище Китайська прізвище Чжан (Чанг) перекладається - клан. Є ще одне значення цього слова - глава книги. Тому прізвище Чжан говорить або про численному спорідненість, або про те, що її носій має відношення до літератури у своїй професійній діяльності. Зрозуміло, мається на увазі історичне походження родового імені. Таких однофамільців теж близько 100 мільйонів.

Найпоширеніша прізвище в Росії

Спроби з'ясувати, які ж прізвища найбільш поширені в Росії, робилися неодноразово. Одне з перших досліджень проведено на початку 20 століття філологом з Оксфорда Оттокар Генріховичем Унбегаун, уродженцем Росії. За дослідження він взявся в Санкт-Петербурзі, відкривши його адресну книгу. Називалася вона «Весь Петербург». На думку цього вченого-русистів, в Північній столиці найпоширеніше прізвище на 1910 рік - Іванов. І це не дивно. Адже відбувається вона від «самого російського» імені - Іван.

Найпоширеніша прізвище в Росії Іванов До речі, і друга спроба дослідити російські прізвища вже сучасної Росії, розпочата Анатолієм Федоровичем Журавльовим, знову вивела в лідери все ту ж прізвище - Іванов.
І тільки дослідження вчених Медико-генетичного центру Російської академії медичних наук поміняли цей результат. Вчені масштабно взялися за вивчення питання - умовно розділили країну на гіпотетичні регіони і досліджували їх окремо. У підсумку, їх відповідь - перемогли … Смірнови! Прізвище, що походить від російського слова «мирний». У рейтингу Унбегауна Смірнови - другі, а у Журавльова - четверті. Взагалі перша п'ятірка Унбегауна виглядає так: Іванов, Смирнов, Кузнєцов, Попов, Васильєв. Варіант А.Ф. Журавльова: Іванов, Васильєв, Петров, Смирнов, Михайлов. А за третьою версією рейтинг популярності російських прізвищ виглядає так: Смирнов, Іванов, Кузнецов, Попов, Соколов.

Дуже дивне прізвище Порівнюючи всі три роботи, можна сказати, що найпоширенішими прізвищами Росії є прізвища Іванов і Смирнов, присутні на верхніх рядках популярності у всіх дослідженнях.
Треба зауважити, що однією з найпопулярніших прізвищ в Росії називають прізвище Кузнєцов. Якщо її перевести на англійську мову, то ми отримаємо найпоширенішу прізвище Північної Америки (після китайської прізвище Лі, поширеною і там) - Сміт. На планеті близько 4 000 000 носять таке прізвище. А, якщо додати до перекладів ще й варіанти - Ковальов, Коваль, то, можливо, це прізвище «всім миром» потягається і з китайськими рейтингами популярності.

Найпоширеніша прізвище в Росії - Кузнецов.За англійськи це Сміт На противагу поширеним прізвищами Росії, розглянемо варіанти найунікальніших, цікавих і оригінальних прізвищ. Треба сказати, що «прізвище» в перекладі означає сім'я, сімейство. Це ім'я роду, що веде своє існування від далеких предків. Треба сказати, що спочатку прізвищем було прізвисько людини, що говорить про його особистісні характеристики або професії, або особливості особистості.
Сьогодні, якщо поглянути на телефонний довідник, там можна побачити дуже кумедні, але при цьому і унікальні прізвища. Ми читаємо там - Божьяволя, Небейвдруг, Убейволк.

Найпоширеніші імена

Одне з найпоширеніших імен на планеті, що не дивно, належить знову ж китайцям. Часто зустрічаються в світі чоловіка на ім'я Кім.
У Росії чоловіка найчастіше звуться Олександрами. Ім'я це інтернаціональне, його можна знайти і серед інших мов.

Олександр - одне з найпоширеніших імен в Росії Але, незважаючи на те, що ім'я Кім належить найчисленнішою нації на Землі, а чоловіки на ім'я Олександр зустрічаються по всьому світу, самим поширене чоловіче ім'я в світі - Мухаммад і його варіанти. На честь пророка ісламу найчастіше називають новонароджених хлопчиків у всіх країнах, де поширена ця релігія.
Серед жіночих імен пальму першості тримає - Анна і його варіації. У перекладі з староєврейського воно означає - благовоління, прихильність, благословення. Детальніше про найпоширеніші імена можна прочитати тут.

Мухаммад - одне з найпоширеніших імен в світі

Найцікавіші і незвичайні імена і прізвища

Лідером у всій світовій історії в цьому списку, за версією, є сім'я, прізвище якої була буквеної, а цифровий - 1792. На жаль, закінчила своє існування вона в 1904 році у Франції. Щоб зовсім підтвердити унікальність своєї сім'ї, батьки давали своїм синам імена-місяці. Як вам - Січень 1792 або Березень 1792?
В Індії, в одній з провінцій батьки «змагаються» у вигадуванні незвичайних імен своїм нащадкам. Там можна зустріти людей, яких звуть «Срібний долар» або «Два кілограми рису».
У США живе жінка, ім'я якої складається з 598 літер. І скорочувати його дама відмовляється. Добре хоч, близьким друзям дозволено називати її коротким варіантом імені, інакше, поки б вони вітали господиню, прийшовши в гості, вже довелося б прощатися.

Справжнє ім'я Пабло Пікассо дуже довге Серед відомих людей лідер по незвичайності імені - художник Пабло Пікассо, повне ім'я якого звучить - Пабло Дієго Хозе Франциско де Паула Хуан Непомука Кріспін Кріспіан де ла Сантісіма Тринідад Руїз і Пікассо. Всього 93 літери. Правда, для іспанців така химерність не є дуже вже рідкісним явищем.

Найпоширеніша прізвище в світі

Отже, рейтинг найпоширеніших прізвищ виглядає так: верхні рядки займають китайські Лі, Чжан і Ван. Далі йде в'єтнамська прізвище - Нгуєн. Слідом за Нгуєном - іспаномовні Гарсія, Гонсалес, Ернандес. Потім англо-американці Смити. І, нарешті, російські Смірнови. Замикають десятку популярних прізвищ Міллери (Мюллери, Мілляр) - що російською мовою означає - мельник.