Предмет, цілі і об'єкти аудиту

Anonim

Предметом аудиту виступають економічні явища, процеси і події, що представляють інтерес для контролюючих державних органів, інвесторів. Ці особи можуть переслідувати різні цілі по перевірці, дослідженню і об'єктивній оцінці даних про їх достовірності, оптимізації керівництва процесами і підвищення ефективності економічної діяльності. Також можливе надання контрольно-аналітичних, консультаційних та інших аудиторських послуг.

У вузькому сенсі на практиці предмет аудиту може бути зорієнтований на поставлені цілі і конкретні об'єкти контролю та аналізу. Наприклад, якщо об'єктом аудиту буде фінансова діяльність суб'єкта, то мета полягає в надійній і ретельній перевірці його фінансової звітності (наприклад, в ході проведення обов'язкового аудиту) та підтвердження (або непідтвердження) її повноти та достовірності. Тобто метою в даному випадку буде вираз і подання замовнику своєї думки про відповідність фінансової звітності підприємства його реальному фінансовому стану. У такій ситуації предметом аудиту є інформація, відображена у фінансовій звітності господарюючого суб'єкта.

Якщо об'єктом аудиту стає стан бухгалтерського обліку в організації, то за мету ставиться перевірка його відповідності чинному законодавству (ця мета особливо актуальна для обов'язкового аудиту організацій), нормам і стандартам, встановленим державою і прийнятої облікової політики даного суб'єкта. При цьому безпосереднім предметом виступають дані первинних документів і бухгалтерських регістрів про скоєних господарських операціях.

У разі, якщо об'єкт аудиту - вся господарська діяльність організації, то предметом виступає сукупність інформації про стан діяльності. Мета буде полягати в тому, щоб виявити можливості оптимізації витрат, визначити шляхи підвищення рентабельності виробництва.

При реалізації консалтингової функції аудиту метою є якісне надання консультаційних послуг для поліпшення показників комерційної діяльності клієнта.