Чому жінки бояться мишей?

Anonim
Вважається, що мусофобія - боязнь мишей і інших гризунів - це страх, властивий в основному жінкам. Існує стереотип про те, що будь-яка дама, побачивши мишеняти, з вереском заплигне на найближчий стілець або навіть стіл, і звідти буде вимагати негайно прибрати хвостатого гризуна з очей подалі. Але звідки ж взялося це переконання? Дослідники вважають, що причиною боязні мишей стала генетична пам'ять. В первісно-общинні часи людина була значно ближче до природи, ніж зараз, і міг ділити житло з дикими тваринами. Щури і миші були природними ворогами людини - в тому числі крали їжу і виробляли в будинку розорення.
Жінка, яка, імовірно, не брала участі в полюванні і залишалася вдома для підтримки вогнища, готування, виховання дітей і занять ремеслами, стикалася з мишами, які становили небезпеку для домашнього господарства.

Доісторичним людям миші приносили багато неприємностей Існує також припущення про те, що в минулому існували гризуни набагато більших розмірів, ніж нинішні миші (наприклад, австралійські капібари - гризуни розміром вчетверо більші кішки, а їх предки могли досягати розмірів носорога).

Найбільший сучасний гризун - капибара В середні віки, коли в Європі через релігійного мракобісся були винищені майже всі кішки (їх вважали відьмами), природним чином розплодилися щури. Відомо, що щури переносять чуму - одне з найстрашніших захворювань в той період. За деякими підрахунками, від Чорної смерті тільки в XIV столітті від неї загинуло не менше чверті населення тодішньої Європи.

В середні віки Європу косила Чорна смерть - чума, яку розносять щури Можливо, розуміння того, що пацюки розносять смертельну хворобу, стало ще одним каменем у фундаменті страху людей перед гризунами. Редакція уточнює, що те, що мишей і щурів бояться саме жінки - не більше ніж стереотип. Насправді мусофобія зустрічається у чоловіків нітрохи не рідше, ніж у жінок.