Найдорожчі компанії в світі

Anonim
Щороку бізнес-видання Fortune складає рейтинг з п'ятисот найдорожчих компаній світу. Список, який називається Fortune 500, грунтується на обсязі загальної річної виручки.
Цей рейтинг не варто плутати з рейтингом найдорожчих брендів, лідер якого, компанія Apple, ледь-ледь потрапив в першу десятку Fortune 500. Також він відрізняється від щорічного списку фінансового видання Financial Times, яке ґрунтується на ринковій капіталізації цих бізнес-гігантів, тобто на їх поточної біржовій ціні - чим вона більша, тим вище позиція компанії в рейтингу. Але про все по порядку.

Де знаходиться найдорожча компанія в світі? Примітка: в рейтингу використані дані кінця 2016 року .

British Petroleum

Річний дохід : $ 226 млрд

Заправки BP можна зустріти в будь-якому куточку планети Британська нафтова компанія BP могла б розміститися вище в нашому рейтингу, якби не наслідки від вибуху нафтової вишки Deepwater Horizon (2010 рік), що орендується компанією. Загальні збитки (падіння акція на 40%, компенсація сім'ям загиблих, усунення екологічних наслідків) склали $ 61 млрд.

Apple

Річний дохід : $ 234 млрд

За кожним новим гаджетом Apple шикуються черги Apple з її ринковою капіталізацією в $ 748 мільярдів часто називають найдорожчою компанією в світі. Однак після смерті Стіва Джобса компанію часто звинувачують в зловживанні «старими заслугами», а 2016 рік і зовсім продемонстрував небувале зниження інтересу до нових iPhone. Проте, саме в 2016 Apple вперше потрапила в рейтинг Fortune.

Toyota Motor

Річний дохід : $ 237 млрд

Кожні 6 секунд з конвеєра сходить нова Toyota Кілька років поспіль (2014-2016) Forbes визнавав Toyota найдорожчою автомобільною компанією. Щороку цей японський автомобілебудівний холдинг виробляє більше 10 мільйонів нових машин. При цьому вартість бренду Toyota залишається порівняно невеликою ($ 29,6 млрд). Для порівняння: бренд Apple оцінюють в $ 157 мільярдів. Одну з моделей цієї фірми - Toyota Camry - визнали викрадається машиною нарівні з Honda Civic і Accord.

Volkswagen

Річний дохід : $ 237 млрд

Volkswagen - символ якості і надійності У 2015 році, після скандалу з дизельними двигунами і сплив шахрайством з тестом на екологічність виручка Volkswagen впав на 12%. З 2016 автовиробник змушений був розлучитися з $ 15,3 мільярда, щоб врегулювати це «дізельгейт» і відкликати вже продані дизельні автомобілі.

Exxon Mobil

Річний дохід : $ 246 млрд

На Заході вивіски Exxon Mobil зустрічаються на кожному кроці Exxon Mobil не так сильно втратила в ціні через нафтової кризи, як її найближчі конкуренти, завдяки вертикально-інтегрованої моделі. І все ж за 2016 рік керівництво витратило на інвестиції і дивіденди на 40% більше, ніж компанія заробила за попередній фінансовий період.

Royal Dutch Shell

Річний дохід : $ 272 млрд

Shell - найбільша впізнавана нафтова компанія У 2016 році Голландія-британський нафтовий холдинг виробив злиття з британською компанією BG Group, заплативши за це угоду $ 70 мільярдів і отримавши натомість родовище скрапленого газу.

Sinopec Group

Річний дохід : $ 294 млрд

Sinopec Group забезпечує роботою 635 тисяч осіб Представник «великої трійки» китайських енергогігантів, Sinopec спеціалізується не на розробці родовищ, а на виробництві нафтохімічної продукції і мастильних матеріалів. У штаті компанії 635 тисячам співробітників, що робить її другою за кількістю робочих місць в світі.

China National Petroleum

Річний дохід : $ 299млрд

CNP належить Китайській Республіці Нафтовий холдинг, що належить Китаю, володіє нафтогазовою компанією PetroChina, яка в 2007-2009 роках вважалася найдорожчою компанією за рівнем ринкової капіталізації.

State Grid

Річний дохід : $ 330 млрд

State Grid веде діяльність і на Далекому Сході Росії На другому місці нашого рейтингу - ще один представник «китайської енерготройкі», державна електромережева компанія КНР. Під її веденням не тільки електрику Китаю - у State Grid є філії в Малайзії, Росії, Бразилії та Нігерії.

Найдорожча компанія - Walmart

Річний дохід : $ 482 млрд

Walmart - міжнародна мережа гіпермаркетів Компанією з найбільшою річною виручкою став міжнародний ритейлер Walmart, що володіє мережею гіпермаркетів і універсамів більш ніж в 30-ти країнах світу.

Ціни в Walmart близькі до оптових Сумарна кількість магазинів Walmart перевалило за 10 тисяч ще в 2012 році. На компанію працюють понад 2-х мільйонів чоловік, незважаючи на регулярне підвищення автоматизації виробництва.

Walmart звинувачують у знищенні малого бізнесу Компанія була заснована в США в 1962 році. З тих пір лише в 2015 загальний обсяг продажів вперше показав негативну динаміку через світову фінансову кризу.