Як підібрати сусідів акваріумних рибок

Anonim
Чи не мрія чи кожного початківця любителя акваріумістики мати домашній водойму, в якому б знаходилося кілька видів риб.

Така різноманітність зробить акваріум привабливим і досить цікавим. Ось тільки не всі акваріумні рибки здатні ужитися один з одним. Якщо неправильно підібрати сусідів, то в акваріумі буде панувати хаос. Представники одного виду будуть дискримінувати представників іншого виду. Серед вихованців будуть виникати сутички.
Не рідкісні випадки коли представники одного і того ж виду виявляють агресивні наміри до себе подібним. Яскравим тому прикладом є рибки Петушки. Проживаючи парами, у великому акваріумі, вони ведуть себе цілком нормально. Але варто до них підселити хоча б ще одного представника їх виду, як тут же у них прокидається поганий характер. Такою особливістю володіють в основному маленькі рибки -самци Петушки. Підкоряючись природному інстинкту, вони починають нещадно знищувати один одного, в боротьбі за право володіти єдиною самкою. Часом такі бої закінчуються важкими ранами, а іноді навіть і смертельним результатом.
Досить складно тримати в одному акваріумі хижаків і рослиноїдних акваріумних рибок. Взяти хоча б Скалярия. Ці гарна риба хоч і миролюбна, але є хижачкою. Вона добре може ужитися з хижаками однакового з ними розміру. Наприклад, Гурамі або Мезонаутамі. А ось рибка Пецілія зі СКАЛЯРИЯ НЕ уживеться. Вона обов'язково стане предметом переслідування. Така агресивність найчастіше проявляється у голодних рибок. Сомиків і Півників вони чіпати не стануть.
Дуже часто від досвідчених акваріумістів можна чути, що не варто тримати разом і рибок сімейства пецилиевих. Так, Мечоносці можуть не ужитися пеціліямі. Незвична рибка Моллінезія вітрильна також не сумісна з мечоносців. Періодично вони схильні проявляти неадекватну поведінку і іншим рибкам володіє довгими хвостовими, спинний і грудними плавниками. У гонитві за такими красивими особинами вони обкушують у них плавники, що призводить до трагічних наслідків.
Величезну роль в сумісності акваріумних рибок грає розмір самого водоймища і його наповнення. Досить великий домашній водойму може послужити спільним домом і для, здавалося б, зовсім несумісних риб. Але великий обсяг дозволяє кожному представнику знайти своє безпечне місце. У невеликих акваріумах найкраще містити рибок одного сімейства і одного виду. Перед тим як помістити різних риб в одну ємність, завжди варто ознайомитися з умовами їх утримання, уточнити як часто потрібно міняти воду, і, звичайно, наскільки сумісні ваші майбутні вихованці.