Як розрахувати кількість бруса для будівництва будинку?

Anonim
Займаючись таким важливим проектом, як будівля будинку, важливо хоча б приблизно уявляти, скільки матеріалів і, відповідно, грошей буде потрібно на його зведення. У цій статті ми розглянемо, як оцінити потрібно кількість матеріалу для будинок і подібних будівель, для будівництва яких застосовується дерев'яний брус.

Чим гарний будинок з бруса?

Дерев'яні будинки, особливо побудовані з бруса, складають велику конкуренцію будівлям з цегли та бетонів. У таких будинках дуже комфортно жити завдяки екологічній чистоті дерева. Стіни з бруса добре зберігають тепло взимку, а в теплу пору року в дерев'яній споруді буде свіжо і прохолодно. Крім того, дерево дуже приємно пахне смолою, чого не скажеш про бетоні.
При бажанні купити будинок з бруса можна за досить невелику суму. Само собою, каркасні будинки під ключ складають конкуренцію дерев'яним в цьому сегменті, але у каркасних будівель є один великий мінус: крихкість. Брус ж є дуже міцним матеріалом.

Який буває брус

Дерев'яний брус буває непрофілірованного, профільованим і клеєним. Кожен тип бруса має свої переваги і недоліки.
Непрофілірованний брус виготовляється з свежеспіленних деревини, і коштує дуже дешево. Однак на цьому переваги перед іншими типами пиломатеріалів закінчуються: свіже дерево матиме великий термін усушки і усадки, схильне до гниття, атакам комах, на ньому може завестися грибок, через що його потрібно додаткова обробка. Він деформується при усушку і має прямокутний перетин.

Стіни будинку з бруса добре дихають, відрізняються екологічною чистотою і хорошими теплоізоляційними властивостями Профільований брус коштує дорожче, але він і виготовляється зі спеціально підготовленої і підсушеної деревини. Після усушки колоди не піддаються деформації, і їх габарити - стандартні і точні. Стіни з профільованого бруса не треба вирівнювати, можна обійтися без додаткового утеплення.
Клеєний брус є найдорожчим і проводиться з хвойних порід деревини, склеєної за особливою технологією.Він не дає усушки і усадки, є дуже міцним і не має відхилень від стандартних розмірів. Крім високої ціни, мінусом клеєного бруса є часткова втрата натуральних властивостей дерева: він гірше «дихає».

Розрахунок бруса на будинок

Найперше, що можна оцінити при будівництві з пиломатеріалів - це необхідна кількість бруса для стін. Для цього треба помножити суму довжини несучих стін на їх висоту і ширину бруса. Отриманий результат буде мінімальною кількістю кубометрів пиломатеріалів. До цієї цифри, в залежності від типу бруса, треба додати 20-25 відсотків.
Далі, якщо пиломатеріалами передбачається застелити підлогу, то площа підлоги ділиться на корисну площу дошки. Але ці розрахунки змінюються в залежності від того, чи буде підлогу виготовлятися тільки з цілих дошок і чи буде дошка стелитися вздовж або поперек.

Потрібну кількість пиломатеріалів на будинок залежить від їх типу і розмірів Для будівництва даху потрібно скористатися СНиП 2.01.07-85 «Навантаження і впливи», щоб вирахувати мінімальну довжину крокв в залежності від навантаження і потім вирахувати, скільки крокв потрібно для конкретної споруди. Фронтони робляться з бруса таким же чином, як несучі стіни, і вважаються так само. Кількість бруса для мауерлата визначається периметром будівлі, а для обрешітки - вважається майже як для підлоги, з урахуванням проміжків між рядами.
Редакція зазначає, що набагато простіше і краще довірити будівництво та розрахунки потрібної кількості будматеріалів професіоналам.