Справа майстрів

Anonim
Вогонь - та з трьох вічних цінностей, на які людина може дивитися нескінченно. Камін дає можливість дивитися на вогонь, сидячи в комфортному кріслі.

Тому камін завжди був символом високого статусу, багатства, сибаритства і дозволити його собі могли лише забезпечені люди. Камін вважався ознакою розкоші: зазвичай їх вишукано прикрашали, прикрашали кам'яним різьбленням, фігурками, дзеркалами.

Роблять це і сьогодні, зводячи так звані камінні портали. Це складна споруда, яку зводять для облицювання каміна. Роблять його з цінних і красивих порід натурального каменю, зазвичай з мармуру, прикрашеного різьбленням, барельєфами, дзеркалами та іншими елементами декору. Крім того, особливу вишуканість надають камінним грат і іншим металевих частин, які зазвичай виготовляють методом художньої ковки. Як і раніше, камін стає найтеплішим центром приміщення, в якому його влаштували, а портал стає прикрасою інтер'єру, перетворюючи вітальню в оазис тепла і витонченості.

Художня ковка може вважатися окремим видом мистецтва, адже вправні ковалі створюють справжні шедеври. Звичайно, як і всякий шедевр, ковані вироби коштують чимало. Наприклад, вартість кованих воріт починається від тисячі рублів за квадратний метр і в загальному може скластися десятки тисяч рублів. Але це справедлива ціна, оскільки так віртуозно поводитися з металом і створювати неперевершені малюнки з нього можуть тільки справжні майстри. Але і їм потрібно досить багато часу, щоб залізні ворота здавалися легкими, як пушинка - через неповторної краси ажурного плетіння. Створювати шедеври можуть тільки талановиті люди, які здатні перетворити будь-який матеріал в твір абсолютно неповторної краси, яке буде радувати людей довгі роки.

Робота з каменем, особливо твердих порід, також вимагає особливих навичок. І чим вища кваліфікація різьбяра по каменю, тим дорожче коштує його робота. Навіть маленька скульптура вимагає віртуозного володіння інструментами, часу і праці на виготовлення.Тому, наприклад, на виготовлення надгробків ціни досить високі, але висікти навіть найпростіший сюжет на пам'ятник з мармуру - справа вкрай непроста. А якщо сюжет складний, якщо потрібно створити портрет людини або відобразити його в камені на повний зріст, або створити ікону - то захід буде і зовсім дорогим: високохудожні пам'ятники з мармуру можуть коштувати сотні тисяч рублів.