У Красноярську суд покарав туроператора за запізнення туриста на літак

Anonim
У Красноярському районному суді туроператора "Пегас Красноярськ», не попередив свого клієнта про перенесення одного з рейсів, зобов'язали відшкодувати понесені клієнтом збитки.
У Красноярському районному суді розглянули непроста справа. Туристичного оператора, який не спромігся попередити свого клієнта про перенесення рейсу, зобов'язали відшкодувати всі збитки незадоволеного туриста. Присудили і компенсацію за моральну шкоду, тому суму компанії довелося виплатити чималу, а саме 138,9 тисяч рублів. Однак, на думку самого туроператора, одна ніч додаткова в Пекіні зовсім не завдала туристу збитків. Так, житель селища Ванавара позов подав на компанію "Пегас Красноярськ" саме за запізнення на свій літак, тому що відповідач не попереджав про зміни в своєму розкладі авіарейсів.
Варто відзначити, як стверджують експерти http://yuristica.ru/, хороший юрист завжди намагається схилити обидві сторони до укладення мирової угоди, яке буде взаємовигідно для них, це дозволяє залишитися партнерами навіть після конфлікту, що виник. За матеріалами цієї непростої справи, в листопаді 2012 року громадянин уклав з агентом "Екіпаж" договір на короткострокову поїздку до В'єтнаму. І через те, що час вильоту літака назад зрушила на цілих три години, сім'я просто не потрапила на літак, після цього людям довелося добиратися до себе додому самостійно, ночувати в дорогому готелі Пекіна. І дозволяючи цю суперечку, районний суддя взяв в основу статті 9 Закону "Про основи діяльності туроператорів", по якій за неналежне виконання своїх зобов'язань за контрактом, укладеним агентом від імені туроператора і від власного імені, відповідальність обов'язково повинен нести сам туроператор.

Турист зміг відсудити 139 000 рублів у туристичній компанії за своє запізнення на літак В судовому процесі було встановлено, що ця послуга надавалася оператором "Пегас Красноярськ". Тим, що компанія цей не сповістила людей про зміни в своєму розкладі, вона і порушила дані умови договору. Суд району стягнув з фірми 179 000 рублів, куди також увійшло відшкодування збитків, а також компенсація моральної шкоди і окремий штраф за відмову вирішити цю ситуацію в до суду. У суму увійшли і витрати на оплату всіх послуг представника. А встановлюючи в цілому суму збитків нещасного туриста, суд вважав за необхідне включити в неї ціну оплачених квитків вже на зворотний рейс, вони входили в путівку.
Сам представник компанії все ж оскаржив дане судове рішення. І відповідач заявив тоді про неправомірне покладення відповідальності на нього за дії авіакомпанії. Як вважає він, інформувати всіх туристів про кожних зміни в турі зобов'язаний був не саме він, а саме туристичний агент. Туроператор також порахував, що повністю були відсутні підстави для будь-якої компенсації саме моральної шкоди.
Розглянувши таку апеляційну скаргу, суд другої інстанції у вересні 2013 року змінив розмір стягнення. За статтею 15 Закону "Про захист прав споживача", під збитками завжди розуміються ті витрати, які справило особа або мусить зробити для відновлення права порушеного. У суперечці збитками порахувати можна гроші, витрачені на придбання нових квитків і проживання в готелі в очікування рейсу. Суд зменшив розмір виплат на юридичні послуги, а саме до 24 0000 рублів. Таким чином, загальна сума стягнення склала 138,9 тисяч рублів.

У Красноярському районному суді зобов'язали туроператора відшкодувати збитки клієнта Блогер Твіттера Лом пише: «Сьогодні є, виявляється, ще юристи, які беруться за« безнадійні »і« програшні »арбітражні справи. І вони доводять такі справи до переможного кінця ».
На думку, суд прийняв вірне рішення.