Як заспокоїти «швидке серце»: тахікардія і її лікування

Anonim
Паморочиться в голові, швидко б'ється серце і, здається, що свідомість ось-ось полетить, залишивши людину в безповітряному просторі.

Можна говорити, що тут проявляє себе тахікардія. Ці стани відомі давно і описані в старовинних медичних трактатах. Нічого незвичайного, якщо почастішання серцевих скорочень до ста в хвилину є результатом навантажень фізичних або емоційних, стресу, хвилювання або страху. У всіх інших ситуаціях - коли не було ні фізичного, ні емоційної напруги, до тахікардії потрібно придивитися уважніше і краще в компанії кваліфікованого фахівця, адже, цілком ймовірно, що такі симптоми - результат порушень в роботі важливих систем організму. Тахікардія - не просто неприємний стан, при гіршому збігу обставин вона може поступово привести до захворювання серця.
Тахікардія буває декількох типів, в залежності від цього вибирають і тип лікування.Іноді досить просто виконати кілька простих медичних рад, здатних повернути спокій людського серця - відпочити, заспокоїтися, і тахікардія піде назавжди. Призначення медичних препаратів може бути проведено лише лікарем.
Про патологічної тахікардії мова йде, коли прискорене серцебиття спостерігається в стані спокою. За типом вона може бути шлуночкової або надшлуночкової. Остання небезпечніше - статистика зафіксувала навіть летальні випадки.
Складно призначити лікування, спираючись на одні лише симптоми. Швидше за все, пацієнту доведеться пройти деякі дослідження. Серед них - моніторинг добовий ЕКГ по Холтеру. Суть його в тому, що показники записують протягом всіх двадцяти чотирьох годин. Ехокардіографія дає можливість визначити раніше невизначені захворювання серця і судин. Буде потрібно і загальний аналіз крові, що дозволяє визначити стан гормонів і чому відбувається порушення ритму серця.
Що робити, якщо напад тахікардії раптово трапився і застиг зненацька прямо на вулиці або в офісі, а до лікарні, аптеки або будинку далеко? Потрібно, в першу чергу забезпечити вільну циркуляцію свіжого повітря, вийти з переповненого транспорту на вулицю, відкрити вікно. Можна спробувати з підручних засобів спорудити холодний компрес або на кілька секунд затримати дихання.
Міцний сон і стан спокою можуть виявитися ефективними допоміжними засобами в боротьбі з тахікардією.