Найвищі вулкани в світі

Anonim
На поверхні Землі знаходиться не одна сотня вулканів. Серед них є найвищі вулкани, найпотужніші вулкани, найбільші вулкани. І об'єднує їх одне - кожен підноситься на десятки і сотні метрів і лякає своєю могутністю: не виключено, що вулкан почне випускати пар і попіл.

Де найбільше діючих вулканів

Вулкани - це геологічні утворення, які з'являються в земній корі над тріщинами. І саме через них на поверхню проривається попіл, лава, пухкі породи, водяні пари і гази.

Виверження великого вулкана Вулкан називають чинним, якщо він виявляв ознаки активності (наприклад, викидав газ і пар) в історичне для людини час.
Найбільша кількість діючих вулканів знаходиться на території Малайського архіпелагу. Він найбільший на планеті, перебуває між материками Австралія і Азія. А в Росії велике скупчення вулканів знаходиться на Камчатці і на Курильських островах. У цій частині щороку викидається близько 60 вулканів. Але є дані про 627 вулканів, які подавали ознаки життя в останні 10 тисяч років.

Найбільший вулкан

Один з найбільших вулканів світу називається Мауна-Лоа. З гавайського це буквально перекладається як «Довга гора». Вулкан займає більшу частину острова Гаваї і вважається чи не найактивнішим у світі. Мауна-Лоу вивергався рівно 33 рази з моменту першого фіксування в 1843 році. Останній раз вулкан «оживав» в 1984 році. Тоді приблизно 30 тисяч акрів землі було покрито лавою, а площа самого острова збільшилася на 180 гектарів. Мауна-Лоу підноситься на 4169 метрів над рівнем моря. Але якщо виміряти висоту вулкана від дна, то цифра буде в два рази більше - 9 тисяч метрів. Це навіть вище, ніж знаменита гора Еверест.

Мауна-Лоа - найбільший вулкан на Гаваях Гавайський - не тільки найбільший і найпотужніший вулкан, він до того ж і найпотужніший. Його обсяг від заснування і до вершини - 75 тисяч кубічних кілометрів. До речі, навколо Мауна-Лоу ходить багато легенд. Згідно з однією з них, володарку вулканів Пеле вигнала з дому старша сестра, яка була богинею води і моря. Коли Пеле намагалася звести собі власний будинок, її сестра посилала хвилі, щоб знищити його. В результаті Пеле влаштувалася на острові і зробила собі будинок під назвою Мауна-Лоу, він був настільки потужним, що хвилі не могли захлеснути його.

Найбільший вулкан Мауна-Лоа є чинним

Найвищий діючий вулкан

Найвищим діючим вулканом деякі називають Льюльяйльяко. Він знаходиться в Чилийско-Аргентинські Андах. Висота його дорівнює 6 тисячам 723 метрам. Виверження найбільшого вулкана останній раз зафіксовано в 1877 році.
Втім, в питанні який найвищий вулкан світу з числа діючих, думки вчених розходяться. Деякі вважають, що найвищим є Котопахи. Він знаходиться в південноамериканських Андах, в Еквадорі. Висота його менше, ніж у попереднього, всього 5 тисяч 897 метрів. Зате останнім велике виверження було зафіксовано в 1942 році. Котопахи по праву можна назвати найкрасивішим на Еквадорі. Це завдяки буяння зелені біля підніжжя і витонченому кратера. Однак, картина оманлива. Котопахи, як і ряд інших - найнебезпечніші вулкани. На Еквадорі, починаючи з 1742 року зафіксовано 10 досить великих вивержень, які руйнували місто Латакунга (він лежить зовсім поруч з Котопахи).

Льюльяйльяко - один з найвищих діючих вулканів

Найвідоміші вулкани

Втім, всі перераховані вище вулкани навряд чи відомі широкому загалу. Найвідоміші в світі - вулкани Везувій, Фудзіяма або, наприклад, Етна.
Везувій знаходиться на півдні Італії близько Неаполя і є чинним. Правда, вулкан не дуже великий, його висота всього 1281 метр.Везувій - це один з трьох діючих вулканів в країні. І один з найнебезпечніших в світі. На сьогоднішній день людству відомо більше 80 вивержень, і найвідоміше сталося 2 тисячоліття тому - в 79 році. Саме тоді були знищені міста Помпеї, Стабія, Геркуланум. Останнє виверження зафіксовано в 1944 році, лава знищила міста Маса і Сан-Себастьяно.

Везувій - один з найвідоміших вулканів Найвищий вулкан Африки і взагалі найвища точка континенту - Кіліманджаро. Вулкан знаходиться на території Танзанії на 300 кілометрів на південь від екватора. Одна з вершин Кіліманджаро - Кібо - досягає 5895 метрів. Пік Ухуру - найвища точка вулкана. Вчені припускають, що вік Кіліманджаро становить понад мільйон років. І що найдивніше, хоч вулкан знаходиться майже на екваторі, на його схилах накопичилося багато льодовиків.
Найбільші вулкани можна побачити і в Азії. Відома Фудзіяма розташувалася на японському острові Хонсю, що в 150 кілометрах від Токіо. Вулкан має майже ідеальні конічні обриси і з давніх-давен є предметом культу місцевих жителів. Висота гори складає 3776 метрів. Зараз вулкан слабо активний, останній раз фахівці фіксували виверження в 1707 році.

Фудзіяма - найбільший вулкан в Азії

Найсильніше виверження вулкана

А ось саме сильне виверження вулкана за всю історію довелося на 1883 рік. 20 травня розпочав показувати активність Кракатау. Саме в цей день жителі столиці Індонезії стали чути перший гуркіт: люди почали відчувати тряску від вулкана, який знаходиться в 50-ти кілометрах від столиці. Такі явища тривали три місяці, вулкан то затихав, то активізувався. На поверхні накопичувалися шари плаваючої пемзи.
27 серпня того ж року відбулося сильне виверження вулкана, яке коли-небудь бачила людина. Гул було чути навіть за 5 тисяч кілометрів від епіцентру. Попіл піднявся на висоту до 30 кілометрів. Вулканічна споруда розлетілася на величезну територію, в радіусі до 500 кілометрів. Газо-Попільні стовп височів на 70 кілометрів, тобто піднявся аж в мезосферу. Попіл вкрив більше 4 мільйонів квадратних кілометрів і зайняв, в цілому 18 кубічних кілометрів. Силу вибуху оцінили в 6 балів. За оцінками фахівців, це в 200 тисяч разів більше сили вибуху, яка знищила Хіросіму.

Найпотужніше виверження вулкана Кракатау В результаті виверження близько 300 сіл і міст Індонезії були стерті з лиця землі. Підсумок: 37 тисяч загиблих, основна частина людей була захлеснути цунамі заввишки близько 30 метрів.

Найвищий вулкан світу

Найвищий вулкан в світі з іспанської перекладається як «солоні очі». Охос-дель-Саладо знаходиться на кордоні Аргентини і Чилі, і підноситься на 6891 метр. Рекордна вершина знаходиться на чилійській території.

Найбільший вулкан в світі Охос-дель-Саладо вважається згаслим Вулкан називають нечинним. Все тому, що за історію людства не було зафіксовано жодного випадку виверження. Однак, іноді Охос-дель-Саладо нагадує про себе. Наприклад, в 1993 році був помічений викид водяної пари і сірки.
До речі, як вдалося дізнатися редакції, деякі географи вже перекваліфікували вулкан в діючий. Таким чином, змістивши з першого місця списку найвищих діючих вулканів Льюльяйльяко. Однак, з цього приводу суперечки ще не вщухли.
Так само цікавий той факт, що найвища гора Росії Ельбрус теж є вулканом.