Як вибрати матрац, щоб не погубити поставу

Anonim
Постіль - місце, де людина проводить третину свого життя, тому життєво важливо зробити максимально комфортним. Правильний вибір матраца забезпечить міцний здоровий сон, позбавить вас від втоми, апатії і болю в м'язах. Розібратися у величезному асортименті матраців вам допоможе наш матеріал.

Як підібрати жорсткість матраца

Найважливіший параметр, який потрібно врахувати при покупці матраца, це його жорсткість, тобто рівень опору деформації. Чим податливою матрац при навантаженні, тим він м'якше, і навпаки.
Здавалося б, все просто - прийшов в меблевий магазин, полежав на кожному матраці і купив той, на якому лежиться зручніше. Але в магазині ви лежите на матраці кілька хвилин, а вдома вам доведеться провести на ньому близько 3650 ночей (10 років - середній термін життя матраца при правильному догляді), і незабаром можуть спливти непомічені при покупці недоліки. Визначати відповідну саме вам жорсткість потрібно в залежності від ваги (чим легше людина, тим жорсткіше потрібен матрац), віку (чим старша людина, тим м'якше потрібен матрац), стану здоров'я, а також, що важливо, улюбленої пози сну.

Як не помилитися при покупці матраца? Неправильний підбір матраца загрожує проблемами з хребтом. Занадто м'який матрац недостатньо підтримує хребет - він приймає форму півмісяця, «потопає» і відгукується болем в спині на ранок. Коли матрац занадто жорсткий, вигинається верхній відділ хребта, через що на плечовий відділ і таз виявляється занадто великий тиск, і ви ризикуєте прокинутися з болем у грудях. Якщо жорсткість матраца підібрана правильно, хребет отримує рівномірну підтримку, тримає природну S-образну форму, кров вільно циркулює, і ви прокидаєтеся добре відпочив.

м'які матраци

Цей різновид відрізняється підвищеною піддатливістю: вони проминаются при найменшій навантаженні, обволікають хребет, тим самим знижуючи навантаження на м'язи і запобігаючи здавлювання судин. Матеріали, які традиційно використовуються в м'яких матрацах: натуральний латекс, пінополіуретан (штучний латекс), меморікс.

Приблизна відповідність зросту і ваги з жорсткістю матраца Кому рекомендовані м'які матраци:
  • людям старше 50 років,
  • людям легше 50 кг,
  • вагітним,
  • людям із судинними захворюваннями, проблемами з суглобами,
  • людям з болями в попереку,
  • тим, хто любить спати на боці.
Кому не підійде м'який матрац:
  • людям важче 90 кг - при постійній перевантаження виріб втратить ортопедичні властивості;
  • людям із захворюваннями хребта;
  • дітям і підліткам (до 25 років) - великий ризик зіпсувати поставу.

Матраци середньої жорсткості

Це універсальний тип матраців, який забезпечить комфорт і підійде дорослим від 25 до 50 років середньої ваги (55-90) зі здоровим хребтом. Ідеальний для людей з сидячою роботою і тим, хто вважає за краще спати на спині.

Вплив жорсткості матраца на положення хребта

жорсткі матраци

Переконання, що жорсткі матраци корисні всім, помилково. Жорсткий матрац менше прогинається під вагою тіла і забезпечує посилену підтримку хребту. Вони легко переносять підвищені навантаження, що робить їх ідеальним компаньйоном для повних. Також жорсткий матрац буде ідеальний для:
  • спортсменів і тих, хто веде активний спосіб життя;
  • немовлят (через формування скелета дітям до 3 років в принципі можна спати тільки на жорсткому матраці або середньої жорсткості);
  • підлітків з проблемами з поставою;
  • людей з проблемами з хребтом;
  • людям, які віддають перевагу спати на животі.
А ось кому жорсткий матрац строго не рекомендований:
  • літнім людям;
  • людям із захворюваннями суглобів (артрит, артроз і ін.);
  • людям, які люблять спати на боці;
  • людям легше 55 кг.
Жорсткість матраца визначається двома параметрами: конструкцією і наповнювачем. Нижче ми докладно розповімо і про те, і про інше.

конструкції матраців

Асортимент ортопедичних матраців ділиться на дві категорії: пружинні та безпружинні.

безпружинні

Це тонкий матрац, що складається з наповнювача і чохла. Його зручно транспортувати, він безшумний і не «пружинить». Все безпружинні матраци (за винятком латексних) класифікуються як жорсткі. Жорсткі матраци, рекомендовані людям з проблемами хребта (остеохондроз, сколіоз та ін.), Зазвичай безпружинні.

Безпружинний матрац Цю категорію можна розділити на 4 типи в залежності від способу наповнення:
  1. Монолітні - розділений на зони різної пружності блок з одного виду наповнювача, покритий чохлом.

  2. Змішані - до монолітного блоку підкладають один або кілька шарів наповнювача іншого виду, що дозволяє згладити недоліки «начинки» або перетворити матрац в двосторонній (одна сторона м'яка, інша жорстка).

  3. Пінополіуретанових - блок з пінополіуретану, з обох сторін обрамлений шарами з наповнювачів іншого виду. Одне з кращих поєднань ціни і якості.

  4. Листкові - шари різних наповнювачів чергуються і рідко перевищують товщину в 4 см. В результаті основа матраца залишається жорсткою, а зовнішні шари - м'якими та комфортними.

пружинні

Пружинні матраци винайшли в 70-х роках XIX століття. Новинка швидко витіснила пухові перини і ватяні матраци і залишається популярною донині. Існує два різновиди сучасних пружинних матраців: з залежним і незалежним пружинним блоком. Більшість представлених в магазинах моделей відносяться до другої категорії, однак у першій теж є свої переваги.

Взаємопов'язані пружини (боннель)

Матраци з взаємопов'язаними пружинами «Боннель» набули поширення в радянські часи, але до сих пір користуються попитом за рахунок низької ціни, довговічності і порівняно непоганого балансу м'якості і жорсткості. Конструкція являє обшитий чохлом каркас з міцного металу з пружинами, з'єднаними між собою. Навантаження в таких матрацах розподіляється на весь пружинний блок.

Матрац конструкції «Боннель» Сучасна технологія виробництва матраців боннель передбачає межпружінние вставки наповнювача, крім того, покращилася якість використовуваної сталі, тому вироби стали довговічніше. За рахунок конструкції матрац добре вентилюється, не вбирає піт. Він дуже міцний і підходить для людей вагою більше 100 кг.

У таких матрацах ставлять пружини типу «пісочний годинник» Однак такі пружини швидко зношуються, матрац втрачає ортопедичні характеристики і більше не може підтримувати хребет на початковому рівні. Згодом пружини починають скрипіти і просідати. Боннель не підходить для двоспальному ліжку, так як руху однієї людини доставляють дискомфорт сусідові ( «ефект гамака»), та й користувачі односпальні матраців скаржаться, що вони часто «ходять ходором». Редакція не рекомендує Боннель покупцям з хворою спиною. За рахунок невисокої ціни Боннель - хороший варіант для гостьового варіанту або для використання на дачі. Для постійного використання ортопеди рекомендують матрац з незалежними пружинами.

Незалежні пружини (Pocket spring)

Матраци з технологією pocket spring складають більшу частину асортименту будь-якого матрацного магазину. В даному випадку нутрощі вироби теж складаються з пружин, проте кожна пружина упакована в окремий мішечок з нетканого матеріалу. В результаті кожна пружина реагує на навантаження самостійно, не зачіпаючи сусідні. Таким чином матрац «pocket spring» акуратно повторює контур людського тіла і забезпечує належну підтримку хребта.

У матрацах Pocket Spring кожна пружина захована в окремий мішечок Діаметр пружин pocket spring менше, ніж в системі Боннель. На ринку можна знайти версії від 250 до 1000 пружин на квадратний метр. Чим вище щільність пружин на 1 кв. метр, тим більше пружний матрац.
Часто зустрічаються підвиди матраців за кількістю незалежних пружин:
  • TFK (256 пружин на 1 кв.м.);
  • S1000 (500 пружин діаметром 4 см на 1 кв.м.);
  • S2000 (1000 пружин діаметром 2,6 на 1 кв.м).
Для огрядних людей або пар з великою різницею у вазі розроблені матраци типу «дует». В незалежні пружини в шаховому порядку вставляються пружини діаметром трохи менше. Коли на ліжко лягає людина легше, реагують тільки зовнішні пружини, у випадку з людиною важче «підключаються» додаткові пружини. Легкий людина не відчуває жорсткості, а тяжкий не провалюється всередину.

Матрац для пар з великою різницею у вазі Взагалі, максимальне навантаження на одне спальне місце - 150 кг. У спеціалізованих магазинах можна знайти вироби, що може витримати вагу до 180 кг. Деякі виробники роблять на замовлення матраци для людей до 200 кг.
Порівняно нова розробка - мультизональний матрац. Всередині одного пружинного блоку виділяють кілька точкових зон жорсткості для різних частин тіла. Особливу увагу приділяють плечовий і поперекової зон, які традиційно зношуються швидше.

Наповнювачі для матраців

Поширений міф, що натуральний наповнювач завжди краще синтетичного. Це не так, до того ж натуральний наповнювач в чистому вигляді не використовується без «присадок» для підвищення тих чи інших властивостей. Усередині більшості універсальних матраців ви знайдете комбінацію 2 або більше видів наповнювача для досягнення необхідної жорсткості, підвищення міцності, зносостійкості, підвищення антибактеріальних властивостей.

натуральний латекс

Матраци з натурального латексу, який проводиться з соку гевеї, вважаються м'якими і довговічними - при належному догляді безпружинні модель з натурального латексу може прослужити до 15 років без втрати ортопедичних властивостей. Пружна і еластична латексна піна в точності повторює контури тіла, легко відновлює форму, добре вентилюється, забезпечує правильну терморегуляцію - на ньому тепло взимку і прохолодно влітку.У матраці з натурального латексу не заводяться пилові кліщі. Головний недолік матраца з каучукового латексу - висока ціна.

Латекс вважається одним з кращих матрацних наповнювачів

пінополіуретан

Матрац з пінополіуретану (штучного латексу) - м'який наповнювач, непогана альтернатива дорогому латексу. По суті, це вдосконалений поролон. Але нехай вас не лякає це слово, що нагадує про жовтий утеплювачі, що стирчить з віконних щілин. Пінополіуретан поступається в пружності і повітропроникності своєму «натуральному» товариша, зате значно дешевше виробів з натурального матеріалу. Вироби з ППУ легкі, їх легко транспортувати. Мінус - термін служби матраца ППУ значно менше: 5-10 років.

Зліва - натуральний латекст, праворуч - пінополіуретан

Меморикс

Меморикс, або меморіформ - м'який штучний матеріал, розроблений вченими NASA на основі пінополіуретану для використання на МКС. Його головна особливість - так званий «ефект пам'яті». Під тиском людського тіла виріб «запам'ятовує» його контури. Власники таких матраців описують враження від сну на матраці з піною memorix як «відчуття невагомості». На ньому особливо комфортно спати взимку завдяки легкому зігріваючий ефект. А ось влітку «меморікс» краще замінити на інший матрац або одягнутися в наматрацник: виріб вбирає піт і додає додатковий дискомфорт жаркими ночами. При покупці зверніть увагу на запах - дешеві матраци від недобросовісних виробників відрізняються яскраво вираженим «токсичним» запахом і можуть викликати алергію. Меморикс - матеріал з ефектом пам'яті

холлофайбер

Холлофайбер, похідна поліестеру, використовується в матрацах середньої і високої жорсткості. Треба розуміти, що матрацний холлофайбер відрізняється від того, що використовується для набивання іграшок і утеплення верхнього одягу. У випадку з іграшками та одягом використовується м'яке, що не спресовані волокно. Холлофайбер в матрацах - недорогий і практичний наповнювач. Пресований волокнистий матеріал не скочується в грудки. Такий виріб не буде вбирати піт і іншу вологу, в ньому не заведуться паразити, він гіпоалергенний. Холлофайбер не горить: при термовоздействія він розплавиться, але не стане причиною пожежі.

Матрац з холлофайбера

кокосова койра

Кокосова койра - натуральний матеріал, який використовується для підвищення жорсткості матраца. Це волокно, що обволікає кокоси, характерного бурого кольору. Він рідко використовується в матрацах в чистому вигляді, так як швидко кришиться. Виняток - тонкі і жорсткі матраци для маленьких дітей, де застосовується пресована кокосова койра: волокна пресуються і пробиваються голками. Такі матраци не призначені для багаторічної експлуатації, але нададуть необхідну підтримку формується хребту.

Кокосова койра У матрацах для дорослих застосовується латексована кокосова койра - волокно просочують латексом. За рахунок цього довговічність вироби істотно підвищується (хоча навіть такий матрац з працею переживе використання активною дитиною). Але є одне але: якщо здійснюється просочення штучним латексом, матрац набуває неприємного запаху, що нагадує гуму, якого немає, якщо при виробництві використовувався натуральний латекс.
Часто кокосову койру поєднують з поліефірними волокнами. Одержаний в результаті матеріал називається біококос. Він в середньому на чверть дешевше латексованою койри, але при цьому втрачає в показниках міцності і рідко витримує навантаження більше 90 кг.

Чохли та наматрацники

Пара слів про чохлах (не плутати з наматрацники). Чохол - простьобана тканину, в яку укладено матрац. Універсальний матеріал чохла - гіпоалергенний поліестер. Найсерйозніший недолік цього матеріалу - він швидко обростає катишкамі і сильно електризується, що доставить незручність, коли настане час перевернути матрац.
Майже не електризується чохли з льону, бавовни і бамбука. Також у них вищі «гігієнічні» властивості: вони вбирають вологу і швидко висихають, добре провітрюються.

Новенький матрац коштує одягнути в наматрацник Наматрацник є додатковим чохол, що виконує захисну функцію. Погодьтеся, простіше випрати наматрацник, ніж проводити вологе чищення матраца. Також наматрацник поглинає вологу, що сприятливо впливає на комфорт і гігієну сну, і служить пом'якшувальною прошарком, в разі якщо вам необхідно спати на жорсткому матраці. Наматрацник необхідно докуповувати окремо.

Як вибрати матрац в магазині

Перед походом в магазин важливо визначитися з розмірами матраца, якщо ви купуєте його вже по наявну ліжко. Неодмінно заміряйте розмір ніші ліжка. Матрац не повинен бути вище головах і нижче царги ліжка (царга - базовий елемент каркаса, це три сторони, з урахуванням головах утворюють рамку, на який кладеться матрац). В ідеалі матрац повинен виступати за верхню межу царги на 5-7 см, інакше ви будете постійно заглиблюватися. Одягніться в вільну, комфортну для вас одяг. Експерти рекомендують відправлятися в меблевий магазин вранці вихідного дня, добре виспавшись, так як після важкого дня будь-який матрац здасться вам «тим самим». Порівняйте з етикеткою. На ній пишуть максимальне навантаження на спальне місце, склад наповнювача, конструкцію, матеріал чохла.
Вибравши відповідну за характеристиками модель, протестуйте її. Приляжте. Не соромтеся і не поспішайте, проведіть на кожного кандидата по 10-15 хвилин. І не просто полежіть на спині, а займіть різні пози, перекиньтеся з боку на бік. Зверніть увагу, щоб пружини не скрипіли.

Не соромтеся гарненько протестувати матрац Довжина матраца повинна перевищувати ваш зріст хоча б на 20 см. Щоб визначити потрібну ширину, ляжте і закладіть руки за голову. Лікті не повинні виступати за межі матраца, добре залишити 5-10 см в запас з кожної сторони. Визначившись з моделлю, не забудьте перевірити її наявність в інтернет-магазинах - ціна в них може бути значно нижчим. Щоб матрац прослужив повний термін, необхідно доглядати за ним. Це нескладно: кожні 3 місяці треба міняти місцями «голову» і «ноги», тобто повертати його на 180 градусів, а кожні півроку перевертати на іншу сторону, щоб наповнювач відновити форму.
Правильний вибір матраца - перший і головний крок на шляху до здорового сну. Якщо навіть новий матрац не допоміг вам прокидатися вранці в хорошому настрої, пропонуємо вам дізнатися, що ви робите неправильно.