Джим Джармуш (Jim Jarmusch) біографія режисера, фото 2019

Anonim

Біографія Джима Джармуша


Джим Джармуш - це талановитий режисер, який зумів стати справжньою легендою в своєму жанрі. Його називають одним з найяскравіших представників світу незалежного кінематографа США - і з цим твердженням важко не погодитися.
Творчість Джима Джармуша завжди йшло врозріз з традиційними уявленнями про красу, емоційної виразності і класичному кінематографі. Сюжетні лінії його фільмів відрізняються вражаючою нестандартністю, а тому говорити про роботи цього режисера завжди дуже цікаво.

Джим Джармуш - легендарний режисер Але що ж робить життя і творчість цього талановитого американця настільки незвичайними і примітними? Розібратися в цьому ми спробуємо сьогодні.

Ранні роки, дитинство і сім'я Джима Джармуша

Джим Джармуш з'явився на світ взимку 1953 року. Його рідним містом став невелике містечко Акрон в штаті Огайо. Тут наш сьогоднішній герой закінчив середню школу. Тут же він робив свої перші кроки до великого мистецтва. Характерно, що в ранні роки майбутній режисер мріяв зовсім про іншу професії і виношував плани про кар'єру письменника.
Він захоплювався англійською літературою, однак згодом все-таки перемкнув свій увагу на сучасну новинну журналістику. Закінчивши школу, в 1971-му році наш сьогоднішній герой переїхав в Чикаго, де незабаром подав документи в Північно-Західний університет штату Іллінойс. Але в цьому престижному навчальному закладі Джим провчився відносно недовго.
Всього через рік він несподівано для всіх вирішив поміняти спеціалізацію і перевівся на факультет англійської літератури. Незабаром Джим Джармуш переїхав до Парижа і продовжив вивчати традиційне літературознавство вже у Франції. Добірне кіно. Джим Джармуш. «Зламані квіти» Однак через якийсь час в кар'єрі майбутнього режисера трапився ще один різкий поворот. Вся справа в тому, що вже в період навчання в паризькому університеті він почав активно захоплюватися французької сінематікой. Європейське кіно настільки вразило молодого студента, що згодом кінематограф став головною пристрастю в житті Джима Джармуша.
Однак, варто зазначити, що диплом спеціаліста в галузі англійської літератури, наш сьогоднішній герой все-таки отримав. Після року проведеного в Парижі, майбутній режисер знову повернувся на батьківщину, де незабаром перевівся до престижного Колумбійського університету. Саме тут Джим Джармуш в кінцевому підсумку отримав диплом бакалавра в області англійської літератури. Таким чином, студентські роки залишилися позаду. Однак залишати освіту талановитий американець навіть не збирався.
Любов до кіно, яку Джим привіз з собою з Франції, призвела його в 1975-му році в нью-йоркську кіношколу, яка працювала при місцевому муніципальному університеті. Паралельно з цим наш сьогоднішній герой почав працювати в якості асистента у відомого режисера Ніколаса Рея. З цього почалася режисерська кар'єра Джима Джармуша і його довгий шлях до вершин кінематографа.

Зоряний шлях Джима Джармуша, фільмографія

Перший режисерський досвід Джима Джармуша був нерозривним чином пов'язаний з особистою трагедією автора. Вся справа в тому, що першою самостійною роботою режисера став документальний фільм «Блискавка над водою», що розповідає про останні дні життя Ніколаса Рея - наставника і друга Джармуша. Фільм був знятий в 1980-му році. Лише тільки після цього, віддавши останню шану близькій людині, наш сьогоднішній герой зважився взятися за реалізацію інших режисерських задумів. У тому ж 1980-му році Джим зняв картину «Відпустка без кінця», яка була знята всього за 15 тисяч доларів, однак отримала безліч захоплених відгуків у пресі.
З цього моменту Джармуш став вхожий в світ великого кіно, а тому нові роботи не змусили себе довго чекати. На початку вісімдесятих років в якості актора наш сьогоднішній герой знявся в декількох повнометражних фільмах, а потім взявся за постановку своєї другої картини - «Більш дивно, ніж в раю». Фільм був представлений публіці в 1984-му році.
Чотирирічний перерву в режисерській кар'єрі був обумовлений тією обставиною, що паралельно з роботою в кіно, Джим також нерідко з'являвся на публіці в якості музиканта. У той період він тісно співпрацював переважно з групою Dark Day. Закриваючи цю тему, відзначимо, що до теми музичної творчості Джим Джармуш буде періодично повертатися ще неодноразово.
У другій половині 1984 року го року молодий режисер вперше з'являється на Каннському фестивалі. У той рік судді європейського кінофоруму нагородили американського режисера призом «Золота камера», який дістався йому за вже названу вище картину «Більш дивно, ніж рай». Згодом цей фільм навіть був названий однією з кращих стрічок в історії незалежного кіно США. Як відзначають деякі кінокритики, саме ця робота мала найбільший вплив на фірмовий стиль режисера, який згодом виявився в наступних стрічках - «Поза законом» (1986 рік) і «Загадковий поїзд» (1989 г.).
Що стосується інших характерних рис в роботах автора, то в цьому контексті варто відзначити особливу любов режисера до «складовим» картинам з декількома переплітаються сюжетними лініями. У подібному стилі зняті стрічки «Ніч на землі», «Кава і сигарети», а також деякі інші. Подібні роботи час від часу з'являлися протягом усієї творчості режисера. Подібний підхід завжди викликав велику повагу критиків, а тому кожна картина Джима Джармуша незмінно викликала захоплення в середовищі кіногурманів. Особливо показовою в цьому плані стала стрічка «Зламані квіти», що отримала в 2004-му році Гран-прі Канського кінофестивалю. У цій картині знімалися Білл Мюррей, Шерон Стоун, Тільда ​​Суїнтон і інші.

Режисер Джим Джармуш працював і в якості актора В цілому в якості режисера і сценариста наш сьогоднішній герой взяв участь в роботі над сімнадцятьма фільмами. Практично кожен з них згодом став своєрідною класикою американського незалежного кіно. Протягом усієї своєї кар'єри Джим Джармуш також працював в якості актора, з'явившись в цій якості в безлічі фільмів.

Особисте життя Джима Джармуша

Розповісти щось цікаве про особисте життя режисера вкрай складно. Протягом всього свого життя Джим користувався великим успіхом у жінок, а тому рідко затримувався з кимось надовго. У своїх інтерв'ю він неодноразово заявляв, що без них відчуває себе «неповним».
Однак любов до протилежної статі виявлялася швидше в любові до всіх жінок в цілому, а не до якихось конкретних дівчатам зокрема.