Як вирішити конфлікт на роботі?

Anonim
Конфлікти на роботі трапляються у кожного. Причини можуть бути найрізноманітнішими: запізнення, байдуже ставлення до виконання своїх обов'язків з боку окремих колег, перевантаження, невміння сприймати критику і т.д. Навіть поганий настрій, спровоковане сторонніми факторами (ПМС, стрілка на панчохах, сварка будинку), може призвести до виникнення серйозного конфлікту.
Можна виділити кілька типів конфліктів на роботі. Перший - міжособистісний, коли розбіжності виникають між двома співробітниками. Причини: конкуренція, зарплата, обов'язки, особисті мотиви та ін. Другий - між групою і особистістю. Ну, буває таке, що приходить на роботу осіб, і його не сприймає колектив. Або хтось з метою вислужитися перед начальством доніс на колег. І третій - між співробітником і начальником. Давайте розбиратися з командою сайту Hotwork.

Конфлікт з колегою і конфлікт з начальником

Колектив - це група абсолютно різних людей. Одні чесно виконують свою роботу, не відволікаючись на сторонні справи, інші ж тільки шукають привід, щоб зачепити колегу. Хтось знаходить розвагу в порожніх розмовах, плітках, хтось просто любить поскандалити. Є категорія особливо небезпечних особистостей - інтригани. Їм властиво заздрити чужим успіхам. Вони готові на багато що, аби досягти своєї мети: будують підступи, підставляють, доносять на колег. З ними потрібно поводитися вкрай обережно.
Але сварка навіть з найскандальнішим колегою - це ніщо в порівнянні з конфліктом між співробітником і начальником. Професійна непридатність, невдоволення якістю роботи, особиста неприязнь - найпоширеніші причини суперечок. Як вести себе, якщо виникла конфліктна ситуація з начальником?

5 кроків, які допоможуть вам уникнути конфлікту з начальником
  • Дотримуватися субординації, гідно і з честю відповідати на докори, сприймати критику.

  • Зберігати рівноваги при будь-яких обставинах, не піднімати голос у відповідь, не виявляти своє роздратування.

  • Якщо ви впевнені у своїй правоті, приведіть залізні докази, щоб відстояти свою точку зору.

  • Визнайте свої недоліки і пообіцяйте виправити їх.

  • «Начистоту» поговоріть про конкретні проблеми, разом пошукайте їх рішення.
Якщо вже ніяк не виходить знайти компроміс з начальником, будьте готові боротися за місце під сонцем радикальними методами. Зверніться до вищестоящого особі, викладіть йому суть конфлікту, аргументуйте свою точку зору. Шанс бути понятим - 50/50. Якщо вийде, ви залишитеся у виграші, якщо немає - шукайте нову роботу.

Поведінка в конфліктній ситуації

Вибір стратегії поведінки залежить від серйозності конфлікту, його суб'єктів, причин і характеру, а також від особистісних якостей кожного з учасників. Ваша основна задача - не впасти обличчям в бруд. Є кілька сценаріїв поведінки в конфліктних ситуаціях.

Виберіть одну з чотирьох стратегій взаємодії з колегами
  • суперництво. Це найжорсткіша, але аж ніяк не найбільш вдала манера поведінки, яка вимагає від людини сил і витримки.Обидва учасники конфлікту сприймають суперечку як битву, всіма правдами і неправдами відстоюють свої інтереси. Вони готові на будь-які заходи, дотримуючись постулату «переможців не судять».

  • пристосування. Хороша стратегія, яка підходить для вирішення незначних суперечок. Людина готова пожертвувати своїми інтересами заради гармонії в колективі. З одного боку це похвально. А з іншого? Якщо співробітник так себе поведе на серйозних переговорах і поступиться конкурентам, до нього не тільки втратять повагу, але навіть можуть понизити в посаді або звільнити.

  • компроміс. Щоб роздобути короля, ви повинні пожертвувати пішаком. Створіть ілюзію, що противник виграв, а самі вийміть з ситуації, що склалася максимум користі для себе. Тільки дивіться, щоб конкурент вас не переграв.

  • співробітництво. Це найскладніший, але найперспективніший спосіб вирішення конфліктів. Необхідно знайти рішення, яке б влаштовувало обидві сторони. Дана стратегія підходить не для всіх ситуацій.
Поширена думка, що найефективніший спосіб вирішення конфлікту - це його уникнення. Але це не завжди так. Як то кажуть, «краще хороша сварка, ніж поганий мир». Якщо в колективі є якісь неузгодженості, їх потрібно вирішувати відкрито, а не кидати обурені і незадоволені погляди в чиюсь сторону, обговорювати колег за спиною.
Будь-які конфлікти не тільки на роботі, але і в особистому житті сильно вимотують, старять, тому затягувати з їх здатністю не варто. Якщо склалася неприємна ситуація, відстоюйте свої інтереси, але не забувайте розглянути і точку зору свого конкурента. В іншому випадку в очах колег будете виглядати впертим і упередженим. Вирішуючи конфлікти з керівництвом, дотримуйтеся правила «начальник завжди правий», якщо, звичайно, вам подобається ваша посада, і ви не плануєте найближчим часом міняти місце роботи. Також пропонуємо вам почитати секрети маніпулювання начальством.