Робоче взуття: якою вона має бути

Anonim

Взуття спеціального призначення необхідна, щоб уникнути несприятливих впливів, які можуть згодом обернутися виробничими травмами. Зазвичай, якщо існує потенційний ризик пошкодження ніг, робоче взуття видається співробітникові як індивідуальний засіб захисту.

Основним матеріалом для виробництва зовнішніх деталей спеціального взуття є натуральна шкіра або шкірозамінник. Для виготовлення внутрішніх деталей зазвичай використовуються синтетичні і натуральні тканини, а також хутро.

Шкіра, яка застосовується для виготовлення спеціального взуття, називається юхта. Вона виробляється з шкури свиней або великої рогатої худоби і виробляються комбінованим дублением. Дешеві юхтові шкіри, в першу чергу, мають відмінну міцністю і екологічністю, а також мають особливі властивості і функціональні характеристики. Основний мінус юфти - її низькі естетичні показники, які, втім, мають зовсім невелике значення для важкої роботи на відкритому повітрі. Не менш якісна і набагато красивіше взуття з хромової шкіри, але і коштувати вона буде трохи більше. Ще один популярний матеріал - шкіряний спилок, ціна якого досить доступна. Зазвичай він застосовується як для верхньої частини, так і на підкладку.

Штучна шкіра дозволяє створювати дешеві вироби, однак вони за всіма параметрами і експлуатаційними властивостями поступатимуться взуття з натуральної шкіри. Через це шкірозамінник зазвичай використовується при виробництві лише деяких елементів, основним матеріалом все ж залишається натуральна шкіра.

Залежно від передбачуваних умов експлуатації підошва взуття спеціального призначення може бути виконана з нітрилу, поліуретану, полівінілхлориду або термоеластопласту. При виборі підходящої спеціального одягу для ніг на підошву слід звернути особливу увагу. Є основні характеристики, за якими розрізняються сучасні матеріали, які використовуються у виробництві. Найбільше значення має зносостійкість, ціна і зручність використання, але не варто обділяти і така властивість, як стійкість до перепадів температур. Наприклад, нітрит і полівінілхлорид здатні витримати перепад з -40 до +200 градусів Цельсія, а ось полівінілхлорид не може витримати низькі температури.

Сучасний підхід до вирішення проблем деяких матеріалів - литьевое кріплення складних полімерів, в результаті якого утворюється комбінована двошаровий підошва. Використання цього методу дозволяє створити підошву, одночасно володіє багатьма достоїнствами і позбавлену істотних недоліків.