Годинна еволюція: від сонячного годинника до телефону у вигляді годинника

Anonim
Знання точного часу нашим предкам було не потрібно. Однак навіть стародавні люди, що займаються збиранням, орієнтувалися на тимчасові рамки: знали, о котрій годині потрібно збирати ті чи інші рослини.
Життя сучасної людини розписана по хвилинах. Покращуючи побут, люди прагнуть позбутися зайвої, залишити необхідне, наприклад, навіщо носити з собою годинник і телефон, якщо можна купити часофон. Зручний надійний механізм з успіхом замінює обидва апарати.
У ролі годин в давнину виступали небесні світила. Близько 2,5 тисяч років до н.е. час днем ​​визначали по довжині тіні, що відкидається предметами в сонячну погоду, а вночі орієнтувалися по висхідних зірок.Єгипетські астрономи розділили ніч на 12 майже рівних частин за появою на небі нової висхідної зірки. Потім і день стали ділити на 12 часових відрізків по довжині і напряму тіні.

Навіщо носити з собою годинник і телефон, якщо можна купити часофон? Приблизно за 1,5 тисячі років до н.е. були створені водні, а на рубежі нашої ери з'явилися пісочний годинник. В історії збереглися описи вогненних годин (постійно палаючих свічок певного діаметру з насічками).
Найпростіші механічний годинник з пружинним механізмом створили в XIV столітті. Це були великі настінні або настільні агрегати, і лише в 1504 році німець Пітер Енлеін винайшов переносний механізм. Хвилинну стрілку 1577 року помістив на циферблат часових справ майстер Джост Бурги, потім з'явилися митників покажчики часу. Але кишенькові варіанти стали виготовляти тільки до середини XVII. Вперше годинник надів на руку Блез Паскаль.
З розвитком годинникової індустрії найбільшу популярність заробили швейцарський годинник, до сих пір вважаються кращими в світі. Цікаво, що до Швейцарської Конфедерації механізм завезли гугеноти, коли аристократи Франції, Італії, Великобританії, Німеччини та Голландії вже пишалися новітніми зразками в своїх володіннях.
У 1787 році з'являється перший будильник, а в 1970 р - перший електронний годинник. У наше століття народився новий винахід - наручний годинник телефон. Перші годинникофони, що завоювали популярність на ринку іміджевих товарів, були не зовсім зручні: важкі, великих розмірів, які не здатні на тривалу автономну роботу. Розмова можна було вести в режимі гучного зв'язку, ніяких додаткових функцій не передбачалося, навіть номер кожен раз доводилося натисканням цифрових кнопочок набирати заново.

Перші будильники з'явилися в 1787 році Останні моделі годинникофонів - це мінімізовані гаджети з мікрофонами, диктофонами, відеокамерами, плеєрами, електронними книгами, інтернетом, здатністю працювати в різних форматах і багатьма іншими функціями.
Стрімкий розвиток електроніки призводить до появи нових, більш досконалих механізмів.