Андрій Фурсенко - біографія, освіту, сім'я, особисте життя 2019

Anonim

Біографія Андрія Фурсенко

Андрій Олександрович Фурсенко - помічник президента РФ з науково-освітньої політики, раніше - міністр освіти і науки РФ (2004-2012 рр.).

Помічник президента РФ Андрій Фурсенко

Дитинство Андрія Фурсенко

Андрій Фурсенко народився 17 липня 1949 року, що в інтелігентній ленінградської сім'ї. Його батько, Олександр Фурсенко, присвятив життя вивченню історії, протягом своєї наукової діяльності був академіком РАН, працював секретарем в історичному відділенні академії, вивчав американську політику XVIII-XIX століть і був видатним фахівцем в цій галузі.
Сім'я була змушена часто переїжджати - цього вимагала робота батька, тому Андрій Фурсенко змінив багато шкіл, проте всюди стабільно демонстрував відмінну успішність. З усіх предметів найбільше його приваблювали точні науки. У шкільні роки він також захоплювався кінозйомкою, разом з друзями знімав любительські фільми. Із задоволенням і багато читав літературу різних напрямів і жанрів.

Освіта Андрія Фурсенко

У 1966 році, після закінчення школи, Андрій Олександрович вступив на математико-механічний факультет Ленінградського університету. Його спеціалізацією була механіка. У ці роки він брав активну участь у громадському житті: брав участь в добровільних дружин, студентських будівельних загонах, був зразковим комсомольцем, вже під час навчання в університеті вступив в КПРС. У 1971 році Фурсенко закінчив університет і вступив до аспірантури, в 1978 році захистив кандидатську дисертацію. Ступінь доктора фізико-математичних наук отримав у 1990 році.

Початок кар'єри Андрія Фурсенко

Після аспірантури Андрій Олександрович довгий час працював в Ленінградському фізико-технічному інституті. Тут, поступово піднімаючись по кар'єрних сходах, він пройшов шлях від стажиста-дослідника до заступника директора, активно займався науковою діяльністю, брав участь у громадському та партійного життя інституту, що дало хороший поштовх для подальшої кар'єри. Андрій Фурсенко в гостях у Володимира Познера У 1990 році Фурсенко був змушений піти з інституту, так як його директор, Жорес Алфьоров, не підтримав ідею «комерціалізації» наукових відкриттів і вкладання зароблених коштів в науку.
З 1991 по 1993 рік Фурсенко служив віце-президентом в Центрі перспективних технологій і розробок під керівництвом Юрія Ковальчука. У 1993 році він особисто познайомився з Володимиром Путіним, який в той час керував комітетом із зовнішніх зв'язків і допоміг прискорити передачу будівлі великого оборонного підприємства під науково-технічний центр.
У період з 1994 по 2001 Фурсенко займав крісло генерального директора Регіонального фонду науково-технічного розвитку Санкт-Петербурга. У 1995 році приєднався до партії «Наш дім - Росія».

Політична кар'єра Андрія Фурсенко

У 2001 року Андрій Фурсенко отримав посаду заступника міністра промисловості, науки і технологій. Через рік він був підвищений до першого заступника, а ще через рік - до виконуючого обов'язки міністра.
У 2004 році політик отримав нове і несподіване для нього призначення від щойно вступив на посаду голови Уряду Росії Михайла Фрадкова - Андрій Фурсенко був призначений міністром освіти і науки. Згодом він зберіг цю посаду в Уряді Віктора Зубкова, сформованому в 2007 році. Андрій Фурсенко про проблеми освіти У 2008, після чергових виборів президента, він продовжив роботу на своїй посаді в Уряді під головуванням Володимира Путіна. За активної участі Андрія Олександровича була розроблена і впроваджена програма реформи освіти. Політик заявив про головну мету реформи наступне: «Недоліком радянської системи освіти була спроба формування Людини-творця, а зараз наше завдання полягає в тому, щоб виростити кваліфікованого споживача, здатного кваліфіковано користуватися результатами творчості інших» (2007 рік, Міжнародний форум на Селігері).

Андрій Фурсенко: «задача полягає в тому, щоб виростити кваліфікованого споживача» Ініціативу міністра підтримав президент Дмитро Медведєв 8 травня 2010 підписав відповідний законопроект, після цього трансформувався в №83-ФЗ.
Першим нововведенням стало впровадження єдиного державного іспиту (ЄДІ) в усіх 11 класах. Фурсенко вважав, що ЄДІ допоможе викорінити корумпованість в системі освіти і отримати чесні оцінки знань випускників. Реформа торкнулася і вищої освіти. Відповідно до Болонської системою воно було розділене на два циклу: бакалаврат (4 роки) і магістратуру (2 роки). Була проведена ревізія вищих навчальних закладів, за підсумками якої понад чверть (136 з 502) російських вузів були визнані неефективними. Викладацький склад зазнав скорочення.
У січні 2011 року Фурсенко змінив список необхідних для надходжень до вузів іспитів в зв'язку з переходом на дворівневу систему вищої освіти. Наказ набрав чинності в травні того ж року, за місяць до початку вступних випробувань. Вибухнув скандал, і вже 12 травня Фурсенко заявив, що поверне колишній порядок іспитів. Дана ініціатива викликала критику з боку президента Дмитра Медведєва, який заявив, що Фурсенко «поставив на диби всю країну».

У 2011 році Фурсенко «поставив на диби всю країну» В період перебування Фурсенко на посаді міністра освіти духовні семінарії пройшли державне ліцензування, духовні «наукові ступені» були визнані нарівні зі світськими. В програму шкіл був включений курс основ релігії: учні могли вивчити основи однієї з чотирьох основних релігій, або ж вибрати історію релігій або світську етику.
У 2012 році головою уряду Росії став Дмитро Медведєв, який не включив Фурсенко до складу нового Кабінету міністрів, однак Андрій Олександрович був призначений помічником президента Володимира Путіна з освітньої політики.

З 2012 року Фурсенко - помічник президента Путіна з освітньої політики У 2012 році Фурсенко був призначений відповідальним за щойно створене Управління президента з науково-освітньої політики. Крім цього він керував робочою групою з національного проекту «Освіта».

Особисте життя Андрія Фурсенко

У 1979 році, ще будучи молодим фахівцем, Андрій Олександрович одружився. В даний момент подружжя знаходиться в розлученні, Тетяна Фурсенко і їх спільний син Олександр Фурсенко (1979 р.н.) живуть в США. Після розлучення Андрій Фурсенко одружився вдруге, відоме ім'я його обраниці - Надія Смирнова.
Що стосується хобі, Андрій Фурсенко захоплюється гольфом і любить плавати.

Андрій Фурсенко сьогодні

У 2016 році Фурсенко раніше обіймав посаду помічника президента, консультуючи Володимира Путіна з питань політики науки і освіти. Серед головних завдань - скорочення кількості неефективних вузів. Андрій Фурсенко про перспективи науки (лютий 2016 року)