Найвідоміші масові самогубства в світі

Anonim
Коли перед людьми виникає нерозв'язна проблема, то багато хто приймає рішення не боротися з обставинами, а покінчити з життям. До суїциду можуть привести самі різні обставини, глибоко зачепили психіку людини. Більшість релігій на сучасному етапі розвитку негативно сприймають суїцид, але історії відомі епохи і ситуації, коли накласти на себе руки вважалося обов'язком і відвагою, а не боягузтвом. У цій статті розказано про декілька найвідоміших масові самогубства.

Масові самогубства на релігійному грунті

Історія «Храму народів»

За минулі роки не з'явилося безумовних доказів того, що «Храм народів» був саме секту. Цілком можливо, що це було легітимне релігійне об'єднання, за яким не значилися злочинні дії. Однак масовий суїцид 909 учасників «Храму народів» в 1978 році залишається в числі жахливих історичних фактів. Серед жертв було виявлено 276 дітей. Вважається, що причиною трагедії став наказ духовного лідера «Храму народів», змусити всіх членів громади напоїти дітей ціаністим калієм, а після цього накласти на себе руки. Труп самого Джима Джонса теж знайшли, але помер він від вогнепального поранення, а не від отрути. Була його смерть самогубством або його застрелили - залишається загадкою.

Після масового самогубства про існування «Храму народів» дізнався весь світ Слідство з'ясувало лише, що приводом для страшного наказу стало бажання кількох членів об'єднань вийти з її лав. Ці люди розповіли про своє бажання одного з конгресменів. Той прилетів в громаду і хотів забрати всіх бажаючих, але почалася перестрілка. Загинули люди, включаючи сенатора і журналістів. Після цього, Джонс і віддав страшний наказ. Пізніше було знайдено звернення, в якому він заявив, що хотів переселити всю громаду в СРСР, але сталася перестрілка виключила цю можливість.

Балийский смертельний бій

Пупутан - ритуальне самогубство аборигенів, яке застосовувалося, щоб померти вільними і уникнути гніту завойовників. Невідомо, коли ця практика зародилася на острові.

На Балі масовий суїцид є частиною релігії Найбільш масовий документально зафіксований Пупутан стався в 1906 році. Тоді жителі Денпасара без бою впустили голландців в стіни міста. Коли воїни підійшли до резиденції раджі, то їх зустріла дивна процесія. Всі жителі наділи біле і прикрасили себе коштовностями. Несподівано верховний жрець заколов раджу точним ударом ритуального кинджала. Після цього місцеві жителі почали вбивати себе і побратимів, презирливо кидаючи в голландських воїнів золото. Сьогодні на місці масової загибелі денпасарцев стоїть пам'ятний монумент.

Де масовий суїцид документально фіксувався найчастіше?

Для жителів індійського міста Чітторгарх колективний відхід з життя теж був цілком звичним способом захисту від завойовників. Такий вчинок індійці вважали більш гідною альтернативою для воїна, ніж вимушена здача в полон.

В Індії ритуальні самогубства відбуваються найчастіше Коли було ясно, що в бою не перемогти, горді жителі проводили ритуальне самоспалення. У першій частині обряду на багаття сходили діти і жінки. Після їх смерті чоловіка кидалися в останній бій, знаючи, що не виживуть. Подібний ритуал зафіксований в Чітторгархе в 1303, 1 535 і 1 568 роках. Скільки разів подібне траплялося по всій Індії за її багатовікову історію - невідомо.

Один з перших актів колективного суїциду в історії

У 102 році до нашої ери один з найвідоміших полководців античного Риму Гай Марій здобув розгромну перемогу над тевтонцями, розбивши армію їх племен при Аквах Секстіевих. Переможеним була запропонована капітуляція, згідно з якою чоловіки повинні були віддати римлянам три сотні своїх жінок. Дізнавшись про свою долю, дружини тевтонців довго вмовляли завойовників дозволити їм піти в храм і жити, служачи римським богиням.

Масові суїциди траплялися в Стародавньому Римі Отримавши суворий відмову, зневірені жінки умертвили дітей, а потім і самих себе. Подія викликала шок і повагу не тільки у інших німецьких племен, а й у гордих жителів Вічного міста.

Ще трохи римської історії

У 73 році вже нашої ери йшла чергова кровопролитна війна. На цей раз невгамовні римляни прагнули підкорити гордих іудеїв. Ті дуже відважно і завзято пручалися, але після того, як дерев'яні стіни фортеці Масада охопило полум'я згубного пожежі, стало очевидним, що кінець близький.

У цій фортеці Масад самогубство здійснили майже 1000 осіб Тоді обложені вбили дружин і дітей, а потім фатальний жереб вибрав десятку тих чоловіків, які зобов'язані умертвити себе та інших. Римські легіонери виявили в зруйнованій фортеці Масада 960 тіл, а горді іудеї все ж уникли полону.

Найвідоміше самогубство на сьогоднішній день

Відомо, що Друга світова війна була, мабуть, самої кровопролитної в історії. Запеклий опір тривало до останнього дня. У 1945 році японці вже розуміли, що опинилися на програшній стороні. Населення острова Сайпан з тривогою чекало висадки американців і останнього бою, хоча результат був зумовлений.

Наймасовіше самогубство в світі відбулося в Японії під час Другої світової війни Пропаганда поширювала чутки, що в американському полоні піддають нестерпним катуванням. Був відданий наказ масово позбавити себе життя, якщо бажаєш зберігати вірність імператору. Близько 22 000 цивільних осіб пострибали зі скель або втопилися в море. Цілі сім'ї здійснювали масовий суїцид на очах у шокованих американських військових. Батьки силою штовхали дітей зі скель і крокували слідом. Це стало одним з наймасштабніших актів непокори в історії і найвідомішим випадком здійснень колективного суїциду з усіх зареєстрованих на сьогодні.
Хтось вважає самогубство гріхом, а для кого-то це не злочин. Думки можуть розділятися. Але на сайті є стаття про найдурніших і безглуздих смертях.