Лідія Федосєєва-Шукшина (актриса) біографія і фото 2019

Anonim

Біографія Лідії Федосєєвої-Шукшиної

За всю історію радянського кінематографа можна на пальцях однієї руки перерахувати тих акторів і актрис, які самі могли вибирати собі ролі. Лідія Федосєєва-Шукшина одна з таких. Глядачі не сподівалися в ній душі, а знамениті режисери завалювали її все новими і новими сценаріями. Вона була справжньою зіркою радянського кінематографа. А в наші дні стала справжньою легендою.
Однак шлях до слави і популярності ніколи не буває легким. І підтвердженням тому є життя і творчість великої актриси.

Ранні роки Лідії Федосєєвої-Шукшиної

Про дитинство Лідії Федосєєвої-Шукшиної відомо досить мало. Вона народилася в Ленінграді, пережила німецьку блокаду і дуже рано вперше відчула себе дорослою. Майбутня актриса навчалась в знаменитій «Петрішуле» - найстарішої школі Ленінграда. Саме тут вона стала вперше виступати на сцені, граючи різні ролі в дитячих постановках.

Лідія Федосєєва-Шукшина в молодості Варто відзначити, що перші серйозні ролі також прийшли до Лідії Миколаївні досить рано. Ще будучи школяркою, вона «попалася на очі» відомому режисерові Анатолію Гранику, який без зайвих роздумів запросив юну дівчину в свій фільм. Першою акторською роботою Федосеевой стала відома стрічка «Максим Перепелиця», в якій вона виконала невелику роль лаборантки, що з'являється в кадрі лише на кілька хвилин. До цього у Лідії вже був досвід зйомок у кіно (фільм «Два капітани»), проте ті зйомки для неї були дуже швидкоплинні, і зануритися в чарівний світ кінематографа юної актриси по-справжньому тоді так і не вдалося.
Незважаючи на малозначність обох ролей, Лідія завжди згадувала свій перший акторський досвід з любов'ю і теплотою. Можливо, саме тоді в 1955 році, вона вперше усвідомила, ким би хотіла бути в майбутньому. Так це чи ні, ми ніколи не дізнаємося. Адже душа людини - це цілий світ, в якому рідко запалюють світло для сторонніх. Лідія Федосєєва-Шукшина «Освідчення в коханні» Так чи інакше, в 1957 році Лідія Федосєєва надійшла у Всесоюзний державний інститут кінематографії і стала удосконалювати свої акторські навички в студії Макарової і Герасимова. Її роботи відзначали професійні педагоги. І вже два роки по тому Лідія заявить про себе всьому кінематографічній спільноті Радянського Союзу, знявшись в ролі молодої дівчини Тані у фільмі «Однолітки». У цей період про Федосеевой заговорили як про нову зірку і сформованої актрисі. Хоча до справжньої слави було ще далеко.

Перший шлюб і перша популярність

Ще під час навчання у вищому навчальному закладі, Лідія Федосєєва вийшла заміж за українського артиста В'ячеслава Вороніна. У 1960-му у пари народилася дочка. Однак ця подія стала останнім радісним моментом у житті молодої сім'ї. За часті пропуски Лідію ледь не відрахували з інституту. Цікаві ролі обходили її стороною, і дуже скоро шлюб актриси з В'ячеславом розпався. Причиною тому стали відстані, які поділяли подружжя: Слава жив в Києві, Лідія в Москві, а їх дочка в Ленінграді.
Робота зруйнувала перший шлюб актриси. Але з волі долі саме вона ж зведе Лідію з її другим чоловіком - Василем Шукшиним, який попутно стане і її партнером по знімальному майданчику.

Лідія Федосєєва-Шукшина з другим чоловіком - Василем Шукшиним Їх зустріч відбулася під час зйомок фільму «Яке воно, море?». Актори закохалися один в одного з першого погляду, адже, здавалося, вони буквально створені, щоб бути разом. Незабаром послідувала весілля. Двоє закоханих стали нерозлучні. Вони жили разом і разом знімалися в кіно. Наступними роботами подружжя стали фільми «Пічки-лавочки», «Дивні люди», «Даурія». У кожній з цих стрічок Федосєєва виконувала ролі звичайних сільських жінок. Амплуа по-справжньому «народної» актриси остаточно закріпиться за нею після виходу на екрани справжніх кінохітів того часу - стрічок «Калина червона» і «Вони билися за Батьківщину». У цих фільмах Лідія настільки органічно виглядала в образах сільських жінок, що дивлячись на неї, вже складно було повірити в те, що вона народилася у великому і шумному Ленінграді.
Можливо, подібного перетворення сприяла подружнє життя з Василем Шукшиним, який дійсно був родом з села? Однозначно відповісти на це питання досить складно. По-справжньому ясно було тільки одне - творчий союз розвивався, як, втім, і подружнє життя молодої сім'ї. У шлюбі з відомим режисером в Лідії народилося дві дочки. Пара, здавалося, була абсолютно щаслива. Однак в 1974 році Василь Шукшин раптово помер. І Лідія знову залишилася одна. Саме в цей період в пам'ять про чоловіка жінка вирішує взяти подвійне прізвище. Після цього в титрах до всіх кінофільмів вона буде значитися як Федосєєва-Шукшина.

Лідія Федосєєва-Шукшина стала улюбленицею глядачів

Подальша кар'єра Лідії Федосєєвої-Шукшиної

Зі смертю чоловіка закінчився «золотий» період у творчості актриси. Вона все ще багато знімалася і часто виходила на театральні підмостки, однак ролі в картинах «Калина червона», «Пічки-лавочки» так і залишаться її кращими роботами.
З найбільш примітних ролей даного періоду можна згадати ролі у фільмах «12 стільців», «Демидови», «На златом ганку сиділи», «Віват, гардемарини», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Талісман», «Ходіння по муках» , «Гріхи наші», «Балада про Янушіке». Актриса багато знімалася. Фільми з її участю виходили один за іншим. Здавалося, вона з головою поринула в роботу, щоб забути про втрату коханого чоловіка. Однак зробити це їй так і не вдасться.
Чи не виправлять становище навіть два нетривалих шлюбу (з режисером Михайлом Аграновича і польським художником Мареком Межеeвскім). Як зізнавалися рідні і близькі актриси, забути Василя Шукшина їй так ніколи і не вдалося.

Лідії Федосєєвої-Шукшиної в даний час

За своє життя Лідія Миколаївна виконала понад 80 ролей в театрі і кіно. За свій внесок в мистецтво Федосєєва-Шукшина була відзначена безліччю престижних нагород. Так, в її активі є Медаль «За заслуги перед суспільством», звання Народної артистки РРФСР (1984), Орден «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня, а також польський Орден Мистецтв. Федосєєва-Шукшина згадує про зйомки фільму В даний час велика актриса живе і працює в російській столиці. Залишивши кіно і театр, вона займається збереженням літературної спадщини покійного чоловіка, зрідка з'являючись на екранах і шпальтах світської хроніки. Як зазначає сама Лідія Миколаївна, своєю головною справою сьогодні вона вважає роботу в фонді пам'яті Василя Шукшина.