Як маринувати гриби?

Anonim
Як приємно холодним зимовим вечором зібрати за вечерею сім'ю. Але щоб щовечора дивувати своїх рідних і близьких різноманітністю, потрібно заздалегідь починати приготування: варити варення, консервувати соки, солити овочі і, звичайно ж, маринувати гриби. І хоч прилавки магазинів давно не пам'ятають нестачі, це достаток значно поступається домашнім грибочками, приготованим власними руками за перевіреними часом рецептами.

Як маринувати гриби на зиму

Серед безлічі видів грибів не виникне проблем з вибором тих, які піддаються маринування. Це печериці, опеньки, білі гриби, маслюки, лисички, підберезники, підосичники, рижики, моховики, товстушки, сироїжки, зеленушки, рядовки, козляки, свинушки і валуї.
Краще використовувати для приготування маленькі молоді трубчасті гриби, але хороший рецепт і старання господині допоможуть і з пластинчастих зробити шедевр.
Незалежно від рецептури, першим кроком йде сортування грибів. Їх потрібно розділити і за видами, і за розмірами. Кожен вид має свої особливості приготування, тому асорті - не найкращий варіант. Як маринувати опеньки? Другий етап - замочування і вимочування. Деякі гриби можуть і обійтися без цього етапу, але все-таки краще не пропускати його. Наприклад, опустивши опеньки всього на годину в сильно підсолену воду, а потім промивши під потужним натиском води, можна значно заощадити час на очищення грибів. А ось свинушки і валуї взагалі замочувати потрібно обов'язково, причому аж на 2 доби. Вода повинна бути холодна і підсолена, а міняти її необхідно через приблизно однакові проміжки часу двічі на день.
Далі йде очищення грибів. Так, в залежності від виду потрібно або зняти з капелюшка шкірку, або порізати гриб на частини, або відрізати ніжку. Щоб гриби не стали темніти після чистки, їх можна покласти в воду, в кожен літр якої додати 1 ч. Ложечку солі і кілька грам лимонної кислоти.
І лише після виконання цих трьох дій можна приступати до маринування грибів за обраним рецептом.

Покрокові рецепти маринованих грибів

1. Приготування маринаду без варіння в ньому грибів.

Мариновані гриби прикрасять будь-який стіл! Найкраще так марнувати опеньки, маслюки, свинушки.
На 2-3 кг грибів потрібно:
1 ч. Л. перцю горошком;
5 лаврових листів;
1/2 ч. Л. кориці;
3 шт. гвоздики;
близько 3 ст. л. цукру, стільки ж солі;
200 г винного оцту;
5-6 шт. стебел кропу;
5 штук. ріпчастої цибулі.
приготування:
1. У підсоленій воді зварити гриби - 30 хвилин. Відкинути на друшлаг.
2. Закип'ятити 1,5 л води, додати перець, лаврові листи, корицю, лаврові листочки, гвоздику, нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю. Закип'ятити. Всипати цукор, сіль. Продовжувати варити ще близько 10 хвилин, а потім додати оцет і варити ще 1 хвилину.
3. Розкласти гриби по банках, зверху залити маринадом. Банки закрити. Днів через 8-12 можна відкривати і насолоджуватися смакота!
2. З відварюванням грибів в маринаді.
Підходить для будь-яких видів грибів.
Для однієї порції маринаду потрібно:
- літр води;
- 2 ст. л. цукру;
- 4 ч. Л. солі;
- 2 лаврових листки;
- 10 горошин перцю;
- 3-4 шт. гвоздики;
- 4 ч. Л. есенції оцту.
Розрахунок інгредієнтів приблизно такий: на 3 кг грибів - 2 порції маринаду.
1. Гриби необхідно проварити 5 хвилин, після чого відкинути на друшлаг.
2. Змішати зазначені інгредієнти, і в отриманому маринаді 10-15 хвилин тримати гриби на помірному вогні.
3. Разом з маринадом гриби кладуть у простерилізовані банки і закочуються. Потім банки кладуться догори дном і зверху накриваються. Мариновані білі гриби, рецепт

Маринуємо гриби швидко

І ще один рецепт, який дозволить вже через кілька годин насолодитися смаком самостійно приготованих грибочків. Інгредієнти для маринаду залишаються такими ж, як і в другому рецепті, змінюється лише їх кількість.
Етапи приготування:
1. Добре промити 1 кг маленьких печериць. Можна почистити їх щіточкою.
2. Влити в каструлю третину склянки оцту і півсклянки води, додати 10 горошин перцю, столову ложку солі, чайну ложечку цукру, 2 лаврові листки і 5 штук гвоздики. Потім, після закипання, насипати гриби. Коли маринад знову закипить, зняти піну і варити ще 20 або 25 хвилин.
3. Зняти з вогню і максимально швидко охолодити. Для цього можна налити холодну воду в тазик і поставити туди каструлю.
4. Охолоджені гриби перекласти в приготовлену банку. Прибрати в холодильник.
5. 2-3 години - і гриби можна заправити цибулею, маслом, і вже подавати до столу.
Смачної Вам зими!