Борис Хлєбніков - біографія режисера, фото, особисте життя і його дружина 2019

Anonim

Біографія Бориса Хлєбнікова

Борис Хлєбніков - російський режисер і сценарист, автор кінокартин «Коктебель», «Вільне плавання», «Божевільна допомога», «Довге щасливе життя» та «Аритмія».

Режисер і сценарист Борис Хлєбніков

Дитинство і юність Бориса Хлєбнікова

Борис народився 28 серпня 1972 року в Москві в родині фізика і філософа. Розмови і суперечки батьків на професійні теми викликали у хлопчика заздрість: «Я знав, як їм на роботі цікаво», - згадував Хлєбніков.
Після закінчення школи Борис протягом двох років навчався на біолога, потім став студентом кінознавча факультету ВДІКу. Розмови і суперечки батьків на професійні теми викликали у хлопчика заздрість: «Я знав, як їм на роботі цікаво», - згадував Хлєбніков. Пізніше Хлєбніков розповідав, що був дуже радий вчитися саме на цьому факультеті, тому як студенти-режисери майже не дивляться кіно, а, якщо і дивляться, то дуже поверхово.

Режисура Бориса Хлєбнікова

Під час навчання у ВДІКу Борис спільно з Олексієм Попогребського створив свій перший фільм - 21-хвилинний документальний проект «Мимоход».

Ще під час навчання Борис Хлєбніков зняв свій перший фільм Перший повнометражний фільм режисер зняв п'ять років по тому, в 2003 році - і до цього дня він вважається однією з кращих його робіт. Драма «Коктебель» про тривалій подорожі батька і сина з Москви в кримське містечко була створена також спільно з Попогребського, а головні ролі у фільмі виконали Гліб Пускепаліс та Ігор Черневич. Хлєбніков зізнався, що цей фільм він знімав в більшій мірі як кінознавець - грунтуючись на враженнях від чужих фільмів, вирішуючи безліч ще формальних завдань. Фільм Бориса Хлєбнікова «Коктебель» У 2006 році вийшов другий повнометражний фільм Хлєбнікова - комедія «Вільне плавання» про життя 20-річного недотепи Льоні (Олександр Яценко) в маленькому містечку на березі Волги. Також у фільмі знялася починаюча на той момент актриса Дарина Екамасова. На «Кінотаврі-2006» в Сочі фільм отримав приз за кращу режисуру і дві Національних премії кінокритики і кінопреси «Білий слон». Сценарій для фільму написав сам Хлєбніков, як і у випадку з «Коктебелем». «Вільне плавання» - фільм Бориса Хлєбнікова Наступного року режисер попрацював над зйомкою документального проекту «Поїхав» (спільно з Валерією Гай Германіка), головним персонажем якого став білоруський гастарбайтер.
В кіноальманаху «Коротке замикання» 2009 року Борис зняв одну з новел під назвою «Ганьба». Решта частини фільму були створені Кирилом Серебренниковим, Петром Бусловим, Іваном Вирипаєвим і Олексієм Германом мл. В цьому ж році Хлєбніков взяв участь у створенні однієї серії детективної саги «Черчілль».

Борис Хлєбніков на зйомках фільму «Божевільна допомога» Найпопулярнішою роботою Хлєбнікова в 2009 році став фільм «Божевільна допомога» про пригоди простого білоруського хлопця в Москві. Головну роль в трагікомедії виконав Євген Ситий, що знявся до цього в невеликих ролях в трьох фільмах Хлєбнікова, а також Анна Михалкова і Сергій Дрейден. Пізніше режисер зізнався, що на зйомках цього фільму йому дуже допомогла робота над проектом «Поїхав».
Наступним великим проектом Хлєбнікова став драматичний серіал «Без свідків», дія якого розгортається в будинку головної героїні, психолога Тетяни Дубровиної (Ксенія Кутепова). Перший епізод серіалу був показаний 3 вересня 2012 року на Першому каналі.
У жовтні 2012 року вийшла комедія Хлєбнікова «Поки ніч не розлучить нас». Фільм про реальні історії великого міста, підслуханих у дорогому ресторані, вийшов «легким до легкості, але аж ніяк не поверхнева». Головні ролі у фільмі виконали вже добре знайомий режисерові актор Олександр Яценко та Євген Ситий.

Борис Хлєбніков і Сергій Шнуров на зйомках фільму «Поки ніч не розлучить» Також в цьому році Хлєбніков зняв одну з новел кіноальманаху «Нікуди поспішати». У своєму міні-фільмі Борис представив забавну історію кохання на тлі розвитку кінематографа на початку XX століття.
У квітня 2013 року побачила драма Бориса «Довге щасливе життя» про непростій життєвій ситуації молодого підприємця Сашка. Головна роль у фільмі знову дісталася Олександру Яценко; знову попрацював з режисером і Євген Ситий. У 2014 році фільм був номінований на премію «Ніка» в 3 категоріях: за кращий фільм, режисуру і сценарну роботу. Фільм Бориса Хлєбнікова «Довге щасливе життя». Трейлер Восени 2015 року на телеканалі ТНТ був запущений молодіжний серіал «Стурбовані, або Любов зла», що оповідає про новий життєвому етапі дівчата з Єкатеринбурга Саші Гвоздіковою. У написанні сценарію для серіалу взяв участь продюсер і комік Семен Слєпаков. Головну роль в серіалі виконала Марія Шалаєва, з якої режисер уже попрацював на зйомках попереднього проекту.
У 2016 році на кінофестивалі «Вікно в Європу» був представлений альманах з чотирьох новел «День до …», об'єднаних спільною темою кінця світу і прошитих стилізованої зйомкою в студії Андрія Малахова. Хлєбніков працював над останньою новелою, «Спадщина людства», яка видалася багатьом критикам і глядачам найбільш динамічною, лаконічною і дотепною.

Борис Хлєбніков поза режисури

Борис є членом відбіркової комісії фестивалю «Кінотеатр.doс».

Борис Хлєбніков не тільки знімає кіно, а й сам іноді знімається Також Хлєбніков працює креативним продюсером на ТНТ і займається викладанням у Вищій школі журналістики ГУ-ВШЕ. У 2010 році він виступив в якості одного із засновників кіноспілкою і деякий час був його головою.
У 2011 році Борис знявся в комедії Авдотьї Смирнової «Два дня», зігравши роль режисера.
Цікаво, що коли-то режисер Олексій Балабанов запропонував Хлебникову роль маніяка в «Вантаж 200», але Борис відповів відмовою.
У 2014 році Хлєбніков був продюсером документальний фільм «Здорово і вічно» - про творчий шлях поета і музиканта Єгора Лєтова.

Особисте життя Бориса Хлєбнікова

Борис давно одружений. Його дружина Ольга - художник-постановник і монтажер. Подружжя часто працюють над одними фільмами: Ольга брала участь у створенні семи фільмів Хлєбнікова.
У подружжя двоє дітей. Старший син навчався на сценарному факультеті ВДІКу два роки, а після відрахування став студентом сценарних курсів Олександра Гоноровського. Молодший син ще вчиться в школі і поки не знає, чим хоче зайнятися в майбутньому.

Борис Хлєбніков зараз

У жовтні 2017 року кінопрокат вийшов новий фільм Хлєбнікова «Аритмія» - драма про прихильність своєму благородної справи лікаря швидкої допомоги Олега. У своїй справі він справжнім професіонал, але за роботою він не помічає, як став чужим своїй дружині (Ірина Горбачова).Борис Хлєбніков - про «Аритмії», метафорах в кіно Режисер розповів, що під час написання сценарію поставив собі завдання зробити жанрову історію. «Нам було цікаво зробити фільм з живими діалогами, проста документальної грою, справжніми квартирами, швидкою допомогою і лікарнями», - поділився Хлєбніков.
На кінофестивалі Кінотавр 2017 роки фільм був удостоєний Гран-прі і призу глядацьких симпатій, а Яценко був відзначений призом за кращу чоловічу роль.