Якість меду

Anonim
Бджолиний мед - велике таїнство, створене природою, що зберігає чимало секретів.

Що може бути краще, ніж піднести до рота ложечку золотистого меду і вдихнути його легкий чудовий аромат! Свіжі запахи трав, дерев і квітів, енергія сонця і невпинна робота працьовитих бджіл - ось що робить мед таким неповторним.

Мед є унікальним не тільки як харчовий і дієтичний продукт, але і як ліки від багатьох недуг. Мед та інші продукти бджільництва - прекрасний засіб для профілактики простудних захворювань, ангіни, бронхіту, захворювань серцево-судинної системи, шлунка, печінки.

Вельми ефективне лікування медом в поєднанні з травами. Звичайно, воно не дає такого термінового ефекту, як лікування синтетичними препаратами, зате не дає побічних ефектів і зміцнює організм, то дозволяє менше хворіти надалі.

У бджолиному ліках міститься більше 300 речовин, 30 мікроелементів (залізо, йод, марганець, кобальт, фтор, цинк та інші). Залізо стимулює кровотворну функцію, мідь бере участь в процесах тканинного дихання.

Властивості бджолиного ліки можна перераховувати безкінечно, однак ніякої користі продукт не принесе, якщо не буде натуральним, якісним. Якість меду - найважливіший фактор при його виборі. При цьому визначити якість цього продукту набагато складніше, ніж, скажімо, хліба або молока. Багато хто думає, що гарантом якості меду є його свіжість. Але це далеко не завжди так. Свіжий мед, безумовно, прекрасний, і, перш за все, тим, що він володіє рідкою консистенцією, тому що ще не встиг закристалізуватися. Мед, що простояв кілька тижнів або місяців (в залежності від сорту), нітрохи не менш корисний, ніж свіжий, але має іншу структуру - кристалізовану.

Виникає питання: як же визначити якість меду? Тут є кілька чинників. По-перше, мед треба брати в перевіреному місці, особливо це має значення, якщо ви будете його використовувати в лікувальних цілях. Перевірена місце - це, перш за все, знайомий бджоляр. Якщо такого немає, краще брати мед у великих торгових мережах і вибирати виробників, які зарекомендували себе на ринку.

Другий важливий фактор вибору - хороша упаковка. Важливо, щоб вона була акуратною, герметично закритою. На упаковці обов'язково повинні стояти дата і місце збору, а також відповідність ГОСТ.

Нарешті, якість меду можна визначити органолептичним методом (тобто на смак і запах). Обидва параметра повинні відповідати заявленому сорту, наприклад, у липового меду смак дуже солодкий, нудотний, у гречаного - терпкий, гіркуватий, а у акацієвого - легкий, тонкий. Ні в смаку, ні в ароматі не повинно бути сторонніх відтінків, присмаків.