Тімоті Лірі (Timothy Leary) біографія, фото, його книги

Anonim

Біографія Тіма Лірі

Дитинство Тіма Лірі

Тім з'явився на світло в Спрінгфілді. Його батьки були нащадками колись іммігрували ірландців. Мати була ревною католичкою. Вона наполягла, щоб син навчався в Єзуїтському коледжі. Тімоті в її мріях мав стати пастирем. Однак син не виправдав очікувань матері. Молода людина неприязно ставився до ортодоксальної релігії.
Під впливом батька Тім виявився у військовій академії. Офіцер з нього не вийшов. Частенько він сидів на гауптвахті, де із задоволенням читав літературу на тему східної філософії. Надалі, він порівнював себе, що знаходиться в академії, з послушником буддистського храму. Молода людина розумів, що двічі помилився, вибираючи життєвий шлях за порадою батьків, тому він вирішив, що сам вибере собі стезю. Лірі вибрав психологію.

Початок кар'єри Тіма Лірі

У двадцять років Лірі став студентом університету Алабами, а по закінченню отримав ступінь бакалавра психології. Він впевнено просувався по кар'єрній драбині. Так, в 1950-му Тім став доктором психології. Видавалися його роботи про міжособистісному поведінці. Незабаром в лікарні міста Окленда він очолив лабораторію, яка проводила психологічні дослідження.
Лірі в ті роки був типовим американським вченим. Його монографії видавалися одна за одною, і всі вони стосувалися міжособистісних відносин і міжособистісного поведінки.

Тім Лірі все життя вивчав LSD Його заслуги в психології великі, проте їх воліли замовчувати, через скандальну слави, яку придбав Лірі згодом. Серед піонерів групової терапії ім'я Тіма Лірі мало стояти поруч з Перлзом, Роджерсом, Берном і ін. Теорія комунікативних ігор спочатку опрацьовувалася саме Лірі, а популярність вона отримала після модифікації Еріка Берна.
Тім не раз намічав перспективні тенденції, а потім з легкістю віддавав їх на розробку іншим вченим. Він був талановитий у багатьох областях. Відомо, що «Come together» - пісня, яка була написана Тімом Лірі, а потім переспівати на інший манер популярною групою Бітлз. Пісня здобула світову популярність.

Створення тесту Лірі

Психодиагностическая методика була опублікована вченим в 1957-му році, тому промовчати про це було неможливо, а тим більше, змінити ім'я автора цієї методики. Цей опитувальник стали використовувати спецслужби (ФБР, ЦРУ), називаючи його «интерперсонального опитувальником Лірі». Завдяки опитувальником виявляються властивості особистості, які важливі для взаємодії з оточуючими. Провокаційне інтерв'ю з Тімоті Лірі Його використання показало високу надійність. Опитувальник переклали кількома мовами, і сьогодні він використовується в багатьох країнах світу. Російськомовна версія була модифікована і переведена Л. Собчик ще в сімдесятих роках. Продовж Лірі свої дослідження і розробки далі, він напевно став би одним з найсерйозніших психологів-дослідників.

Скандальна популярність Лірі

Якось за порадою одного зі своїх колег, вчений випробував на собі дію отруйних грибів, які викликали галюцинації. Вони використовувалися індіанцями, щоб під час ритуалів змінювати стан свідомості. Вони пояснювали галюцинації в містичному дусі. Сеанси індіанці проводили вкрай рідко, через це звикання не утворювалося. Саме через це вчений вважав, що ця процедура нешкідлива. Він вирішив, що залежність від галлюциногена не виникає, отже, цим способом «розширення свідомості» можна користуватися без обмежень і обережності. Особливе враження на присутніх справив на вченого власний досвід.
У той час він працював в Гарварді. Там Лірі почав проводити експерименти, щоб з'ясувати вплив мескалина на людську свідомість. Ці досліди привели його до ЛСД. У ті роки вплив даного препарату на психіку тільки вивчалося, і в його застосуванні ніхто не бачив нічого поганого. Тімоті Лірі про LSD В результаті розгорнутої Лірі пропагандистської компанії, ЛСД набуло небувалу популярність, і незабаром було заборонено.Вчений вважав психоделічні препарати засобом для просвітлення, проте не брав до уваги негативне їх вплив на психіку.

Лірі - психоделічний гуру

Хіпі вважали вченого своїм гуру, йому поклонялися, його звеличували. З Гарварду Лірі був звільнений за нібито порушене навчальний розклад. В кінці шістдесятих Лірі балотувався на губернаторських виборах в штаті Каліфорнія.
У 1970-му вченого посадили до в'язниці за зберігання ЛСД, яке на той час вже більше 3-х років було під забороною. Через три місяці він втік і опинився в Алжирі.
Спецслужби Америки заарештували побіжного Лірі в Афганістані. За втечу йому додали кілька років. Після того, як Лірі здав кількох своїх «рятівників», які влаштували його втечу, термін значно скоротився. Він вийшов достроково. На той час він був уже полузабит і не настільки знаменитий.

Хіпі вважали Тіма Лірі своїм кумиром

Захоплення вченого комп'ютерами

У 1984-му році Лірі приєднався до руху киберпанков, яке в ті роки захопило Америку. Він і в тому середовищі примудрився стати лідером, зібравши навколо себе незадоволених реальністю людей. З Вільямом Гібсоном учений пропагував возз'єднання людини і комп'ютера, створив кілька програмних продуктів, написав ряд книг.

Смерть Тіма Лірі

Вчений помер в 1996-му році. Причиною став рак простати. Момент своєї смерті він записав на відео, яке було підключено до інтернету. Так, за його смертю могли спостерігати всі бажаючі. Останнє, що він сказав, було: «Чому б і ні?»
21 квітня 1997 роки 7 грамів пороху Тімоті Лірі були відправлені ракетою «Пегас» на орбіту Землі, де вони перебували 6 років, поки не згоріли в атмосфері. Після смерті його голова була відокремлена від тіла і заморожена.

Особисте життя Тіма Лірі

Лірі був одружений. Після того, коли він втік з в'язниці і попрямував в Алжир, вчений був зі своєю дружиною, аж до наступного арешту. Вийшовши з в'язниці достроково, майже шість років він прожив, займаючись вихованням трьох онуків.
Заради дострокового виходу з в'язниці Лірі видав тільки тих своїх «рятівників», які були в підпіллі, а так само тих, чию провину довести було неможливо. Крім того, він постарався влаштували його втечу друзів попередити заздалегідь про те, що піде на співпрацю зі спецслужбами.